1. Home
  2. Vesti
  3. Seat Tarraco (2019,) – sve što znamo do sada
Seat Tarraco (2019,) – sve što znamo do sada
0

Seat Tarraco (2019,) – sve što znamo do sada

299
0
Podelite sa prijateljima:

Seat radi punom parom. Za samo par godina, španska marka je prešla put od proizvođača bez ijednog SUV-a u ponudi do toga da sada već poseduje dva predstavnika segmenta, a na putu skore premijere je i treći. Španski proizvođač je u završnoj fazi priprema svog krosovera koji nudi mogućnost prevoza do sedam putnika. Biće pozicioniran u gami iznad modela Arona i Ateca.

Nakon sveobuhvatnog i interesantnog izbora za naziv modela, odlučeno je uz obilatu pomoć javnosti, da on ponese ime Tarraco. Potpuno novi model će biti veći, skuplji i luksuzniji od postojeće Arone i Atece. Naziv Tarraco je, kao što smo već naveli, izabran putem javnog glasanja, a uslov je bio da to bude neka geografska odrednica sa teritorije Španije, u skladu sa tradicijom proizvođača. U najuži izbor su ušli i sledeći predlozi: Talboran, Taranda i Avila.

Seat je prvi put nagovestio da razmatra mogućnost razvoja većeg krosover modela tokom 2015. godine, kada je publici na Salonu automobila u Ženevi, predstavio koncept veoma prijatnog izgleda 20V20.  Istovremeno, šef dizajna marke Seat, Alehandro Mesonero-Romanos je opisao koncept 20V20 kao nešto “čemu kompanija teži”, nakon premijere manjih krosovera iz game.

U inženjering smislu, po običaju posebno karakterističnom za VW grupu, Tarraco je veoma blizak modelu iz sestrinske firme, Škodi Kodiaq. Opet, prema očekivanju, Tarraco će posedovati više sportski podešeno ogibljenje u poređenju sa češkim bratom, što bi trebalo da mu obezbedi bolje atribute vozne dinamike, a i da kompenzuje prirodne nedostatke koncepta sa povišenom pozicijom sedenja.

Jeftinije verzije modela Tarraco će posedovati kapacitet za prevoz pet putnika, ali se veruje da će okosnicu svih verzija činiti varijante sa sedam sedišta. Kao i kod Kodiaqa, dva sedišta u poslednjem redu će ponuditi samo limitiran nivo komfora, odnosno biće prikladna samo za decu ili za upotrebu na kratkim relacijama. Svejedno, nivo praktičnosti će biti svakako viši u poređenju sa osnovnom verzijom.

Zvanične informacije o pogonskim sklopovima još uvek nisu dostupne javnosti, ali su svi izgledi da ćemo u najvećem krosoveru marke Seat videti turbo benzinske jedinice od 1,4 (150 ks) i 2,0 litra (180 ks). Pored njih, tu će se naći i poznate dvolitarske TDI jedinice, koje će isporučivati 150 ili 180 konjskih snaga, zavisno od verzije. Nakon svetske premijere, očekuje se da proizvođač u ponudu uvrsti i plug-in hibridnu varijantu.

Što se tiče rešenja za transmisiju, Seat će kupcima ponuditi izbor između ručnog i automatskog menjača. Opcija manuelne transmisije poseduje šest stepeni prenosa, dok je na raspolaganju i sedmostepena automatska jedinica sa dvostrukom spojnicom.

Iako se veruje da većina budućih vlasnika Tarraca neće koristiti svog ljubimca na nepristupačnim terenima, očekivanja su da će se najveći broj njih upravo opredeliti za opciju pogona na sve točkove, što će vozilu doneti bolje rezultate na polju trakcije u uslovima klizavog kolovoza.

Kada govorimo o ceni, treba imati u vidu da je Seatova Ateca malo pristupačnija od sestrinskog modela češke marke, Karoqa. Ukoliko se takvi odnosi zadrže, realno je očekivati da Tarraco startuje sa cenom osnovnog modela od oko 25.000 evropskih novčanica, što bi ga pozicioniralo u cenovnom smislu ispod konkurentskog Peugeota 5008.

(299)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments