1. Home
  2. Vesti
  3. VW bi mogao da baci Audi na margine grupacije
VW bi mogao da baci Audi na margine grupacije
2

VW bi mogao da baci Audi na margine grupacije

1.71K
2
Podelite sa prijateljima:

Šef Volkswagena Herbert Dis će predstaviti novi desetogodišnji plan nemačkog giganta na dan 16. novembar. Osnovna ideja plana se odnosi na sniženje troškova istraživanja i razvoja, koji bi u budućnosti trebalo da se dele sa konkurentima. Na ovaj način, Audi bi bio skrajnut sa mesta vodećeg istraživačkog centra u okviru nemačke grupacije.

Plan će bii predstavljen tokom sastanka nadzornog odbora kompanije, prenela su dva različita izvora Reutersu.

Na dnevnom redu će se naći pitanja sklapanja poslovnog saveza, alijanse sa američkim Fordom, kojim je zamišljen zajednički razvoj tehnologije elektrifikovanih i samovozećih automobila. Ukoliko se nadzorni odbor saglasi sa osnovnom idejom koncepta saradnje, to bi značilo odustajanje od samostalnog razvoja na koje se oslanjao Volkswagen, kao i drastično minimiziranje značaja Audija, kao inženjering stuba konglomerata.

Opšti trend u automobilskoj industriji je da se proizvođači udružuju kako bi redukovali enormne troškove istraživanja i razvoja. Za ove namene, VW je tokom 2017. godine, prema podacima iz zvaničnih finansijskih izveštaja, utrošio iznos od 13,1 milijardi američkih dolara, prevashodno na oblasti istraživanja EV i tehnologije autonomne vožnje.

Za nemačkog proizvođača, štednja jeste imperativ, jer troškovi dizelgejta rastu iz dana u dan, a nove tužbe neprestano pristižu.

“Strateški plan se ne odnosi samo na predstojeći petogodišnji period. Naprotiv, VW se koncentriše na zbivanja u narednoj deceniji,” saznao je Reuters od jednog izvora.

Portparol Volkswagena je odbio da komentariše iznete navode, vezane za sledeći sastanak nadzornog odbora.

Sa druge strane, portparol marke Audi, Peter Oberndorfer je izjavio da još uvek nikakve formalne odluke u pravcu preusmeravnja nadležnosti proizvođača luksuznih vozila nisu donete unutar VW grupe.

Disove namere se ogledaju i u težnji da spreči preklapanje i udvostručavanje napora u smislu razvoja tehnologije, koji se očito dešavaju unutar nemačkog giganta koji konroliše više marki. Želja izvršnog direktora je i promocija efekata ekonomije obima, pa je u potrazi za uspostavljanjem partnerskih odnosa sa brojnim kompanijama koje su specijalizovane u oblasti informacionih tehnologija, proizvodnji automobila, kao i baterijskih ćelija za elektromobile.

Strategija će verovatno ići u smeru produbljenja postojeće kooperacije sa američkim Fordom.

Ovo bi moglo da podrazumeva nabavku platformi za segment pikap kamioneta od Forda, ali pojedinih pogonskih grupa. Pored toga, VW bi lako mogao da uđe u investiciju kupovine akcija divizije američkog proizvođača koja je zadužena za razvoj autonomnih vozila. Na taj način, sa druge strane, Amerikanci bi dobili pravo na raspolaganje Volkswagenovom platformom za električna vozila, MEB.

Ford je naglasio postojanje načelnog dogovora o razmatranju potencijalne saradnje sa Volkswagenom, na brojnim poljima, ali je naveo da je isuviše rano za iznošenje bilo kakvih pojedinosti.

VW i Ford se nalaze pod velikim pritiskom lansiranja više EV modela u Evropi, posebno nakon poznatih skandala sa štetnim emisijama dizel motora.

Emisiona regulativa u Evropi je u fazi modifikacije, pa iako konačni propisi nisu doneti još uvek, jasno je da VW ima imperativ podizanja tržišnog učešća elektrifikovanih vozila u ukupom prodajnom miksu na 30%. Samo na taj način može biti dostignuta odredba koja nalaže da se prosečna emisija ugljen dioksida na nivou cele flote, mora sniziti za 30% do 2030. godine.

Čvršći zagrljaj

Audi, čiji je marketniški slogan Vorsprung durch Technik odnosno Napredak kroz tehnologiju, decenijama unazad je vodeći istraživačko razvojni centar Volkswagen grupacije. Ali, upravo su inženjeri marke Audi razvili manipulativni softver koji je maskirao stvarne nivoe štetnih emisija.

Napuštanje kompanije od strane najviše pozicioniranih rukovodilaca marke Audi, izazvala je vakum u upravljanju kompanijom koja se trudi da održi korak sa konkurencijom, usredsređenom na razvoj softverskih i tehnoloških rešenja.

Audijeve muke produbljuje težnja Herberta Disa da pod čvršću kontrolu centralne uprave VW grupacije, stavi brojne marke koje posluju unutar konglomerata. Tu su Škoda, Seat, Audi, Porsche, Bentley, Bugatti, Lamborghini, Ducati, Scania i MAN.

Kako bi se snizili troškovi razvoja platformi za luksuzna električna vozila, VW je već “umrežio napore” Porschea i Audija.

“Sve se kreće u smeru centralizacije,” izjavio je za Reuters jedan više pozicionirani rukovodilac Volkswagena.

Audi je bio zadužen za razvoj tehnologije autonomne vožnje na nivou celog koncerna, odnosno za marke VW, Audi i Porsche. Upravo je Audi razvio luksuzni sedan A8, automobil sa brojnim opcijama napredne tehnologije samovozećih automobile, ali su svejedno dostignuća nemačke premijum marke iza onih koje postižu rivalske kompanije poput ćerka firme Googlea, entiteta Waymo.

“Želimo da imamo pristup samovozećim sistemima i u kontaktu smo sa vodećim igračima na globalnom nivou, u ovoj oblasti. Razvoj ove tehnologije je veoma zahtevan u finansijskom smislu, a drugi su značajno uznapredovali,” izjavio je u utorak finansijski direktor VW grupe, Frank Viter.

Dis gaji bojazan da bi nemački proizvođači mogli izgubiti lidersku poziciju u svetu automobilske industrije, prevashodno zbog radikalnih promena koje su zahvatile sektror, pa je tako izjavio da je polovična šansa da se ovako nešto dogodi u narednih deset godina.

Proizvodnja čisto električnih automobila je i dalje preskupa za velikoserijske marke, pa moraju naći načina da se izbore sa ovim izazovima.

Priredio: Zvezdan Božinović

(1707)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Daniel

Jadni. Koji bre troskovi razvoja, to su samo price za malu decu. Svaku komponentu koju mogu oni koriste na sto vise modela, ali izmene taman toliko da moze cena da se razlikuje… Kao lego kockice. Primer. Moj bivsi golf mkI 1984 zadnje kocnice, paknovi, cilindri i dobosi. Dadoh ih drugu koji ih je ugradio na polo classic 1997. Pasuju bez greske.
Jos nesto, svaki novi model reklamiraju kako trosi 15, 20% manje od prethodnog. Znaci ovi novi bi trebalo po toj logici da pune rezervoar…