1. Home
  2. Vesti
  3. ESP sprečio do sada pola miliona saobraćajnih incidenata
ESP sprečio do sada pola miliona saobraćajnih incidenata
1

ESP sprečio do sada pola miliona saobraćajnih incidenata

530
1
Podelite sa prijateljima:

U 25 godina postojanja, ESP je sprečio pola miliona incidenata i spasio 15.000 života.

Procena je da je elektronska kontrola stabilnosti sačuvala 15.000 ljudskih života i prevenirala čak pola miliona saobraćajnih incidenata, kaže najnovije istraživanje.

Mada je obavezan na svim modelima koji su na scenu stupili od 2011., i svim automobilima koji se prodaju od kraja 2014., ESP je po prvi put našao svoje mesto u Mercedes-Benzu S klase 1995. Postao je čuven 1997., kada je došlo do prevrtanja A klase tokom ekstremnog manevrisanja (testa „severnog jelena“), što je ESP naknadno rešio, tako da je ovaj sistem postao standardan u najmanjem Mercedesu.

ESP funkcioniše tako što detektuje smer prednjih točkova i poredi ovu informaciju sa smerom kretanja automobila. Ukoliko odredi da da automobil nije pod odgovarajućom kontrolom, ABS može da se aktivira na individualnim točkovima, dok se ujedno redukuje obrtni moment, što pomaže vozaču da vrati vozilo u željenu putanju.

Razvijen od strane Boscha i Mercedesa, preko 250.000 ESP sistema je proizvedeno od strane prvonavedene nemačke kompanije, s tim što 82 odsto svih novih vozila na globalnom planu poseduje ovu tehnologiju. Procenjuje se da do 80 odsto svih incidenata prouzrokovanih proklizavanjem može biti prevenirano uz pomoć ovog sistema, koji izračunava uglove upravljanja i smera vozila 25 puta u sekundi.

Član odbora Boscha, Harald Kreger, rekao je da je ESP podigao bezbednost u vožnji na viši nivo.

AutoRepublika

(530)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Višestruko više sam ih prešao sa vozilom bez ESP-a, pa sam ipak „ostao živ“ …