1. Home
  2. Vesti
  3. Cadillac Escalade slavi 20 godina postojanja
Cadillac Escalade slavi 20 godina postojanja
0

Cadillac Escalade slavi 20 godina postojanja

196
0
Podelite sa prijateljima:

U svetu krosovera i terenaca koji dominiraju na putevima, teško je zamisliti da je jedan od najpopularnijih od njih, Cadillac Escalade, nastao pre samo 20 godina. On ne samo što je postao veliki prodajni uspeh već je i u potpunosti promenio kupce američkog proizvođača vozila.

Još od 1980-ih godina Cadillac je očajnički pokušavao da privuče mlađe kupce. Iako je prodaja dostigla rekordnih 304.057 jedinica 1986. godine, narednih godina je postepeno padala, a kupci su se sve više okretali mladalačkim premijum brendovima kao što su BMW, Audi, Acura i Lexus. Čak i ključni domaći rival Lincoln je uspeo da pogodi uspešnu formulu i preuzme titulu prozvođača najprodavanijih premijum automobila u Americi.

Upravo je Lincoln možda ključni razlog Escaladeovog nastanka. Konkurent je debitovao model Navigator 1997. godine i već druge godine privukao preko 43.000 kupaca. U poređenju sa inostranim rivalima kao što su Range Rover, Lexus LX i kasniji Mercedes GL, američki predstavnici su bili značajno veći, moćniji, bolje opremljeni, ali i jeftiniji.

Cadillacov prvi pokušaj da se suprostavi Navigatoru je bio Escalade prve generacije, ali kako je Lincolnov novitet zatekao General Motors na spavanju tako nije bilo ni vremena za dugotrajniji razvoj. Odluka je pala da GMC Yukon Denali dobije novu masku hladnjaka, više opreme i moćniji V8 motor i postane Escalade.

Prva generacija Escaladea nije opravdala očekivanja, ali kada je druga generacija debitovala 2002. godine prodaja je eksplodirala. Spomenute godine Escalade je privukao 49.644 kupca, a četiri godine kasnije rekordna 62.250.

Kompanija je u međuvremenu proširila ponudu sa EXT pikapom (proizvodio se od 2002. do 2013. godine) i produženim ESV terencem koji se proizvodi do današnjeg dana. Ne samo što je ovaj terenac bio popularan među mlađim kupcima i kasnije otvorio vrata CTS-u i ostalim modelima, već su njegovi kupci često bile i muzičke i sportske zvezde.

U 2017. godini, prodaja je iznosila 37.694 jedinica što je skoro četiri puta više nego Navigator.
Za Escalade je potrebno izdvojiti od 74.000 dolara, a sa punom opremom cena lagano prelazi cifru od 100.000 dolara. Jedini motor u ponudi je benzinski V8 zapremine 6,2 litre sa 420 ks.

Zoran Tomasović

(196)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments