1. Home
  2. Sport
  3. Zanimljivost dana: Indianapolis Motor Speedway – najveća trkačka snaza na svetu
Zanimljivost dana: Indianapolis Motor Speedway – najveća trkačka snaza na svetu

Zanimljivost dana: Indianapolis Motor Speedway – najveća trkačka snaza na svetu

430
0
Podelite sa prijateljima:

Ona ima 257.327 sedišta, ali u realnosti može da primi preko 400.000 gledalaca. Izgrađena je davne 1909. godine za samo pet meseci i danas je domaćim nekih od najvećih trka na svetu. Reč je o legendarnoj stazi Indianapolis Motor Speedwayu koja je, po broju mesta za smeštaj gledalaca, ubedljivo najveća trkačka staza na svetu.

Biznismen Karl Fišer se danas smatra ocem ove legendarne staze, a na ideju je došao tokom 1905. godine kada se posetio Evropu i primetio sve veći broj profesionalnih trkačkih staza. Međutim, njegova originalna ideja se nije odnosila na auto-moto sport već na testiranje fabričkih automobila i želeo je lokaciju gde će proizvođači biti u stanju da dostignu maksimalne brzine od preko 200 km/h. Fišer je rođen u saveznoj državi Indijani pa je za lokaciju izabrao najveći grad u blizini – Indijanapolis.

Izgradnja je koštala oko tri miliona američkih dolara (73 miliona dolara u današnjoj valuti) i započeta je u martu 1909. godine, a završena u avgustu. Staza je dugačka četiri kilometra i odlikuju je dva pravca (svaki dugačak po jedan kilometar), četiri krivine u dužini od po 400 metara i dva manja pravca između krivina dužine 200 metara.

Prva trka je vožena 19. avgusta 1909. godine, a rezultirala je smrtnim ishodom, ali vremenom staza je unapređena pa je dve godine kasnije osnovana legendarna Indianapolis 500 trka, koja se vozi do današnjeg dana i važi za jednu od najvećih trka na svetu.

Dugo vremena Indianapolis 500 je služio kao jedna od trka u tadašnjem Grand Prix šampionatu (prethodnik današnje Formule 1). Vremenom na ovoj stazi su voženi i neki drugi zvanični šampionati. Jedan od njih je NASCAR, koji je debitovao 1994. godine i vozi se da današnjeg dana.

Iako mnogi imaju zamerke (tipične NASCAR staze su izgrađene pod uglovima u krivinama za brže prolaske), današnji Brickyard 500 i dalje privuče oko 240.000 gledaoca. Od 1998. pa sve do 2008. godine i Formula 1 je vožena na Indianapolisu, a od 2008-2015. godine i Moto GP.

Zoran Tomasović

(430)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments