1. Home
  2. Vesti
  3. Prvi (ruski) čisto električni autobusi uključeni u javni prevoz Moskve
Prvi (ruski) čisto električni autobusi uključeni u javni prevoz Moskve
0

Prvi (ruski) čisto električni autobusi uključeni u javni prevoz Moskve

451
0
Podelite sa prijateljima:

Ne možemo a da se ne prisetimo sramne nabavke vozila marke Škoda za potrebe srpske policije, kada naiđemo na ovakvu vest. Ovako, kao što se ponela uprava grada Moskve, to rade razumni ljudi.

 

Nakon završenog test perioda, prvi čisto električni autobusi gradskog saobraćajnog preduzeće, počeli su sa radom na teritoriji Moskve. Čelnici moskovske lokalne samouprave su obavestili javnost da će usluga prevoza ovim autobusima biti besplatna tokom septembra.

Za sada, električni autobusi će saobraćati samo na jednoj liniji javnog prevoza, označenoj brojem 73, ali se očekuje da će broj “elektro” autobuskih linija do kraja godine porasti na pet.

Uprava grada Moskve je raspisala dva tendera za nabavku električnih autobusa za potrebe gradskog javnog prevoza, a nadmetanje je održano u maju ove godine. Za razliku od srpskih “patriota”, koji su za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, nabavili vozila češke marke Škoda, umesto Fiata  500L čija proizvodnja u Kragujevcu obezbeđuje egzistenciju hiljada lokalnih porodica, čelnici Moskve su doneli odluku da autobuse nabave od dva najveća ruska proizvođača. Kompanije Kamaz i GAZ grupa su pobedile na tenderima.

Ukupno je u promet stavljeno 200 autobusa, po sto od svakog dobavljača. Pored toga, instalirano je i 62 stanice za super brzo punjenje. Dužina trajanja garantnog roka za električne autobuse iznosi petnaest godina u kojem će periodu proizvođači biti odgovorni za ispravno funkcionisanje kako autobusa, tako i mreže stanica za punjenje.

Dugoročniji plan predviđa da će za potrebe javnog prevoza grada Moskve, do 2021. godine, biti korišćeni isključivo električni autobusi. To podrazumeva fazno isključenje iz saobraćaja autobusa koji koriste dizel tehnologiju.

Prema očekivanjima, Rusija će preuzeti lidersku poziciju među evropskim državama u smislu procentulanog učešća vozila u javnom prevozu prestonice, koji su čisto električni ili koriste prirodan gas  kao pogonsko gorivo. Trenutno, oko 900 tramvaja i više od hiljadu trolejbusa prevoze Moskovljane.

Sledeće nadmetanje za nabavku novih stotinu čisto električnih autobusa za moskovsko gradsko saobraćajno preduzeće, održaće se u decembru ove godine. Tokom 2019. i 2020. godine, planirana je nabavka još tri stotine autobusa koji koriste identičnu tehnologiju.

 

(451)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments