1. Home
  2. Vesti
  3. Novi šef McLarena je stručnjak za razvoj SUV modela
Novi šef McLarena je stručnjak za razvoj SUV modela
2

Novi šef McLarena je stručnjak za razvoj SUV modela

89
2
Podelite sa prijateljima:

McLaren je uvek odbijao da napravi SUV. To bi se sada moglo promeniti, kao što Mihael Lajters sugeriše u intervjuu. Profesionalni život novog šefa McLarena takođe jasno ukazuje u ovom pravcu.

Prethodni stav McLarena je bio negativan prema proizvodnji modela s povišenim odstojanjem od tla. Ali dok je britanski proizvođač sportskih automobila tonuo sve dublje i dublje u finansijske probleme sa ovim stavom, konkurencija je objavila rekorde prodaje – čak i usred krize oko korona virusa i uprkos ratu u Ukrajini. A koji modeli imaju najveće tržišno učešće u portfoliju Lamborghinija, Aston Martina, Porschea i inih proizvođača? Naravno: Urus, DBX, Cayenne i Macan.

Ovaj stav prema SUV modelima je možda doprineo odlasku bivšeg šefa McLarena Majka Flevita. Mihael Lajters je na njegovo mesto došao početkom jula. Generalni direktor nemačkog porekla došao je iz Ferrarija, gde je ranije radio kao glavni tehnološki direktor. Prelazak iz jednog proizvođača sportskih automobila u drugi je naravno očigledna. Lajters je u Ferariju do nedavno bio odgovoran za projekat Purosangue – Ferrarijevog prvog SUV-a koji će uskoro biti predstavljen javnosti. Ranije u Porscheu, bio je u ekipi zaduženoj za Cayennea.

Svakako nije slučajno što Lajters ističe ove aspekte svoje biografije u intervjuu za britanski „Autocar”: „Razvio sam SUV u Ferrariju, razvio sam SUV u Porscheu – tako da volim terence”. Automobile ovog tipa smatra atraktivnim i važnim tržišnim segmentom koji nastavlja da raste. Ipak, Lajiters dodaje: „Ne bi trebalo da pravimo klasični SUV. Ali o toj temi će se raspravljati u Vokingu; McLaren je takođe otvoren za druge ideje i modele umesto ili kao dodatak SUV-u. U svakom slučaju, Lajiters želi da dalje razvija ponudu britanskog brenda.

Ali kako bi SUV mogao da izgleda tako da odgovara stilu McLarena? Krosover sa čisto termičkim pogonom je malo verovatan za brend koji je do sada u svojoj ponudi nudio samo sportske automobile sa centralno postavljenim motorom i ugljeničnom šasijom.

Isto se zapravo odnosi i na priključni hibridni pogon. Pogotovo što McLarenu nedostaje velika matična kompanija koja može da obezbedi pravu platformu. Lotus će uskoro imati koristi od ovoga sa svojim novim SUV-om Eletre, koji koristi tehničku podstrukturu iz grupe Geely.

SUV na čisto električni pogon će verovatno biti bliži stvarnosti. Podaci o performansama tipične za McLaren i pogon na sva četiri točka trebalo bi da se prilično lako postignu sa dva ili tri motora. Ali McLaren bi takođe morao da razvije odgovarajuću platformu za e-SUV.

Ili je tu u igri BMW? Priča se da McLaren trenutno pregovara sa minhenskom kompanijom o saradnji koja je namenjena proizvodnji električnog sportskog automobila sa obe strane. Takođe se raspravlja o modelu krosovera.

Ovo nije prioritet, ali sa Lajtersom kao zamenom za Flevita, ova tema bi mogla dobiti zamah. Pogotovo zato što bi BMW mogao da obezbedi pravu platformu i pogonsku tehnologiju za budući McLaren SUV.

Ali takođe je jasno: čak i ako Britanci osmisle SUV, koji ima isključivo električni pogon, to ne znači da će model imati svoju premijeru odmah. Ako dođe, to će biti u drugoj polovini ove decenije. Ipak, već možete početi da razmišljate o pravom imenu.

U oktobru 2021. sam McLaren je dao naznake u kom pravcu bi oznaka modela mogla da ide. Proizvođač automobila je imao tri imena Solus, Aeron i Aonic zaštićena od strane Britanskog zavoda za patente.

Barem sa Solusom sada je jasno šta je iza njega. Solus GT je automobil za stazu sa jednim sedištem i atmosferskim V10 motorom. Samo 25 njih će biti napravljeno za „gospodu“ koja voli da se trka.

O čemu se tačno radi u drugim nazivima modela, za sada ostaje predmet spekulacija. Iza imena Aeron bi moglo da stoji vozilo u kome se posebna pažnja poklanja aerodinamici i može se koristiti znanje iz avijacije. To bi bilo prikladnije za sportski automobil.

Aonic, s druge strane, dozvoljava da se izvuku zaključci o Aonia Terra, regionu na južnoj hemisferi planete Mars i nazvanom po modelu iz antičke Grčke. Električni SUV pod nazivom McLaren Aonic? To ne zvuči potpuno apsurdno, čak i ako bi postojao rizik od zabune sa Hyundaijevim modelima Ioniq sa fonetičke tačke gledišta.

AutoRepublika

(89)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

„Kud svi Turci, tu i mali Mujo.“ Vise bih voleo da vidim jednu Meklarenovu rasnu sportsku limuzinu ili kupe nego SUV.

S mile

Baja razvijao SUVove, ali voli Terence?
Koja je veza izmedju SUVa i Terenca…. 4 točka…😄