1. Home
  2. Prezentacije
  3. Hyundai je osvežio svoju veliku limuzinu Grandeur
Hyundai je osvežio svoju veliku limuzinu Grandeur
1

Hyundai je osvežio svoju veliku limuzinu Grandeur

523
1
Podelite sa prijateljima:

Kada je korporacija Hyundai-Kia predstavila svoju premijum diviziju Genesis, što se zbilo pre nekoliko godina, očekivali smo da će se ova dva brenda vratiti svojim korenima i nuditi samo pristupačne automobile za šire narodne mase, dok bi Genesis ciljao na one kupce sa dubokim džepom. Hyundai i Kia su pokušali nekoliko puta da ponude skuplje četvorotočkaše, uglavnom sa limitiranim uspesima, a kako stvari stoje, nemaju u planu da ih eliminišu.

To se posebno odnosi na tržište Južne Koreje gde kupcima izgleda nije bitno kako se automobil zove, pa je Hyundaijev model Grandeur prodajni hit. Videli smo ga na kratko i u ostatku sveta pod imenom Azera pre nego što je Hyundai odlučio da se fokusira samo na domaće tlo.


U svakom slučaju, većina dizajnerskih linija su preuzete sa futurističkog koncepta nazvanog Staria, a limuzinu odlikuju farovi koji se prostiru širom celog vozila, kao i maska hladnjaka kojoj bi pozavideli i oni koje često kritikujemo u ovoj kategoriji (da, pričamo o BMW-u i Lexusu).

Iz bočnog dela možemo da vidimo i neke detalje koji nas podsećaju na originalni Grandeur iz osamdesetih godina prošlog veka, a on je bio ništa više nego prepakovani model Mitsubishi Debonair. Sama konfiguracija je u vidu kupea s četvoro vrata i veoma produženim krovom, pa ćemo videti da li će dati rezultate u vremenima kada gotovo svi prefiriraju krosovere.

Hyundai nije bio voljan da podeli i tehničke informacije, ali novinari veruju da je međuosovinsko rastojanje produženo sa sadašnjih 2.885 mm. Grandeur je dugačak nešto manje od pet metara, pa barem po tom pitanju zauzima neku „zlatnu poziciju“ između Genesisa G80 i G90.

Enterijer je doneo veliko odstupanje u poređenju sa prethodnikom. Hyundai je odlučio da se orijentiše na „čistiji“ stil i bez onog futurističkog dizajna sa dosta monitora koje smo navikli da gledamo kod modernih četvorotočkaša. Grandeur je više namenjen starijim i ozbiljnim kupcima pa samim tim nam donosi i enterijer u istom stilu.

Kao što smo spomenuli, korejski gigant još uvek nije objavio tehničke podatke pa samo možemo da nagađamo šta ćemo videti ispod haube. Prethodnik se mogao naručiti sa dva benzinca (sa po četiri i šest cilindara), hibridom i dizelom. Pretpostavićemo da će ovaj poslednji sigurno nestati iz ponude dok bi bazni 2,5-litarski atmosferac mogao biti zamenjen manjim turbobenzincem.

Dobra vest je ona da će ljubitelji snage opet moći da dobiju 3,5-litarski benzinac sa 286 „konja“ i osmostepeni automatski menjač, što je dovoljno za maksimalnu brzinu od 230 km/h. Grandeur inače pruža standardan pogon na prednje točkove uz opcioni pogon na sva četiri točka.

Nova generacija HyundaijaGrandeura bi trebalo da počne da pristiže u izložbeno-prodajne salone krajem naredne godine.

AutoRepublika

(523)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

U celini auto izgleda elegantno i spolja i unutra. Sta mi se ne dopada: 1. Prednja maska, koja izgleda kao da je krupno „heklana“, je previsoka – da je po visini uza auto bi izgledao elegantniji. 2. Ista „heklana“ mustra nalazi se dole u zoni spojlera, sto je sa tehnicke strane besmisleno! Spojler ima funkciju u aerodinamici i njegova povrsina treba da bude glatka. Sveukupno, gornji i donji deo maske su cisti kic! 3. Linija koja definise gornju ivicu na stranicama karoserije, ispod stakala, iznad zadnjih tockova ima nekakav skok u stranu pa izgleda kao da visi. Ovaj detalj vidjen… Pročitaj više »