1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Proizvodnja 250.000 vozila iz VW grupe će kasniti zbog WLTP procedure
Proizvodnja 250.000 vozila iz VW grupe će kasniti zbog WLTP procedure
0

Proizvodnja 250.000 vozila iz VW grupe će kasniti zbog WLTP procedure

159
0
Podelite sa prijateljima:

Iz VW grupe javljaju da će biti odložena proizvodnja oko 250.000 automobila zbog novih obaveznih laboratorijskih testova na emisiju štetnih gasova i potrošnju goriva.

Već smo pisali o tome da će implementacija novog WLTP ciklusa (Harmonizovana globalna testna procedura za laka komercijalna vozila), koja na snagu stupa 1. septembra, ograničiti ponudu nekih modela i uticati na obrtni kapital u okviru polugodišnjeg inventara, saopštio je VW juče, bez dodatnih informacija.

Proizvođači automobila se suočavaju sa takozvanim proizvodnim „uskim grlima“ zbog procesa prilagođavanja novih modela složenijim WLTP testovima, koje moraju da prođu sa pozitivnom ocenom, jer u suprotnom neće dobiti licencu za proizvodnju.

„Zbog uvođenja nove WLTP testne procedure, očekujemo da će u drugom polugodištu 2018. godine, VW grupa proizvesti kasnije od planiranog, oko 200.000 do 250.000 vozila“, saopštio je VW.

Mada efekti na prodaju prouzrokovani WLTP procedurom, koja zamenjuje „falični“ NEDC, ne mogu biti odbačeni, Volkswagen je ponovo potvrdio svoj cilj, kada je grupa u pitanju, i koji podrazumeva plasman veći od prošlogodišnjih 10,7 miliona jedinica.

„Mi radimo pod velikim pritiskom na dodatnim merama, da bismo redukovali efekte koje nove mere imaju na proizvodnju“, takođe je saopštila grupa.

Porsche, drugi po veličini generator profita grupe, prošle nedelje je izdao saopštenje da će privremeno biti ograničen broj modela koji se prodaju u Evropi, zbog uticaja WLTP-a.

Volkswagen se nije izjasnio po pitanju potencijalnih finansijskih gubitaka. Der Spigel je, citirajući neimenovani izvor iz kompanije, izvestio juče da bi taj rizik mogao da bude izražen u milijardama evra, jer „uska grla“ znače da bi šestocifren broj automobila mogao da se suoči sa kašnjenjem u prodajne salone, pa čak i potpunim izostankom.

U sredu je, kao što smo izvestili, šef grupe, Herbert Dis, izjavio da će proizvodnja biti stopirana u izvesnim danima tokom avgusta i septemmbra, jer će VW proizvoditi samo one modele koji su u skladu s novim standardima.

 

(159)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments