1. Home
  2. Intervju
  3. Intervju: Šef BMW „i“ divizije objašnjava promenu strategije elektrifikacije marke
Intervju: Šef BMW „i“ divizije objašnjava promenu strategije elektrifikacije marke
0

Intervju: Šef BMW „i“ divizije objašnjava promenu strategije elektrifikacije marke

298
0
Podelite sa prijateljima:

BMW-ova „i“ podmarka je poslužila kao tehnološki pionir kompanije, još od lansiranja i3, 2013. Bavarci su nakon toga jasno davali signale da će da podignu „i“ diviziju na više nivoe, a vesnik je došao u vidu koncepta iNext.

Na tu temu, evo interjvua sa Robertom Irlingerom, šefom „i“ divizije.

BMW grupa planira da u ponudu stavi 12 čisto električnih automobila do 2025. Koliko će ih nositi BMW bedž?

Već smo predstavili četiri BMW električna modela i jedan Minijev. To znači da sedam „baterijskih“ modela treba da stupi na scenu. Kada pogledate na obim isporuke u okviru marki, možete steći neku grubu ideju o odnosu BMW-a na ostale modele iz grupe. Pokušaćemo da pokrijemo segmente u odnosu na zahteve kupaca, koliko je to moguće.

Možete li elaborirati?

Sa iX3, ulazimo u segment kompaktnih SUV-a. S druge strane, i4 je kompaktni sedan kupe forme. Što se iNexta tiče, on poseduje dimenzije jednog X5. Ovo su sve velikoserijski segmenti, u koje ulazimo, jer verujemo da će potražnja za električnim vozilima rasti. Vlade će to podržati, a infrastruktura se širi. Promenili smo strategiju jer naši kupci od nas žele da elektrifikujemo modele kroz čitavu gamu. Oni jednostavno žele da ih vide u ponudi za svaki trenutno dostupan model.

Da li je iz tog razloga BMW rezervisao oznake od i1 do i9 i iX1 do iX9? Da li ćete ih sve iskoristiti za buduće modele?

Treba da se pripremimo za transfer ka elektrifikaciji. To znači da arhitekture treba da budu spremne, ali takođe podrazumeva i zaštitu naziva. Trenutno, mi smo najavili pet čisto električnih modela, i ne moramo ove godine da odlučimo šta će doći posle 2025. Imamo vremena da proučimo detalje.

Da li su oni bazirani na vašoj klaster platformi, poznatoj kao CLAR?

iX3 je izuzetak, jer je zasnovan na standardnom X3. Ipak, iX3 koristi petu generaciju našeg eDrivea, koji će koristiti i iNext. Kada govorimo o iNextu, on je blizak CLAR-u, ali je na neki način jedinstven, jer smo dali sebi mogućnost da demonstriramo sve što smo sposobni da uradimo. Svako električno vozilo nakon njega će biti u potpunosti kompatibilno ili sa CLAR-om ili ekvivalentnom platformom za modele s prednjim pogonom. To nam obezbeđuje potrebnu dozu fleksibilnosti u odlučivanju gde ćemo koji model proizvoditi i u kojem obimu, jer postoji još dosta nedoumica u vezi s tim kakva će biti potražnja tržišta 2024. ili 2025.

Da li je ritam lansiranja proizvoda povezan sa životnim ciklusima njihovih „rođaka“ s motorima s unutrašnjim sagorevanjem, s tim da potencijalna električna serija 1 stiže otprilike u isto vreme kad i benzinska?

Sve dok su na novoj platformi, mi raspolažemo izvesnom fleksibilnošću da odlučimo da li da ih lansiramo pre, posle ili simultano. Sve tri opcije su moguće.

i3 se dosta mučio sa ispunjavanjem očekivanja. Da li će za njega biti pripremljena zamena ili će biti repozicioniran kao i1, bez skupe školjke od ugljeničnih vlakana?

Ostaviću vas da o tome spekulišete. Ono što mogu da kažem je da smo mi u procesu učenja. Započeli smo sa autonomijom od 130 do 160 kilometara u svakodnevnim uslovima. Mislili smo da je to dovoljno, s obzirom da smo predvideli da i3 bude urbani prevoz. Međutim, kupci su zauzeli stav da bi šira autonomija bila bolja, tako da smo odlučili šta je bilo potrebno i prilično brzo unapredili bateriju.

Da li je to frekvencija koju možemo očekivati u budućnosti i za druge modele, s unapređenjem baterija svakih pet godina?

Brzina kojom hemija u ćelijama napreduje je neverovatna, a ali tu mora biti materijalne dobiti za kupca. Prvo unapređenje je donelo 50 odsto širu autonomiju, sa baterijom od 94 amper časova, a sada ćelije od 120 amper časova donose još 30 odsto povrh toga. Kupci automobila nastavljaju da traže još veći domet. Međutim, moglo bi da dođe vreme kada budu rekli, primera radi, 600 kilometara po WLTP standardu (toliko nudi budući BMW iNext) je dovoljno. Tada možda nećemo imati potrebu da vršimo bilo kakvo ažuriranje. Ukoliko kupci budu želeli 800 kilometara a naša konkurencija odgovori na to, onda je to druga priča.

Da li ta frekventna unapređenja baterija utiču na cenu ranijih modela kao polovnjaka?

Ona ne igraju značajnu ulogu. Stariji i3 je dobio vrhunske ocene za rezidualnu vrednost u Nemačkoj prošle godine.

Evropsko tržište električnih vozila i „plug-in“ hibrida se povećalo za 37 odsto prošle godine. Prodaja BMW-a i3 i i8 je na globalnom planu porasla samo 15 odsto prošle godine, na 33.676 vozila. Da li je BMW sposoban da drži priključak?

Trenutni rast dolazi iz jezgra BMW-ove game „plug-in“ hibrida, gde raspolažemo širim izborom dostupnih modela po pitanju pripadnosti segmentu i sa značajno širim obimom. Moraćemo da vidimo kolika će biti potražnja za novim i3 sa 120 amper časova, ali mogu da kažem da prodaja tog modela beleži značajan rast ove godine, bez obzira što je napunio pet godina. Očekujemo nastavak tog trenda i sledeće godine.

Koliko je čisto baterijskih i3 prodato prošle godine u odnosu na one sa malim SUS motorom za produžavanje autonomije?

Zahvaljujući moćnijoj bateriji koja pruža širu autonomiju, potražnja za modelom s produžavačem autonomije je pala na 25 odsto sa nešto više od 50, kada govorimo o evropskom tržištu. Smatramo da će uvođenjem baterije od 120 amper časova procenat još više pasti, tako da ćemo model s malim SUS motorom blagovremeno izbaciti iz portfolija u Evropi. Ostaće prisutan na nekim drugim tržištima, poput američkog. Tamo se prelaze duže distance a infrastruktura je u proseku slabije razvijena, tako da on zauzima 70 odsto ukupne prodaje i3.

Šta mislite, koliko dugo ćete se održati na čelu čisto električnog segmenta u odnosu na evropske rivale kao što su Jaguar, Audi i Mercedes-Benz?

Što se tiče 2019. nisam zabrinut. Naša konkurencija će morati da proizvede 40.000 primeraka sledeće godine i bio bih zaista iznenađen da im to pođe za rukom, s obzirom na visoku cenu tih vozila. Možda nas rivali preteknu naredne godine kada budu u punom proizvodnom zamahu, ali i mi tada nastupamo sa iX3 2020. godine, kao i sa iNextom i i4 godinu dana kasnije.

Koje beneficije nudi i3 kada je reč o prosečnoj flotnoj emisiji CO2, odnosno cilju od 100 g/km, koji mora da se dostigne do 2021.?

Ne želim da spekulišem povodom toga, ali mi imamo vrlo jasan plan u vezi s tim kako želimo da ostvarimo ciljeve za 2021. On je dovoljno robusan, tako da ćemo sve ostvariti. Plan se takođe odnosi na neke „čeone vetrove“, poput pada dizel tehnologije i povećanja potražnje za SUV modelima.

Da li će i4 biti kao iNext i nuditi Nivo 3 autonomne vožnje?

i4 je više sportski nastrojen i teži nečem drugom. To je vozački automobil i s dizajnerskog aspekta, tako da je potreba za takvom vrstom tehnologije manje izražena kada je on u pitanju. Nećete pronaći isti nivo autonomne vožnje kao u iNextu. Međutim, nismo još uvek odlučili da li će to biti Nivo 2, 2+, 3 ili 3-.

Izvor: ANE

 

(298)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments