1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Raskalašni život Karlosa Gona vodi ka izmenama japanskog Zakona o privrednim društvima
Raskalašni život Karlosa Gona vodi ka izmenama japanskog Zakona o privrednim društvima
9

Raskalašni život Karlosa Gona vodi ka izmenama japanskog Zakona o privrednim društvima

373
9
Podelite sa prijateljima:

Skandal koji je potresao Nissan Motor, pokrenuo je lavinu pratećih događaja usmerenih na analizu uzroka koji su omogućili ovakav sled događaja, odnosno pronevere visokih rukovodilaca velikih razmera. Pod lupom se nalaze sistemi upravljanja kompanijama, a vlada Japana priprema novi predlog Zakona o privrednim društvima koji će sadržati odredbe usmerene ka prevenciji sličnih afera.

Nacrt zakona će se odnositi kako na kompanije čije se akcije kotiraju na berzi, tako i na zatvorena društva, bilo ona akcionarska ili sa ograničenom odgovornošću, a u primenu bi finalno rešenje moglo da uđe tokom 2020. godine.

Odredba od koje se očekuje da će doprineti transparentnijim linijama rukovođenja, kao i naknadama za visoko pozicionirane menadžere, nalaže da najmanje jedan član odbora za reviziju mora biti eksterni stručnjak čistog moralnog dosijea.

„Nekoliko stotina privatnih kompanija će pasti pod udar novih zakonskih zahteva,“ rekao je zvaničnik ministarstva pravde iz sastava japanske vlade.

Sa druge strane, samo 2,3% kompanija čije se akcije kotiraju na tokijskoj berzi, još uvek nemaju eksternog stručnjak u rukovodećoj strukturi, što pravdaju visokim troškovima angažovanja kao i nedostatkom dostupnih iskusnih profesionalaca.

Slika o poslovanju društva, koju može da stekne samo neko dovoljno iskusan i obrazovan a ko istovremeno nije uključen u redovno poslovanje kompanije, od neprocenjive je važnosti za podizanje nivoa konkurentnosti entiteta, kao i za transparentnije linije upravljanja živim organizmom kakvo preduzeće u suštini jeste. Nezavisni direktori iz okruženja kompanije, čine najmanje polovinu upravljačkog tela društava od javnog značaja u Evropi i Americi.

Bivši predsednik Nissana Karlos Gon je uhapšen u novembru pod poznatim optužbama o neistinitom izveštavanju o sopstvenim prihodima, a predlog novog zakona predviđa da o naknadama vrhovnih rukovodilaca u budućnosti odlučuje upravni odbor, koji će ujedno imati obavezu obelodanjivanja procesa i načina donošenja odnosnih odluka o naknadama najviših rukovodilaca. Ipak, neće postojati obaveza objavljivanja pojedinačnih zarada za svakog direktora ponaosob.

Najavljene izmene bi trebale da doprinesu tome da akcionari steknu bolji uvid u visinu zarada najviših organa uprave kako bi bili u prilici da eventualno pokrenu inicijativu za preispitivanje određenih iznosa, najčešće astronomskih naknada.

Ostale novine uključuju ograničavanje svakog pojedinačnog akcionara u pogledu broja podnetih predloga po jednom skupštinskom zasedanju na ukupno deset, kao i omogućavanje kompanijama da članove skupštine akcionara o sadržaju dnevnog reda, informišu putem interneta, umesto u pisanoj formi, kako je to još uvek mandatorno.

Ipak, nijedan propis nije svemoguć. Eksterni direktori iz Nissanove garniture nisu uspeli da otkriju i spreče Gonovo ponašanje. Imamo primer i japanske Toshibe, koja je ovlastila eksterne stručnjake da budu ključni akteri u odlučivanju o naknadama najvišeg rukovodstva, pa je kompanija ipak upala u krizu zbog neadekvatnih računovodstvenih politika u pogledu ogromnih gubitaka, ostvarenih u diviziji koja se bavi nuklearnom delatnošću.

„Važno je stvoriti sredinu i okvir koji omogućava eksternim rukovodiocima da odrade ono što se od njih očekuje,“ rekao je bivši rukovodilac proizvođača. Zato što ne provode puno radno vreme u kompanijama u kojima su imenovani u strukture uprave, spoljni direktori mogu da dođu u situaciju da ne raspolažu kompletnim informacijama koje su im neophodne u diskusiji.

Nezavisnost je sledeći ključni faktor. Direktori koji se angažuju iz spoljnog sveta, najčešće su zaposleni u kompanijama iz sastava grupe u kojoj posluje i samo društvo u kom su dobili novo zaduženje, ili pak rade kod najvećih poslovnih partnera, što svakako nisu dobre reference za obavljanje posla koji im je poveren. Samo oko 70% kompanija listiranih na tokijskoj berzi imaju eksterne direktore koji su zaista nezavisni.

Neke kompanije već rade na unapređenju sistema. Na primer, TDK angažuje nezavisnog eksternog direktora koji održava sastanke sa najvišim rukovodstvom “u četiri oko”. Povratne informacije koje tom prilkom dobije, zatim se razmenjuju, bez obelodanjivanja identiteta izvora, što omogućava da se svačije mišljenje čuje, a potom i razmotri.

Politika kompanije TDK obezbeđuje nadzor usmeren ka obezbeđenju uslova da eksterni direktori vrše svoju funkciju na zamišljen način, zahtevajući od njih da čine najmanje jednu trećinu odbora, kao i da prisustvuju na najmanje 85% sednica. Pored toga, interne procedure onemogućavaju eksterne direktore da njihov mandat traje duže od deset godina.

Mitsubishi UFJ Financial grupa je takođe izvršila usklađivanja sa principom angažmana više od polovine eksternih stručnjaka u svojim odborima.

Priredio: Zvezdan Božinović

(373)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Rade

Ha, ha. Pa, ovim ustvari indirektno priznaju da Ghosn nije prekršio trenutni (pisani) zakon.

Rade

Između ostalog, Ghosna tuže za nedovoljnu transparentnost zarade prema deoničarima.
Konkretno, Ghosn smatra da nije bio dužan (po Zakonu) da prijavljuje godišnji dodatak nakon penzionisanja.

Ercegovac

Звездане јел то значи да они немају наш члан 197 у Уставу 🙂 ?

„Закони и сви други општи акти не могу имати повратно дејство.
Изузетно, само поједине одредбе закона могу имати повратно дејство, ако то налаже општи интерес утврђен при доношењу закона.
Одредба кривичног закона може имати повратно дејство само ако је блажа за учиниоца кривичног дела.“

Rade

Apsurdne stvari se dešavaju u automobilskoj industriji.
Uvode WLTP i RDE cikluse za testiranje, ali ipak počinju da zabranjuju SUS motore pozivajući se na automobile sa starim standardom koji je dozvoljavao proizvođačima da „vrdaju“. Tako i ovde. Uhapse čoveka i ekspresno ga smene u obe kompanije, a posle se sete da treba da menjaju Zakon.

Mad Max

Nisam ja siguran da oni imaju Gona. Nemaju oni realno ništa. Na kraju će Gonu platit svaki dan ćuze, ali to je nebitno. Bitno je da se Alijansa raspadne. To je ovde jedni cilj.

Rade novoime

Uvek mi je bilo zanimljivo to, kao Gon je kriv za sve, a svi ostali su bili „veverice“ iliti bolje receno neupuceni!Sad cemo da menjamo zakone, ako treba formiracemo i anketni odbor, povesti diskusiju na GS UN-a i sve do vasione…
Mnogo mi lici(smrdi) na politiku, tj.- svaka slicnost sa politikom je sasvim slucajna!

ps.Da neko ne pomisli da branim K.G.-a!