1. Home
  2. Prezentacije
  3. Liftbek Qiyuan A07 postao prvorođenče novog brenda Changana
Liftbek Qiyuan A07 postao prvorođenče novog brenda Changana
2

Liftbek Qiyuan A07 postao prvorođenče novog brenda Changana

559
2
Podelite sa prijateljima:

Da, da, pored svih ostalih, Changan poseduje još jedan novi brend. To je već šesti u nizu, i to ne računajući matičnu marku. Imenima Oshan, Lumin, Kaicene, Avatr i Shenlan, sada se pridružuje i Qiyuan. Donosi sopstveni logotip koji je stilizovan u duhu broja 101.

Čini se da je takav asortiman brendova odavno poznat kineskoj automobilskoj industriji, ali u svakom slučaju, kakve su namere konstruktora u pogledu smeštaja marke Qiyuan u određenu tržišnu nišu, nije baš sasvim jasno.

Navedeno je da je nova marka osmišljena za putnička električna vozila i hibride srednje veličine. Pa opet, prvi model koji je ugledao svetlost dana pod nazivom novog aduta Changana i koji se zove Qiyuan A07, po gabaritima (ali i obliku i tehnološkim rešenjima) je skoro identičan modelu Shenlan SL03, inače predstavljenom pre oko godinu dana.

Dele identičnu elektrifikovanu platformu EPA1 sa istih 290 milimetara razmaka između osovina, i oba modela poseduju karoseriju s petoro vrata. Istovetni su i pogonski sklopovi.

Ispostaviće se da su dve različite marke bile nužnost samo da bi se promovisao osoben dizajn svake od njih. Shenlan SL03 ima naglašen izgled posebno njuške koja je dizajnirana očito agresivno, dok ovde opisani Qiyuan A07 pruža više opušten stil i mekane linije školjke. Dužina liftbeka je 4.905 milimetara, širina istog je 1.910 mm, dok je visina 1.480 mm. Kupci će birati da li žele da im točkovi uključuju felne prečnika 18″ ili pak 19″ inča.

Sličan pristup je viđen i u konstrukciji putničke kabine. Dva liftbeka nude identičnu arhitekturu prednjeg panela. Dobro, ne baš identičnu, ali skoro da je tako. Naime, osobenost novog Qiyuana A07 je ta što su linije frontalnog panela elegantnije i nedostaje mu instrumentacija.

Deo očitavanja se prikazuje u levom uglu velikog monitora pričvršćenog po sredini, ali je glavni prikaz podataka obezbeđen na projekcionom ekranu. Taj komad tehnologije je deo serijske opreme, što je neuobičajeno, čak i u savremenom dobu. Panoramski krovni otvor je takođe standardan na listi serijske opreme.

Qiyuan A07 je najavljen u dve alternative, ali obe će pružati jedan električni motor na zadnjoj osovini. Električna modifikacija je opremljena agregatom koji raspolaže sa 258 konjskih snaga i relativno velikom trakcionom baterijom, čiji kapacitet zasad nije naveden. Ako bi Shenlan SL03 mogao da nam posluži kao referenca za nešto, onda će baterijsko pakovanje noviteta imati kapacitet od 78 kWh.

Druga verzija dolazi kao serijski hibrid. Pruža trakcioni električni agregat sa 218 konjskih snaga i smanjeno baterijsko pakovanje na kapacitet od oko 30 kWh. Tu je i benzinski jednoipolitarski motor sa 95 konjskih snaga i on se prirodno nalazi ispod haube. Funkcioniše u Atkinsonovom ekonomičnom ciklusu, a ugrađen je samo da bi služio kao generator za dopunu baterije. Ni pod kojim okolnostima taj motor neće biti povezan s pogonskim točkovima novog liftbeka iz Changana.

Qiyuan A07 će se pojaviti na kineskom tržištu najkasnije u jesen, a već sada je jasno da će cenovno pozicioniranje biti u istom rangu u kom se nalazi rođak po imenu Shenlan SL03, a za koji se iska 24 do 31 hiljada američkih dolara. Ovo ne važi jedino za maloserijsku vodoničnu verziju.

Imamo jš dva modela da najavimo za premijeru u okviru brenda Qiyuan. Predstavljaju električne varijante Changanovih serijskih aduta. To su sedan A05 i još jedan liftbek koji će poneti indeks A06. Oba su već homologovana za teritoriju Narodne Republike Kine.

AutoRepublika

(559)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

„Liftbek“ – sta je to? Za mene je ovo fastbek limuzina. Oko trazenja adekvatnog izraza na nasem jeziku mogli bismo da diskutujemo: na primer „kosi rep“. Zadnji deo Golfa bio bi „strmi rep“ a ne „hatch“ – sto znaci „otvor“.

Bungi

Ma to ti je „proizvod“ David Pajić-Daka, neki lift :-):-):-)