1. Home
  2. Vesti
  3. Da li znate koji još supkompaktni krosover proizvodi Kia, pored Stonica?
Da li znate koji još supkompaktni krosover proizvodi Kia, pored Stonica?
2

Da li znate koji još supkompaktni krosover proizvodi Kia, pored Stonica?

306
2
Podelite sa prijateljima:

Tema je predstojeći Salon automobila u Čengduu. Najprodavaniji krosover u Rusiji, tokom aprila ove godine, bio je korejski subkompaktni krosover Hyundai Kreta. Na nekim tržištima ovaj SUV nosi oznaku iX25, što nama sa ovih prostora možda bliže identifikuje o kakvom se vozilu radi.

Razlog za pominjanje subkompaktnog krosovera iz game marke Hyundai, a koji nije, na našem tržištu prisutna Kona, leži u činjenici da se ispod reflektora moskovskih sajamskih hala, našao jedan drugi SUV model, sa oznakama marke koja posluje u sastavu Hyundai konglomerata.

Predstavljena je restilizovana verzija modela Kia KX3, kao najbliskijeg rođaka Hyundai Krete. Dok se pomenuti blizanac sa Hyundai oznakama prodaje na većem broju globalnih tržita, Kia KX3 je namenjena isključivo kineskoj populaciji, a sada se sprema i na put indijskog potkontinenta.

Međutim, ne može se baš reći da Kinezi luduju za ovim simpatičnim krosoverom, s obzirom na to da je omaleni KX3 zabeležio strmoglavi pad prodaje. Na svaki prodati primerak Kijinog subkompaktnog krosovera, prodata su dva pandana iz Hyundaija.

Ovaj podatak nedovoljno verodostojno odslikava poziciju korejskih marki na kineskom tržištu. Tokom prošle godine, zbog političkih tenzija među dve azijske države, tražnja za korejskim vozilima je dramatično pala, a obim prodaje upravo restilizovanog krosovera KX3 je niži za sedam puta (ne 7%) u odnosu na lane. Iz tih razloga je čak došlo i do obustave proizvodnje u jednom vremenskom intervalu. Zato su čelnici znatno manje korejske kompanije Kije, pristupili drugoj u nizu restilizaciji subkompaktnog krosovera.

Premijera modela KX3 se vezuje za Salon automobila u Čengduu, a vizuelne razlike u odnosu na prethodnika nisu značajne. Osnovna zamisao proizvođača je da ovim pulenom privuče veći broj kupaca iz mlađih kategorija, pa je i celokupan stajling vozila podređen tome.

Promocija restilizovanog modela KX3 je uslovila ponovno pozicioniranje ostalih članova game manjeg korejskog proizvođača. Glavni “problem” se odnosi na činjenicu da se lokalni Sportage nudi kineskim kupcima po izuzetno niskim cenama, pa je iz tog razloga KX3 morao da ostane bez verzija iz vrha ponude. Dakle, nakon redizajna, KX3 se više ne nudi da dvolitarskim atmosferskim benzinskim motorom (161 ks), kao ni sa savremenijim turbo benzinskim motorom zapremine 1,6 litara (160 ks).

U ponudi opstaju verzije zasnovane na (pra)staroj tehnologiji: 1,6 MPi (125 ks) uz pogon na prednje točkove. Transmisija je manuelna, ili opciono šestostepena automatska. Dakle, radi se o inženjering rešenjima iz prethodne tehnološke ere matične korejske marke Hyundai.

Maloprodajne cene subkomaktnog krosovera KX3 se kreću u rasponu od 16.000 do 19.000 američkih dolara, dok se Sportage nudi po početnoj ceni od 17.500 dolara (malo više od 15.000 evra), odnosno za oko 20% manji iznos nego kod nas.

Prvo globalno tržište na kome će Kia KX3 nastupiti mimo kineskog je indijsko. Koliko je ovo tržište ekstremno specifično, i koliko ne trpi prodajne cene poput ove koju je Kia istakla za svog subkomaktnog kandidata sa povišenom pozicijom sedenja, možete da pročitate u izvanrednoj analizi koju smo pripremili. S druge strane, tehnologija na osnovu koje je razvijen KX3, savršeno se uklapa u preferencije kupaca iz Indije.

Da dodamo još da ne treba očekivati ovaj model na Starom kontinentu.

AutoRepublika

(306)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

„U ponudi opstaju verzije zasnovane na (pra)staroj tehnologiji: 1,6 MPi (125 ks) uz pogon na prednje točkove. “ ???

Da li sve Vi ovih dana čitali PR „objavu“ za „novu“ Elantru „re-design“ ? I za savremeni motor koji ona koristi …

Odesza

Ruku na srce,od kuda Hyundai/Kia odviše onako dobra pouzdanost,kao i velikome broju Japanskih proizvođača?
Pouzdanost se temelji na staroj,provjerenoj tehnologiji,bez testiranju iste na kupcia,i i išta slično!
Na konzumentu je kraj,on odabire po svojoj želji,naumu i financijama.