1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Volkswagenov ulog u „petoletku“ iznosi 44 milijarde evra!
Volkswagenov ulog u „petoletku“ iznosi 44 milijarde evra!
2

Volkswagenov ulog u „petoletku“ iznosi 44 milijarde evra!

420
2
Podelite sa prijateljima:

Volkswagen nije među najstarijim automobilskim markama. Na scenu je stupio 1937., i to po naređenju Adolfa Hitlera, četiri decenije nakon što su automobili započeli formiranje jednog novog sveta s obe strane Atlantika.

Nakon što je uz velike muke preživeo rat, kao i krizne godine koje su usledile nakon njega, Volkswagen je započeo ekspanziju koja ga je dovela do dominantne pozicije u automobilskoj industriji, gde mu je jedini istinski rival japanska Toyota. Nemačka kompanija sada želi da učestvuje aktivno u oblikovanju nove automobilske budućnosti.

Električni prevoz, autonomna vožnja, novi oblici usluga transporta i digitalizacija vozila, koncepti su koji su trenutno u začeću, ali nakon „dizelgejta“, VW je odlučan da bude među vodećima u ovim domenima.

Kao što smo najavili, čelnici grupe su ove nedelje bili zaposleni sa kreiranjem strategije za narednih pet godina. Fabrike će biti prilagođene novim proizvodima, sistem proizvodnje će biti prestruktuiran a investicije će brojati desetine milijardi evra. Mada je u opisu Volkswagena oduvek bilo da „ide na sigurno“, poput evolucije dizajna Golfa, ovoga puta kompanija nastupa hazarderski.

Volkswagen je danas saopštio da će trećinu ukupnih troškova u periodu između 2019. i 2023. plasirati u razvoj prethodno navedenih oblasti. Reč je o cifri od čak 44 milijarde evra, što znači da će u proseku narednih pet godina biti ulagano 8,8 milijardi evra godišnje u nove tehnologije.

„Jedan od ciljeva strategije Volkswagen grupe je da ubrza tempo inovacija. Mi stavljamo fokus na polja budućnosti kada su investicije u pitanju i sistematski implementiramo našu strategiju“, rekao je šef konglomerata, Herbert Dis.

Mada i drugi proizvođači automobila imaju ambiciozne projekte za budućnost, Volkswagenov je kolosalan. Ukoliko bude uspešan, mogao bi da donese grupi vodeće mesto na tržištu električnih automobila, ispred Tesle i Nissana, pa čak i ugrozi „car sharing“ gigante koje podržavaju BMW i Daimler.

AutoRepublika

 

(420)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdan Božinović

Ova odluka je iz sto uglova razmotrena i analizirana pre amina Upravnog i Nadzornog odbora. Hoću reći, minimalna je tu doza hazarderstva. U svakom slučaju, respekt za poduhvat i držim im pesnice da uspeju.

Yankee

Lep van i supermini. Kod vana mi se posebno svidja radnicka verzija bez bocnih prozora.