1. Home
  2. Vesti
  3. Azotni-oksidi „prizemljili“ u ovlašćene servise 210.000 Opelovih benzinaca
Azotni-oksidi „prizemljili“ u ovlašćene servise 210.000 Opelovih benzinaca
3

Azotni-oksidi „prizemljili“ u ovlašćene servise 210.000 Opelovih benzinaca

634
3
Podelite sa prijateljima:

Koliko su samo muka automobilskoj industriji doneli ti azotni-oksidi, posebno onom delu profesije koji se bavi razvojem dizel motora… Opel je specifičan po tome što ovo ozloglašeno hemijsko jedinjenje uzrokuje probleme i zaposlenima u razvojnim centrima koji se bave unapređenjem benzinskih jedinica. Naime, nakon prvog poziva na korektivnu intervenciju koji ima isti osnov, usledilo je i drugo mandatorno povlačenje četvorotočkaša Opela, po nalogu regulatornog tela KBA.

Dakle, previsok nivo štetnih isparenja koji nastaje kao posledica sagorevanja benzina u Opelovim motorima je doveo do toga da stotine hiljada pogođenih vozila moraju u servis, prvi je izvestio nemački „Bild am Sonntag“, pozivajući se na nemačka regulatorna tela. Opel je prvobitno najavio da će dobrovoljno proglasiti povlačenje vozila, ali izgleda da vlasti nisu imale dovoljno strpljenja da sačekaju da se tako nešto i dogodi.

Prema navodima pomenutog novinskog izdanja, portparol Opela nije želeo da se izjašnjava po ovom pitanju, već je novinare preusmerio na ranije izdata saopštenja, odnosno ona koja su bila aktuelna pre oko dva meseca. Zvaničnici tela KBA su se poneli slično Opelovom glasnogovorniku.

Emisione skandale je na ovaj svet donela (zbog toga) omražena Volkswagen grupa, a TDI je postao akronim prevare. Odnedavno, predmet pažnje regulatornih organa postaju i benzinski motori, nakon što je Opel zapazio probleme sa emisijama svojih agregata zapremine 1,2 i 1,4 litra, navodeći da „lambda kontrola pri visokim brzinama ne funkcioniše dovoljno stabilno.“

Prema navodima Bilda, opoziv se odnosi na mališane Corsu i Adam. Preciznije, radi se o serijama izrađenim u 2018. i 2019. godini, redom. Potpuno je jasno da su gradski modeli prevršili cifre koje govore o maksimalno dozvoljenim nivoima NOx isparenja, a pogođeno je oko 210.000 četvorotočkaša, od kojih se oko četvrtine nalazi u „otadžbini“.

Prošlog oktobra, Opel je već prilagođavao izduvne sisteme na dizel verzijama modela Insignia, Cascada i Zafira, što je takođe bila posledica mandatornog opoziva proglašenog od strane KBA. Nemačka kompanija je s gnušanjem i nevericom odbacila optužbe da je postojala loša namera.

Probleme u vezi sa štetnim emisijama su, pored Volkswagena, doživeli i Daimler i Audi, a korektivne intervencije su vršene u najvećem broju slučajeva na dobrovoljnoj osnovi.

AutoRepublika

(634)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Prvi put da čujem da su i benzinci opozvani zbog „NOx problema“.

Balkanboj
moron

Čovek je u pravu 100 posto 🙂