1. Home
  2. Vesti
  3. Lada drastično uvećala izvoz ali je to daleko od željenog
Lada drastično uvećala izvoz ali je to daleko od željenog
0

Lada drastično uvećala izvoz ali je to daleko od željenog

360
0
Podelite sa prijateljima:

Izvoz automobile marke Lada je porastao za 64% u prvom polugodištu ove godine. To znači da je ukupno 16.592 primeraka prodato na inostranim tržištima, navode iz odeljenja za odnose sa javnošću kompanije Avtovaz. Od te brojke, 3.508 Lada vozila je izvezeno samo u junu, što predstavlja porast od 34% u odnosu na lane. Ovakav rezultat se nameće kao najbolji u prethodne tri godine.

Kazahstan i Belorusija su glavna izvozna tržišta za Avtovaz, a u te države je isporučeno ukupno 5.854 i 4.206 vozila, redom. Lada je tržišni lider u Kazahstanu sa učešćem od 22,4% (ranije 17,8%) dok je isti pokazatelj u Belorusiji 18,4% (ranije 9,4%).

Avtovaz je u prvih šest meseci tekuće godine, izvršio isporuke i na kubansko, čileansko i tunisko tržište. Očekivanja kompanije su da modeli marke Lada dospeju na više od 30 inostranih tržišta, a najpopularniji su modeli Lada 4×4 i Vesta. Izvoz ova dva modela čini ukupno oko 30% od ukupnog broja izvezenih automobila.

Prodaja Avtovaza na domaćem tržištu je za deset puta veća u odnosu na ino-realizaciju, odnosno oko 9% ukupnog broja prodatih vozila marke  Lada su završila u drugim zemljama, prenosi Vedomosti. Na matičnom tržištu je plasirano 169.884 vozila, što predstavlja porast od 21,1%, za prvo polugodište 2018. godine. Ovakve prodajne brojke uslovljavaju tržišno učešće u Rusiji od oko 20%.

U apsolutnim pokazateljima, izvozne performanse Avtovaza nisu sjajne. Kompanija je još uvek u procesu oporavka a startna osnova je niska, zbog guitka ključnog tržišta. Naravno, Ukrajina je u pitanju gde se prekid izvoza desio 2014. godine, iz opšte poznatih razloga, navodi VTB.  Veliki su izgledi da će kompanija nastaviti sa zabeleženim stopama  rasta i u drugom delu godine, odnosno predviđa se izvoz od oko 40.000 primeraka za 2018. godinu, prema navodima koji stižu iz VTB. Tokom prethodne godine, Avtovaz je na inostranim tržištima prodao 25.000 vozila, odnosno oko 7,4% ukupne realizacije marke Lada”.

Poređenja radi, izvoz Avtovaza za 2012. i 2013. godinu, iznosio je oko 70.000 vozila na godišnjoj osnovi. Ukoliko se napori kompanije usmereni ka diversifikaciji prodajnih tržišta održe i intenziviraju, možda je moguće čak i da se ponove prodajne cifre iz pomenutog perioda, čak i u 2019. godini, navodi VTB.

(360)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments