1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Porsche šalje kadrove na „rad od kuće“ većinski deo radnog vremena
Porsche šalje kadrove na „rad od kuće“ većinski deo radnog vremena
0

Porsche šalje kadrove na „rad od kuće“ većinski deo radnog vremena

136
0
Podelite sa prijateljima:

Novi korona virus je kreirao, pored zdravstvene i ekonomsku krizu. Svaki nemir i svaka kriza su istovremeno i izazovi i koriste se za iznalaženje alternativnih pristupa, koji se mogu pokazati i kao pun pogodak. Tako su i neke kompanije shvatile da barem deo radnih aktivnosti, i barem u delu privrednog i vanprivrednog sektora, može biti obavljan od kuće. Implementacija ideje može dovesti do smanjenih troškova poslovanja i zbog toga joj pribegavaju brojne firme.

Sada stižu vesti da je jedna i od njih ona koja proizvodi sportske automobile marke Porsche, čija je uprava rešila da značajno izmeni radno okruženje, pružajući zaposlenim licima više prilika za rad od kuće. Radnicima ove nemačke firme će u budućnosti biti omogućeno da od kuće privređuju do dvanaest dana mesečno, izjavio je portparol štutgartskog proizvođača u nedelju. Radnički sindikat i uprava su se sporazumeli po ovom pitanju, preneo je list “Frankfurter Allgemeine Zeitung” (FAZ / Monday).

“Od ogromnog je značaja za nas da imamo visoko motivisane ljude,” kazao je direktor odeljenja ljudskih resursa kompanije Porsche Andreas Hafner za FAZ. “Svaki zaposleni može da radi kada, gde i na način na koji želi. Naravno, uvek će to biti u okvirima poslovnih i pravno obavezujućih sporazuma, sve dok su radni rezultati na korektnom nivou. Niko ljudima neće braniti da sede po vikendicama, kafićima, gde god… Nas to ne zanima.”

Prema navodima koje je preneo FAZ, kompanijski akt reguliše pitanja vezana za ovaj projekat. S početkom „rada od kuće“, radnici Porschea će dobiti i tehnološki paket koji podrazumeva i veliki ekran.

Jasna stvar, neka odeljenja nisu mogla biti uključena u ovu priču, a kao karakteristična se nameću ona u direktnoj proizvodnji, kao i u kuhinji. „Ali, gde god je moguće, pristup će biti primenjen,“ rekao je portparol. Ugovor je postignut na dan 1. maj. Bez obzira na taj dogovor, radnici Porschea će do kraja juna raditi pet dana nedeljno, kao posledica zdravstvene drame koja je, nadamo se pri kraju.

Postizanje ovakvog sporazuma dovodi i do toga da se kancelarijski ambijent kod proizvođača sportskih automobila izmeni. Kao što u uvodu rekosmo, površina kancelarija će se smanjiti za 20%. Pride, do 2025. godine je cilj Porschea da samo 60% radnika poseduje klasičan kancelarijski sto, kao i da ponudi samo privremene radne aranžmane, reče Hafner.

Kako je preneo čuveni nemački list FAZ, ugovori o radu o kojima smo pisali u gornjem delu izveštaja, tiču se samo onih koji su na platnom spisku matične firme Porsche AG, a njih je oko 22 hiljade. U toku su pregovori i sa radničkim savetima u ćerka firmama, uključujući i onu koja pod kontrolom drži fabriku u Lajpcigu.

AutoRepublika

(136)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments