1. Home
  2. Sajmovi
  3. Predstavljena Mazda3 (2019.)
Predstavljena Mazda3 (2019.)
2

Predstavljena Mazda3 (2019.)

855
2
Podelite sa prijateljima:

Na Salonu automobila u Los Anđelesu predstavljena je nova generacija popularnog hedžbeka iz Japana, Mazda3 koja će biti upamćena po tome što za pogon koristi revolucionarni benzinski motor.

Ono što je očigledno već na prvi pogled, odnosi se na činjenicu da prezentacija porodičnog hedžbeka dolazi u trenutku kada je konkurencija najoštrija, uz nedavno promovisane rivale poput Ford Focusa, Toyote Corolle, Kia Ceeda. i najave za skorim debijem Volkswagenovog Golfa.

Prema očekivanjima i najavama od prošle godine, dizajnerski tim japanske marke je oslonac za stil nove “trojke” pronašao u Kai konceptu koji je javnosti predočen na prethodnom Salonu automobila u Tokiju. Odluka proizvođača ne čudi, s obzirom na lavinu pozitivnih reakcija javnosti na izdgled Kai koncepta.

Mazda3 poseduje upadljiv prepust za prednje točkove, ali to nije ono što je najupečatljivije kod noviteta. Svakako ono što prvo upada u oči jeste profil hedžbeka koji je u stilskom smislu obeležen veoma masivnim C stubom.

Novajlija je dugačak 4.459 milimetara što je za 50 milimetara manje od odlazećeg modela, ali je i dalje značajno više od većine rivala, ne računajući Hondu Civic. Uprkos nešto manje centimetara u dužinu, Mazda3 može da se pohvali porastom distance koja deli osovine, pa je tako sada međuosovinski razmak 2.725 milimetara, odnosno čak 100 milimetara više od Golfa. Verovatno ne treba posebno naglašavati da je ova odluka proizvođača imala ogroman uticaj na poboljšanu ponudu komfora i praktičnosti kabinskog prostora.

Ogibljenje na prednjoj osovini nastavlja Mekferson tradiciju, ali nas je iznenađenje u vidu torzionog rešenja sačekalo pri upoznavanju sa sistemom oslanjanja na zadnjoj osovini. Ova odluka Japanaca se svakako mnogima neće dopasti, jer je u prethodnoj iteraciji Mazda3 koristila značajno savremenije multilink rešenje.

Ako to neće naići na topao prijem kod publike, izbor Mazde da kompaktni hedžbek ponudi sa, na pojedinim tržištima dostupnom, opcijom pogona na sve točkove, biće toplo pozdravljana od publike.

Paletu pogonskih grupa čine SkyActiv-G unapređene benzinske jedinice zapremine 1,5 i 2,0 litra, pojačane SkyActiv-D dizel motorom zapremine 1,8 litara. Ovaj agregat koristi pijezo injektore sa više otvora, što omogućava kultivisaniji rad i dopinosi sniženju nivoa buke koja nastaje kao posledica funkcionisanja motora sa unutrašnjim sagorevanjem.

Uloga “zvezde game” trebalo bi da pripadne novom natpunjenom SkyActiv-X benzinskom motoru koji koristi tehnologiju paljenja smeše, inače karakterističnu za dizel motore. Više o ovom tehnološkom rešenju možete pročitati na našim stranicama, a najzgodniji kriterijumi pretrage su “HCCI”, ili naveden komercijalni naziv ove linije Mazdinih agregata.

Mazda za ovaj motor tvrdi da obezbeđuje unapređeni odziv i mogućnost rada sa mnogo siromašnijom smesom benzina i vazduha. Naravno, krajnja konsekvenca se ogleda u nižoj potrošnji goriva, a prema navodima Japanca ušteda može iznositi i do 30%, u poređenju sa konvencionalnim benzinskim motorom sa unutrašnjim sagorevanjem. Obrtni momenat revolucionarnog benzinca bi trebao da iznosi oko  230 njutn metara.

Putnička kabine nove “trojke”, temeljno je revidirana. Vidljiva je upotreba nijansiranog materija duž centralne konzole na koju su sada, otvori za ventilaciju postavljeni relativno nisko. Info-zabavni sistem sada koristi ekran dijagonale 8,8 inča, čime je omogućen jasniji, uočljiviji prikaz informacija.

Upotreba rotacionog tastera za upravljanje brojnim opcijama multimedijalnog sistema je karakteristika i nove generacije Mazde3. Očekuje se potvrda proizvođača da je aktuelni info-zabavni sistem najmanje jednako funkcionalan kao što je bio onaj na prethodnoj generaciji.

Prednja sedišta i obruč upravljača je sada moguće podeseti na više načina, a ručica menjača je izmeštena blago ka napred.

Na novoj Mazdi3, primenjena su nova bezbedonosna rešenja, kao i tehnologija poluautonomne vožnje. Sada će putnici moći da uživaju u pomoći kompjuterskih sistema u situacijama kada se suoče sa saobraćajnim kolapsima, jer će novajlija moći autonomno da ubrzava, koči i upravlja, u takvim okolnostima. Sistem koristi infra-crvene ili LED kamere kako bi vršio nadzor nad stanjem u kome se nalazi kako okruženje tako i sam vozač.

Mazda3 će kupcima biti ponuđena u formi hedžbeka sa petoro vrata, kao i u limuzinskom izdanju. Obe verzije očekujemo na našim tržištima.

Ipak, teško je očekivati da će se novitet naći u prodajnim salonima regiona pre početka narednog leta. Nema zvaničnih podataka o ceni ulaznog modela, ali za očekivati je da ona gravitira ka cifri od 20 hiljada evropskih novčanica.

AutoRepublika

(855)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
J4ZZ3R

Bez komentara za ovu Alfu 3 competizione? Meni odlična, hecbek pogotovu, jer je limuzina ipak klasicnijeg kroja.

Volan mi je odličan, back to sixties 🙂

PS Mislio sam da ću da se kajem kad izadje što sam kupio ružnog Civica, ali juce dodjoh iz Istanbula i jos vise zaljubljen 🙂

moron

Wb 2.725 mm? Za HB ili samo za limuzinu ? Bilo kako bilo, toliko niko nema u C segmentu ( a da nije karavan ).
Dizajnerski, ovo je meni (spolja) odlično, i HB I sedan, možda ne i originalno, ali, lepo.
Mada, ne razumem one različite bočne hrom (polu)pakete. Zašto samo „pola“ ? Lepši mi je kod sedana, ali, mislim da bi bilo lepše da je „celi krug“.
Što se tiče unutrašnjosti, centralna konzola mi je malo „sporna“, al’…
Još da vidimo te nove benzince …