1. Home
  2. Prezentacije
  3. Jeep Gladiator (2020.)
Jeep Gladiator (2020.)
0

Jeep Gladiator (2020.)

339
0
Podelite sa prijateljima:

Nije tajna da Amerikanci vole pikape. U prethodnoj godini oni su kupili oko 2,8 miliona takvih vozila, predvođeni apsolutnim liderom Fordom F-Series i ostalim velikanima kao što su Chevrolet Silverado, Ram Trucks i Toyota Tacoma, a grupi se sada pridružio još jedan predstavnik.

Novi Jeep Gladiator je debitovao na ovogodišnjem sajmu automobila u Los Anđelesu i najavljen kao prvi pikap čija je kompletna ponuda idealna za terensku vožnju.

Kratka istorija

Kroz svoju dugačku istoriju, Jeep je nudio nekoliko pikapa, a jedan od njih je bio upravo Gladiator. On je originalno debitovao 1962. godine, dok je vlasnik kompanije još uvek bio Willys, a opstao je sve do 1988. godine i u tom periodu promenio još tri vlasnika (Kaiser Jeep, American Motors Corporation i Chrysler). Ono što je zanimljivo je da je u spomenutih 26 godina Gladiator pretrpeo veoma malo promena, kako mehaničkih tako i dizajnerskih. Njegova baza je uvek bila veliki terenac Wagoneer, a postojale su i vojne verzije pod M715 oznakom.

Jeep je i ranije nagovestio da želi pikap na bazi popularnog Wranglera. Gladiator koncept je debitovao 2005. godine, ali zbog teške finansijske situacije u Chrysleru, nikada nije ušao u serijsku proizvodnju. Danas novonastali Fiat-Chrysler posluje relativno dobro pa je konačno ispred nas serijski Gladiator.

Dizajn

Kao što se i očekivalo, Gladiator je zasnovan na Wrangleru i s njim deli kabinu i većinu mehanike, ali je za 787 milimetara duži, s tovarnom sekcijom dužine 1.524 milimetara, a i za 180 kilograma teži. Pošto je kabina identična Wrangleru, to znači da i na Gladiatoru vrata, delovi krova i vetrobran mogu da se skinu odvijanjem samo nekoliko vijaka, čime se dobija perfektan terenac za sve avanture.

U ponudi su i dva stila krova i to crni i u istoj boji kao ostatak vozila. Prikolica je prekrivena kvalitetnom gumom firme „Rhino Lining“ koja je već duži niz godina glavni snadbevač svim kompanijama koje se bave proizvodnjom pikapa. Iz Jeepa kažu da Wrangler i Gladiator dele „samo“ 50% delova, ali većina njih nisu otišli na stajling, pa su tako tek hauba i maska hladnjaka nešto modifikovani. Jedan prepoznatljivi detalj sa Wranglera u vidu rezervne gume na vratima prtljažnika nije ponuđen na ovom pikapu i ona se nalazi ispod prikolice.

Enterijer

Domen s kojim američki proizvođač vozila nije želeo da eksperimentiše je enterijer, i on je praktično prekopiran sa Wranglera. Zadnja sedišta su sprecifična a Jeep obećava više prostora u poređenju sa rivalima kao što su Chevrolet Colorado i Honda Ridgeline. Ispod zadnjih sedišta se nalaze i posebne kutije za dodatni prostor, a one se sa lakoćom i skidaju tokom terenske vožnje. Ostatak enterijera je uglavnom onakav kako se i očekivalo, s velikim izborom standardne i opcione opreme. Najveći monitor je 8,4-inčni s konekcijom za mobilni telefon preko Apple CarPlay i Android Auto funkcija.

Mehanika

U samom startu samo jedan motor će biti u ponudi, i to poznati 3,6-litarski V6 benzinac sa 285 ks. Standardan menjač je šestostepeni manuelni, ali Jeep očekuje da će 90% kupaca izabrati opcioni osmostepeni automatik. Nova generacija 3,0-litarskog dizela će stići do 2020. godine sa 260 ks i 599 Nm obrtnog momenta, a kasnije i turbo benzinac od četiri cilindra i hibrid. Prema zvaničnim podacima, maksimalna vuča iznosi 3,5 tone uz maksimalnu nosivost tovarnog dela od 720 kilograma. Standardan je i pogon na sva četiri točka.

Zaključak

Gladiator ulazi u kategoriju u kojoj se već nalaze Chevrolet Colorado, GMC Canyon, Toyota Tacoma, Nissan Frontier, Honda Ridgeline, a od januara i Ford Ranger. I pored toliko velikog broja predstavnika, „mid-size“ klasa je prošle godine privukla jedva 500.000 kupaca, a i Jeepova sestrinska kompanija, Ram, je najavila svog rivala do 2022. godine. U takvim uslovima jasno je da je broj kupaca limitiran i da većina njih cilja na veće „full-size“ pikape. Međutim, Gladiator je, uz Ford F-150 Raptor, verovatno jedini pikap u severnoj Americi sa izvanrednim terenskim mogućnostima direktno iz fabrike. A ako je spomenuti Raptor neko merilo – Gladiator će privući mnogo kupaca.

Zoran Tomasović

 

(339)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments