1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Yugo GT 5000 koncept – naslednik kakvog nismo očekivali
Yugo GT 5000 koncept – naslednik kakvog nismo očekivali
6

Yugo GT 5000 koncept – naslednik kakvog nismo očekivali

30.67K
6
Podelite sa prijateljima:

Pre nekoliko sati smo na našoj Fejsbuk stranici prikazali fotografije koje prikazuju delo Miahela Merklera, a koje su nama posebno drage, zanimljive a bude i uspomene na neka druga vremena. Jedna era se završila te 2008. godine, kada je proizvodnja u Kragujevcu konačno obustavljena.

Ukupno je 800.000 kupaca izdvojilo novac kako bi posedovala Yugo u nekoj od verzija, koje su se retko menjale, a i kada jesu, to su uglavnom bila minorna unapređenja. Tokom osamdesetih, kao i na samom početku devedesetih godina, Yugo se izvozio u Ameriku, gde je takođe ostavio značajan trag. Sad, taj trag baš i nije bio onakav kakvim smo se nadali, ali svaki marketing jeste dobar marketing.

Ako mislite da je kutijasti četvorotočkaš sa oznakama Yugo zaboravljen, sa one strane Atlantika, treba da znate da je i specijalizovani američki internet portal Motor1, objavio fotografije uz pomalo nostalgične rečenice o našem Šumadincu.

Elem, autor je automobil sa rendera nazvao Yugo GT 5000 Concept, a nama se izuzetno dopao jer je veza sa dizajnom modela koji su silazili sa proizvodnih traka naše fabrike očigledna. Merkeler na prikazani način doživljava naslednika popularne Zastave 101 (Yugo 311).

Što se nas tiče, sličnost sa modelom, premijerno prikazanom na, prošle godine održanom Salonu automobila u Frankfurtu, čisto električnom Hondom Urban EV, je takođe vidna, ali svakako ne mislimo da je talentovani dizajner kopirao japansku marku.

Ono što se iz naslova sluti, a to je da Merkler nije zamislio da Yugo GT 5000 bude EV, potvrđuju i “fabričke deklaracije” na stranici Behance.net. GT 5000 bi trebalo da bude sličnih dimenzija modelu Chrysler C300, da leži na 20-inčnim felnama, a da ga pokreće V8 turbo jedinica, zapremine pet litara. Takav motor bi bio uparen sa savremenom osmostepenom automatskom transmisijom.

Prema zamislima Merklera, GT 5000 bi razvijao maksimalnu brzinu od 323 km/h, dok bi sprint do “stotke” obavljao za manje od tri sekunde.

Zastava 101 proizvodila od 16. novembra 1971. do 20. novembra 2008. godine, a da je ukupno proizvedeno 1.045.458 primeraka.

Na kraju da se malo i našalimo: “Budu li dospele ove fotografije do Svemoćnog, ne sumnjamo da će položiti dodatnu žrtvu na oltaru otadžbine, i uspeti da organizuje u Srbiji ponovnu proizvodnju legendarnog modela, moguće čak i uz pomoć arapskih investitora”.

AutoRepublika

(30671)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Ljubisa

Oblik zadnjih svetala je ocigledno preuzet sa zastave 101, karakteristican je i zasek kod stuba c. Takodje prednja svetla neodoljivo podsecaju na zastavina.

Vladan

Svemoćni glodar će sa kinezima napraviti leteći primerak 🙂

Ra.

Lici na ruzniju verziju Lancia Integrale.Italijani bar to rade sa stilom i to je auto iz proslog veka sa velikim i opste poznatim vrhunskim rezultatima.Ne tupimo jezik.necemo mi nikada izbaciti dobra kola i ako imamo prepametne ljude.Na vlasti su svi sa ustanova za rehabilitaciju mentalno obolelih.
Pozz.

Гага

А аутор текста не може без политичких баљезгарија.

JMM

Da nije očigledno da je ovo radio amater, kao dizajner bih ovo nazvao skrnavljenjem onoga šta je Zastava 101 predstavljala. Ovo izgleda masnije (u negativnom smislu) i od Dodge Challengera. Cijeli dizajn je žrtva klasične početničke greške u pravljenju modela, brzanja ka cilju kad se isti nazire nakon što kreiraš osnovni volumen. Zamišljene performanse neću ni komentarisati.