1. Home
  2. Vesti
  3. Parker Solar sonda otkriva tajne o Suncu
Parker Solar sonda otkriva tajne o Suncu
0

Parker Solar sonda otkriva tajne o Suncu

384
0
Podelite sa prijateljima:

U avgustu 2018., NASA je lansirala ambicioznu misiju proučavanja Sunca. Sprovedena uz pomoć jedne od najbržih letelica u istoriji, ova kampanja je ljudskim rukama napravljenu mašineriju približila Suncu bliže od Merkura. Naravno, tu su i prvi rezultati.

Nakon analize brojnih gigabajta podataka koje je Parker Solar sonda slala tokom prošlih godinu dana, svemirska agencija je konačno objavila prve rezultate u četiri odvojena izveštaja, u kojima se mogu pronaći potvrđeni detalji koje do sada nismo znali, a vezani su naravno za Sunce.

U proseku, solarna sonda je skenirala Sunce i njegovo okruženje sa distance od 24 miliona kilometara, što je upola manje od rastojanja Merkura u odnosu na našu zvezdu.

Iskoristivši ovu prednost, sonda je bila u mogućnosti da do detalja posmatra stvari poput solarnih vetrova, čestica prašine i magnetnih polja, i to na način koji je do sada bio nedostupan.

Najpre, sada možemo bolje da razumemo kako se formiraju i ponašaju solarni vetrovi u odnosu na različite distance, i u zavisnosti od lokacije gde nastaju. Takođe je uočeno da je njihova rotacija mnogo izraženija nego što se ranije verovalo, a to je nešto što nismo mogli ranije da uvidimo, s obzirom da solarni vetrovi do Zemlje stižu gotovo pravolinijski.

Takođe, sada znamo da čestica prašine koje je Parker sonda nedavno proučavala, nema blizu Sunca, jer se transformišu u gas. NASA očekuje da pronađe zonu bez čestica na tri do pet miliona kilometara od Sunca. Ovu distancu će sonda dostići u septembru 2020.

Najintrigantniji, takozvani događaji, pronađeni su blizu Sunca, od kojih je najveći deo toliko mali da ih je nemoguće detektovati sa Zemlje. Među njima je i „redak tip praska čestice sa posebno visokim odnosom težih elemenata“.

Sve ove nove uvide, kao i još mnogo toga, NASA će iskoristiti da odredi najbolje načine za zaštitu astronauta i hardvera, kada započnu istinska svermirska istraživanja početkom naredne dekade. Za naučnike, nova saznanja su od dragocenog značaja da bolje razumeju kako zvezde nastaju i kako umiru, kao i da nauče da prognoziraju „svemirske vremenske prilike“.

Izvor: Nature.com

AutoRepublika

(384)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments