1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Audi kažnjen sa 800 miliona evra
Audi kažnjen sa 800 miliona evra
1

Audi kažnjen sa 800 miliona evra

417
1
Podelite sa prijateljima:

Audi je kažnjen sa 800 miliona evra u Nemačkoj zbog kršenja zakona u vezi sa V6 i V8 dizel motorima, koji nisu bili u skladu sa ekološkom regulativom.

Marka iz Ingolštata je prihvatila kaznu i neće se žaliti. Na taj način je  praktično prihvaćena odgovornost zbog svesno učinjenih neregularnosti. Audi je saopštio da će kažnjavanje imati negativan uticaj na godišnji profit.

„Uzimajući u obzir ove posebne stavke, Audi grupa će značajno redukovati prognozu kada su u pitanju ključni finansijski pokazatelji, prognozirani za fiskalnu 2018. godinu“, saopštio je Audi u zvaničnom saopštenju.

Matična VW grupa je takođe upozorila da će ova afera negativno uticati i na njenu zaradu.

Analitička firma, Evercore ISI je izvestila da kaznu vidi kao nešto s čime kompanija može da se nosi, i etiketirala je kao „pozitivnu“, jer se na taj način uklanja još jedna nepoznanica nakon izbijanja dizel skandala. Ipak, naglašeno je da se VW i dalje suočava sa akcionarskim slučajem „vrednim“ 8,2 milijarde evra, koji bi mogao da traje „godinama“.

U istraživačkoj noti, nakon objavljivanja kazne za Audi, Evercore je izjavio da smatra da će tržišta „progledati kroz prste Audiju i doživeti kaznu kao pozitivnu stvar“. Interesantno viđenje, rekli bismo…

Ranije ovog meseca, Volkswagen je raskinuo ugovor sa šefom Audija, Rupertom Štadlerom, koji je još uvek u pritvoru i pod istragom zbog navodne umešanosti u varanju i uklanjanju dokaza. Šef prodaje, Bram Šot, trenutno je na funkciji vršioca dužnosti generalnog direktora marke četiri prstena.

Volkswagen grupa je dobila sličnu kaznu od milijardu evra u junu, kada su tužioci u Brunzviku takođe iskoristili takozvanu administrativnu naredbu da kazne VW zbog propusta, koji je prouzrokovao da se na putevima nađu milioni automobila koji prekomerno zagađuju životnu sredinu.

Volkswagen je kažnjen zbog razvoja i prodaje zagađujućih četvorocilindarskih motora, dok su tužioci u Minhenu u isto vreme saopštili da ispituju da li da istu kaznu dodele i Audiju.

 

(417)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Rajko

Lov na veštice se nastavlja.