1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Čak 500 kompanija pogođeno Kobe Steel skandalom
Čak 500 kompanija pogođeno Kobe Steel skandalom
0

Čak 500 kompanija pogođeno Kobe Steel skandalom

9.10K
0
Podelite sa prijateljima:

Kriza u kojoj se nalazi Kobe Steel Ltd postaje sve ozbiljnija.

CEO kompanije, Hiroja Kavasaki je u petak obelodanio da je oko 500 kompanija dobilo lažno sertifikovane proizvode, što je više nego dvostruko u odnosu na raniju procenu, potvrdivši prevaru velikog proizvođača čelika koji je poremetio globalni lanac snabdevanja.

Obim ovog nepoštenog poteza trećeg po veličini japanskog proizvođača čelika je smlavio vrednost akcija kompanije, jer su investitori, zabrinuti zbog finansijskih i pravnih posledica očistili oko 1,8 milijardi dolara njene tržišne vrednosti ove nedelje.

Kako je kompanija otkrivala da je u pitanju veći broj spornih slučajeva, tako se kriza produbljivala u lancu snabdevanja širom sveta, nanevši veliki udarac japanskoj reputaciji koja podrazumeva isporuku visokokvalitetnih proizvoda.

Pokajnik Kavasaki je saopštio da firma planira da kupcima spornih proizvoda nadoknadi štetu.

„Nije bilo posebnih zahteva, ali mi smo spremni da podnesemo takve troškove nakon konsultacija“, rekao je on, dodavši da se na proizvode sa lažnom dokumentacijom odnosi oko 4 odsto prodaje.

Jošihiko Kacukava, upravni direktor, rekao je pred pripadnicima sedme sile da je 500 kompanija pogođeno ovim skandalom.

Kobe Steel je inicijalno saopštio da je 200 firmi oštećeno, prilikom priznanja o postojanju lažnih podataka u vezi sa kvalitetom proizvoda od aluminijuma i bakra koji se koriste u automobilima, avionima, svemirskim raketama i vojnoj opremi. Pod sumnjom su i čelični proizvodi Kobea.

Na pitanje da li planira da istupi sa pozicije, Kavasaki je rekao: „Moj glavni zadatak sada je da pomognem našim kupcima da urade bezbednosne provere i primene mere prevencije.“

Avioni, vozovi i automobili

Boeing avioni poseduju komponente koje su na spisku lažiranih proizvoda, izjavio je neimenovani izvor za Rojters, naglasivši da najveći svetski proizvođač putničkih aviona ne smatra to bezbednosnim problemom.

Više od 30 ne-japanskih kupaca je pogođeno lažiranjem, izvestio je Nikkei u petak.

Portparol Kobe Steela, izjavio je da su kompanije dobile svoje proizvode, ali nije potvrdio da je reč o lažiranim komponentama.

Delovi za nuklearne elektrane su poslednja grupa koja se pridružila listi sporne opreme, jer je Tokyo ElectricPower (Tepco), operater elektrane Fukušima, izjavio da je dobijena porudžbina (cevi) od Kobe Steela, koja nije adekvatno proverena.

Dotične cevi su isporučene Fukušima Daini stanici, lociranoj blizu uništene Fukušima Daiči elektrane, ali nisu upotrebljene.

Sporni delovi su takođe pronađeni i u poznatim japanskim brzim vozovima, koji se kreću brzinama od oko 300 km/h, kao i u raketi koja je lansirana u Japanu ove nedelje. Jedan vozni operater je već izjavio da je zatražiti nadoknadu od Kobe Steela.

Japanske vlasti su naredile Kobe Steelu da se pozabavi bezbednosnim problemima u okviru dve nedelje i preda izveštaj o tome kako je došlo do skandala.

„Nulta“ kredibilnost

Do sada, nije došlo do bilo kakvih bezbednosnih problema, vezanih za čitavu stvar.

Vrednost akcija Kobe Steela je pala za gotovo 9 odsto u petak, odnosno više od 40 odsto od izbijanja skandala.

Japanski proizvođač čelika se suočava sa brojnim potencijalnim problemima, uključujući kompenzacije za oštećene klijente ili njihove kupce, zatim kazne zbog kršenja zakona o poštenoj tržišnoj konkurentnosti zbog izdavanja lažnih podataka, tužbe akcionara zbog pada vrednosti akcija i brojne tužbe klijenata van Japana.

„Teško je predvideti obim potencijalnih troškova“, rekao je Motokazu Endo, pravnih u Tokyo Kasumigaseki advokatskoj kancelariji. „Ne možemo odbaciti mogućnost da će ovo prodrmati Kobe Steel do temelja.“

Kompanija je prognozirala ostvarivanje godišnjeg profita do marta 2018., nakon dve uzastopne godine poslovanja sa gubicima.

Kobe Steel je osnovan 1905. i od tada je stub japanskog industrijskog sektora. Kakav je pedigre kompanije dokazuje i činjenica da je Šinzo Abe, premijer i potomak političke dinastije, radio u kompaniji pre ulaska u politiku.

Međutim, ti kredencijali su uništeni, što je istakao i direktor Kavasaki, rekavši da je kredibilitet firme pao na nulu.

Kobe Steel je saopštio da istražuje moguće falsifikovanje podataka 10 godina unazad, što je uobičajena praksa u Japanu kada dođe to saznanja da kompanije nisu radile pošteno.

Ova loša praksa je dovela do pojavljivanja dodatnih pitanja u vezi sa korporativnim vlastima u Japanu, i bacila senku na integritet industrije kojoj je nekada zavideo čitav svet.

Prethodni slučajevi falsifikovanja podataka u Japanu su uključivali Nissan, Mitsubishi Motors i Takata Corp., koja je podnela zahtev za bankrotom ove godine zbog neispravnih vazdušnih jastuka, koji se krive za 17 smrtnih slučajeva i brojne povrede.

Godine 2015. je otkriveno da je Toyo Tire & Rubber lažirao podatke da bi obezbedio vladino odobrenje za materijale za apsorbovanje udara zemljotresa. Konglomerat Toshiba Corp. se još uvek bori sa posledicama skandala u vezi sa izveštajima o naduvanom profitu.

SMBC Nikko Securities je izdao saopštenje klijentima da se investitori Kobe Steela suočavaju sa dužim periodom nestabilnosti.

 

(9100)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments