1. Home
  2. Vesti
  3. Peugeot 308 i Opel Astra zajedničkim snagama nišane Volkswagen Golf
Peugeot 308 i Opel Astra zajedničkim snagama nišane Volkswagen Golf
5

Peugeot 308 i Opel Astra zajedničkim snagama nišane Volkswagen Golf

907
5
Podelite sa prijateljima:

Stellantis se ne šali kada kaže da želi da preuzme dominantnu ulogu u evropskom C segmentu. Kako bi do takve pozicije i došli neophodno je da skinu sa trona do sada neprikosnoveni VW Golf.

Nekad bio neprikosnoven, Golf danas ima mnogo više muka nego što je imao pre svega nekoliko godina. Prva je interne prirode i odnosi se na Volkswagenovu posvećenost elektrifikaciji. Prelazak na električnu mobilnost iziskuje ogromna finansijska sredstva, do kojih se dolazi zahvaljujući komercijalnim uspesima nekolicine tradicionalnih modela, uključujući i Golfa.

Zatim, tu su problemi u vezi sa softverom sa kojima se suočila osma generacija najvoljenijeg nemačkog hečbeka, ali i nedaće u vezi sa određenim pogonskim jedinicama, pre svega sa 1,5 TSI.

Na sve to je stigla i korona kriza pa i hronični nedostatak poluprovodnika i mikročipova što je sve zajedno posebno naškodilo prodaji Golfa na evropskom kontinentu. Tokom prethodne, krizne 2020. godine, Volkswagenov heč je u Evropi isporučen u nešto više od 285.000 jedinica.

To je daleko od rezultata koje je ostvarila sedma iteracija Golfa u prvoj punoj godini na tržištu. Naime, “sedmica” je 2013. godine prodata u 462.257 primeraka, dakle dvostruko bolji učinak od osme generacije.

Dakle, Golf nikad nije bio toliko “ranjiv” koliko danas, i ukoliko je zaista došlo vreme da ga neko ozbiljno ugrozi, sigurno je da glavni kandidati dolaze iz Stellantisa. Nekadašnja PSA grupa odlično je prepisala recept od rivala sa druge strane Rajne – jedna platforma i nekoliko motora za ko zna koliko modela.

Tako su novi Peugeot 308 i Opel Astra dvojajčani blizanci koji ciljaju uspeh na dva različita tržišta. Bilo je mnogo onih koji su sumnjali da će osetljivi Nemci kupovati vozila Opela kada on pređe u francuske šake.

Očito su se prevarili, jer se Opel pod upravom PSA grupacije preporodio, a njegovi modeli beleže odličan komercijalni uspeh u domovini. Corsa je ubedljivo najprodavaniji model iz B segmenta, što pokazuje da je taktika urodila plodom.

Eksperti sa obe strane Rajne veruju da će i Astra doživeti sličan uspeh. Nova generacija Opelovog asa iz C segmenta preuzela je novi vizuelni identitet ovog brenda sa Vizor anfasom i značajno umerenijim izgledom od rođaka – Peugeota 308.

Peugeot je kod 308-ice rešio da primeni avangardni stil i stvori jedan od najupečatljivijih modela u klasi, daleko od konvencionalnog dizajna koji se može videti kod vozila iz Volkswagen grupacije.

Uz to, oba Stellatisova automobila poseduju niz pogonskih jedinica – po principu za svakog po nešto. SUS varijante koriste trocilindarske benzinske turbo agregate i jedan dizelaški četvorocilindraš, a tu su i plug-in hibridi.

Peugeot je najavio da će 308-ica u narednim godinama dobiti i EV izdanje, te se može očekivati isti epilog i kod Opel Astre, pogotovo zbog činjenice da je nemačka marka najavila da će od 2028. godine u svojoj gami posedovati samo električna vozila.

Stellantis namerava da Astra “otkine” veći broj kupaca Golfu u dve zemlje: Nemačkoj i Velikoj Britaniji, gde potrošači smatraju Astru za “domaći” automobil. Sudeći po uspehu Corse na tim tržištima, ovakav scenario je sasvim realan.

Čini se da ćemo stvaran odnos snaga na evropskom tržištu videti već krajem ove godine, a da će slika biti kompletna tek krajem naredne, jer bi do tada trebalo da se umiri i situacija sa korona virusom i nedostatak poluprovodnika.

Jedno je sigurno, “ljuta” se bitka sprema.

AutoRepublika 

(907)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Dok postoji „Golf klasa“ i dok je Nemačke kao nmnajznačajnijeg tržišta za Golf, ne vidim šansu da Golf izgubi tron…

Bungi

Od stare slave se ne živi.

don

Moron je u pravu, analiziraj kome prodaju golfa pa ces vidjet …
Btw, vidim komsija dobio ioniqa5 vrijeme je za posjet salonu.

Zoca

Astra mu je nekada(a i Kadett )bila za petama.

Sasa

308 je odlican ali ovi motori ne obecavaju. Mozda ce oni da sljakaju 3-4 god dobro ali sve posle toga je upitno. Tako da sa tankim motorima tesko moze do trona. Najjaci adut pezoa su bili hdi motori a sad su ponudu sveli na taj jedan od 1.5hdi na koji takodje pljuste prituzbe, pisali ste i vi na portalu. A o benzinskim da ne govorim.