1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. BMW odbacuje dizajnerski stil “ruske babuške”
BMW odbacuje dizajnerski stil “ruske babuške”
0

BMW odbacuje dizajnerski stil “ruske babuške”

973
0
Podelite sa prijateljima:

Šef dizajna kompanije BMW Adrijan van Hojdonk je izjavio da će sledeća generacija novih modela marke, uključujući i tek predstavljenu seriju 3, biti različito dizajnirana, i da će svaki model ponaosob posedovati neke elemente koji će ga bitno razlikovati od ostatka game.

U narednih dvanaest meseci, novih šest modela marke BMW je planirano za uvođenje u ponudu, uključujući pomenutu seriju 3, seriju 1, seriju 4, krosovere X5 i X7 i roudster Z4, a svaki od njih će posedovati jedinstvene dizajnerske detalje.

“Želimo da svaki od tih šest pomenutih modela ima neke pojedinosti karakterisitčne samo za njega, čime bi se razlikovao od ostalih predstavnika naše palete. Ipak, svi oni će zadržati određeni pečat familijarne povezanosti,” rekao je van Hojdonk nedavno na Salonu automobila u Parizu.

“Ovde, u Parizu, možete da vidite X5, seriju 8, Z4, seriju 3… mislim da ćete brzo početi da uviđate da su svi pripadnici iste generacije modela, ali sa nekim ličnim dizajnerskim jezikom, iako vidljivo pripadnici istog korporativnog dizajna. Svaki od njih poseduje sopstveni identitet i karakter, iako smo iščistili linije, kako spolja, tako i unutar vozila.”

Poznato je da su mnogi proizvođači premijum automobila predmet čestih kritika javnosti zbog usvojenog pristupa dizajnu u kome su linije i stil, kako eksterijera tako i unutrašnjosti vozila, praktično kopirane među segmentima. Takav pristup dizajnu game se često, u šali naziva “ruske babuške”. Van Hojdonk je ponosan na suprotan princip koji BMW, zahvaljujući njegovom zalaganju, promoviše.

“Želeli smo da izbegnemo tu zamku u koju se lako upada. Naime, ako publika dobro prihvati jedno stilsko rešenje, zvuči veoma primamljivo da istu priču primenite i na ostale segmente u paleti vozila. Tako se rađaju “ruske babuške”.

“Sa poslednjom generacijom serije 3, pre aktuelne iz G nomenklature, već smo pokazali da pristupamo zasebno dizajnu svakog člana game. Ali, istovremeno smo znali da moramo još više da uradimo na diferencijaciji modela iz ponude. Mislim da smo sa nedavno predstavljenom serijom 3 postigli upravo to.”

Glavni dizajner BMW-a je priznao da je svojevrsan izazov predstavljala težnja da se zadrži suština prethodnih generacija serija 3, a da se novom generacijom zađe u budućnost.

“Može biti izazovno ono što smo bili namerni da uradimo sa serijom 3. Mislim da smo uspeli, to jest da smo udahnuli moderniji duh ovom modelu. Sada je stilski izraz čistiji, oštriji. Možete da zapazite da su linije sada daleko preciznije. Čak su i ikonični detalji na Hofmeister stubu mnogo karakterniji i precizniji.

Evo, možemo da uzmemo za primer prednje svetlosne grupe, takođe i rešetku hladnjaka. Težili smo tome da osmislimo nešto što bi bilo veoma precizno i oštrih uglova. Na taj način smo postigli značajno moderniji izgled, odnosno otklon od prethodnih generacija koji je značajno veći nego kod ranijih smena različitih iteracija serije 3.”

Van Hojdonk je naglasio da je od organa rukovođenja kompanije BMW dobio svu slobodu da kreira izgled serije 3, a da je jedini uslov bio da to mora biti trozapreminska limuzina.

“Zapravo, niko nas nije pritiskao niti u jednom smislu. Naprotiv, instrukcije su bile u duhu što temeljnijih promena u odnosu na odlazeću generaciju serije 3. Naravno, i dalje smo morali da se zadržimo na karoserijskoj verziji sa četvoro vrata i isto toliko točkova. Morate da zadovoljite određene aerodinamičke parametre, kao i da se zadržite u određenim gabaritima vozila.

Osećamo da nikada u prošlosti serija 3 nije izgledala tako moderno kao što je sada. Bukvalno, do detalja. Istovremeno, uspeli smo da poboljšamo performanse, redukujemo masu limuzine, unapredimo koeficijent otpora vazduha do nivoa od 0,23. Dakle, uradili smo mnogo dobrih stvari.”

Novinari su bili radoznali da saznaju kako je uticao elegantan dizajn nove serije 3 na to kako će izgledati sledeća serija 4, ali u Gran Coupe verziji. Deluje da je van Hojdonk bio zadovoljan ovom interakcijom, barem kada se radi o dizajnu.

“Dobra je stvar da jedan model stvara pritisak kod dizajniranja nekog drugog vozila iz palete. Nikada ne forsiram jedan dizajnerski tim, gušeći drugi. Naš zadatak u ovom slučaju je bio da izvršimo što više promena u odnosu na prethodnu generaciju.

I da, naravno, predstavićemo seriju 4, a jedna od verzija će svakako biti i Gran Coupe. A taj model će morati da izgleda još elegantnije, pa čak i više sportski. Ali, mislim da ćemo uspeti da se izborimo sa tako teškim zadatkom.”

Van Hooydonk navodi da se tim dizajnera kompanije BMW uhvatio u koštac sa stilskim izazovom u smislu kreacije više osobenih modela i dodao da će podmarka “i”, kao sinonim za elektromobiinost, biti sledeći ključni fokus stilista marke.

“Baš sam srećan što smo imali priliku da dizajniramo šest modela u samo jednoj godini. To je veoma retka prilika. Mislim da smo izvukli maksimum iz pružene šanse. A onda, nekako usput, nastavljamo da od BMW “i” serije stvaramo kompaniju unutar još veće kompanije.

Tu se suočavamo sa zadatkom koji se odnosi na predstavljanje rešenja koja će dati odgovore na pitanja sutrašnjice, kao što je na primer autonomna vožnja. Ono što tu možemo da uradimo jeste razvoj dizajnerskoj jezika budućnosti osnovne marke.”

Priredio: Zvezdan Božinović

(973)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments