1. Home
  2. Prezentacije
  3. Svi detalji o Gofu Mk8 u dva nastavka (II deo)
Svi detalji o Gofu Mk8 u dva nastavka (II deo)
0

Svi detalji o Gofu Mk8 u dva nastavka (II deo)

861
0
Podelite sa prijateljima:

Juče ste mogli da pročitate prvi nastavak veoma informativne najave za, i dalje najvažniji model Volkswagen grupe, Golf osme generacije. Sada donosimo nastavak priče.

Dve vrste lakog hibrida

Veliko iznenađenje donosi paleta pogonskih sklopova namenjenih Golfu Mk8. Proizvođač navodi da je investirao u razvoj dve vrste lakog hibridnog pogona: 12V i 48V. Odluka je doneta nakon što je kompanija modifikovala MQB električnu arhitekturu, koja predstavlja jednu od skupljih komponenti savremenog automobila, na način da bi mogao biti implementiran 48V sistem. Do ovog trenutka, sistem lakog hibrida 48V je bio korišćen jedino za luskuzne i superluksuzne modele VW grupe, kakvi su Bentley Bentayga i Audi SQ7.

Šef tehničkog razvoja Volkswagena, Frank Velš, je već predstavio novi, priuštivi 48V sistem, koji koristi spregu starter / generator / alternator, čime motor sa unutrašnjim sagorevanjem dobija dodatni impuls snage i obrtnog momenta i to direktno na kolenastom vratilu.

Kao ključna okolnost u procesu uvođenja sistema 48V u velikoserijskom automobilu kakav Golf svakako jeste, se ispostavila činjenica da su VW i njegovi dobavljači za komponente uspeli da razviju jeftiniji i manji sklop, koji koristi mali DC/DC adapter, kao i litijum jonsku bateriju skromnih dimenzija.

Velš navodi da je postavka 48V omogućila rekuperaciju znatno veće količine energije od one koju je moguće povratiti korišćenjem 12V sistema, što automatski vodi i ka nižoj potrošnji goriva. Karakteristika pogonskih sklopova koji koriste tehnologiju lakog hibrida je i ta da oni mogu biti startovani ili isključeni veoma brzo, što će omogućiti Golfu Mk8 da se pri umerenim, stabilnim brzinama prikladnim za autoput, i bez ekstremnijih zahteva vozača, povremeno potupno osloni na elektro asistenciju. Krajnji efekat je ponovo ušteda goriva.

GTI će takođe biti “hibrid”

Naredna generacija Golfa GTI pojačava postavu “lakih hibrida”. Primena 48V električnog sistema i integrisani starter motor na novom hot heču bi trebali da omoguće performantnom novajliji da postane najsnažniji GTI model Golfa koji se našao u serijskoj proizvodnji, kroz celu istoriju.

Uprkos tome što je do premijere Golfa GTI ostalo još skoro dve cele godine, izvori bliski Volkswagenu su otkrili da je željena vrednost u pogledu izlazne snage koju bi ovaj model trebao da poseduje oko 265 “konja”, i to za primerke iz ograničene serije sa oznakama Golf GTI Clubsport. Konkretna verzija će se naći u evropskim prodajnim salonima tokom 2020. godine.

Golf GTI Mk8 će dakle zadržati motor sa unutrašnjim sagorevanjem, a radi se o poznatoj turbo četvorocilindarskoj jedinici zapremine dve litre. Ipak, zahvaljući primeni električnog sistema 48V, pogonska grupa će svakako pretrpeti izvesne modifikacije. Verovatno je da će umesto turbo punjača koji koristi današanja verzija, novajlija imati asistenciju od strane električnog kompresora koji poboljšava odziv motora na niskim obrtajima radilice a pored toga pruža mogućnost postizanja maksimalnog obrtnog momenta u širem opsegu rada kolenastog vratila. Na ovaj način, pogonska grupa dobija karakteristike izuzetne elastičnosti.

Dodatno, integrisani starter motor će omogućiti Volkswagenu da njegov pulen Golf GTI, koji inače poseduje pogon na prednje točkove, na kratko dobije i više snage, zahvaljujući overboost funkciji. To je moguće zato što elektromotor postavljen na prednjem delu standardnog sedmostepenog automatskog menjača sa dvostrukom spojnicom isporučuje dodatnu snagu kao ispomoć motoru sa unutrašnjim sagorevanjem u sportskom (Performance) režimu vožnje.

Prednosti tehnologije konektivnosti

Već smo ranije preneli najave iz Volkswagena koje govore o tome da će novi Golf “uvek biti na netu”. Zbog korišćenja iste eSIM kartice, koju poseduje i novi Touareg, Golf Mk8 će u svakom trenutku biti povezan sa internetom. Na ovaj način, sistemima u automobilu stalno će biti dostupne 3D satelitske mape, radio (na frekvenciji za koju audio sistem proceni da poseduje najjači signal, nezavisno od toga da li se radi o analognom ili digitalnom signalu) kao i informacije o situaciji u saobraćaju, u realnom vremenu. Povrh svega, vozač će biti obavešten čak i o cenama goriva na benzinskim stanicama.

Stalna povezanost sa internetom otvara brojne mogućnosti. Budući modeli proizvođača će biti u mogućnosti da čitaju topografiju puteva ucrtanih na mapama izrađenim u 3D tehnologiji. To će doprineti u nekim situacijama i uštedi goriva, jer će automobil biti u stanju da prepozna situacije u kojima se približava prometnim raskrsnicama ili nizbrdicama, gde bi se privremeno i blagovremeno isključivao motor sa unutrašnjim sagorevanjem.

Proizvođač će u svoj najprodavaniji model ugrađivati i najsvežija dostignuća iz oblasti autonomne vožnje, a za Golf Mk8 obećava da će biti, u IT smislu najnapredniji automobil u istoriji kompanije, što će verovatno promeniti čisto električni ID hedžbek koji će debitovati na samom kraju sledeće godine.

Rukovodilac odeljenja koje se u okviru VW-a bavi kompaktnim modelima, Karlhajnc Hel je otkrio sledeće informacije: „Novi Golf će uvesti Volkswagen u eru potpune konektivnosti vozila i proširenih funkcija autonomne vožnje. Posedovaće više softvera nego ikada ranije. Uvek će biti onlajn a digitalni kokpit i sistemi asistencije će postavljati standarde u svojim kategorijama.“

Aktuelni Golf koristi Volkswagenovu tehnologiju poluautonomne vožnje – Traffic Jam Assist o kojoj smo već pisali, impresionirani perjanicom game limuzina premijum marke, Audijem A8 koji je prvi automobil u okviru VW grupe, koji koristi nivo 3 autonomne vožnje. Sasvim je izvesno da će Golf Mk8 otići korak dalje u ovom smislu.

Golf će biti vesnik novog dizajnerskog pravca kompanije

Iako će novi Golf doživeti samo evolutivne promene u odnosu na odlazeću generaciju, posedovaće nove stilkse detalje koje pomenuti šef dizajna Klaus Bišof opisuje kao “fluidnije (tečnije), više sportske sa jedinstvenim čeonim izgledom automobila”.

Deo strategije nemačkog proizvođača je diferenciranje game konvencionalnih automobila od porodice ID električnih vozila. Na ovu temu, opet se oglasio Bišof: “ID je potpuno novi svet proporcija i karoserijskih oblika koji su emocionalniji. Vraćamo se našim korenima i izbegavaćemo jednolične proizvode. Svi će oni imati dušu za sebe”.

Ova njegova izjava bi mogla da izazove bujicu različitih komentara: “Ukoliko pogledate stilski izraz većine današnjih automobila, posebno spreda, shvatićete da skoro svi kopiraju Audi. Mi ćemo nastaviti svojim putem i ostati verni marki. Svakako nećemo gledati preko ograde kako bi videli šta komšije rade.”

Nakon svih prezentovanih informacija, AutoRepublika može samo da poželi sreću Volkswagenu sa novim Golfom. Na osnovu najava, sasvim je jasno da se radi o tehnološki veoma naprednom automobilu, koji će imati sve predispozicije da se na veoma ozbiljan način umeša u prodajne planove konkurencije, skrojene za luksuzne kompaktne hedžbek modele.

Za kraj jedna molba. S obzirom na to da su priložene fotografije spekulativnog karaktera, nikakvog smisla nema komentarisati dizajn dok ne vidimo izgled serijske verzije. Iz tog razloga, na naslovnoj fotografiji se našao aktuelni model.

Izvor: Autocar

(861)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments