1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Daimlerov dizelgejt otvara vrata kineskom kapitalu?
Daimlerov dizelgejt otvara vrata kineskom kapitalu?
0

Daimlerov dizelgejt otvara vrata kineskom kapitalu?

192
0
Podelite sa prijateljima:

Automobilska industrija je na pragu još jednog skandala, a ovoga puta glavnu ulogu igra čuveni Daimler. 

Nemačke vlasti nedavno su naredile automobilskom gigantu da povuče sa evropskog tržišta 774.000 vozila za koje je otkriveno da koriste „nedozvoljeni poništavajući uređaj“. Daimler se obavezao da će kod svih pogođenih vozila prepraviti softver (naravno besplatno).

Ipak, čini se da će se nemačka kompanija izvući sa mnogo blažim posledicama nego što se to na početku očekivalo. Sprega političara u zemlji Germana i automobilske industrije je veoma snažna, te ne čude blage kazne za velike prevare proizvođača iz te države. Bilo kako bilo, pod pritiskom javnosti nemačke vlasti prisiljene su da „dublje istraže probleme“ domaće automobilske industrije, a taj problem može stati u jednu reč – dizel.

Stvar je veoma jednostavna, aktuelni dizel motori većine germanskih marki ne mogu da ispune emisione standarde, te su brojni brendovi pribegli raznim sistemima varanja. U ovom trenutku jasno je da je budućnost dizela u najmanju ruku neizvesna, što dalje implicira i okretanje ka novim pogonskim rešenjima.

Za elektrifikaciju treba para

Beg od dizela odveo je nemačku automobilsku industriju u elektrifikaciju. Prvi je krenuo sa tim Volkswagen koji je „prisilio“ sve članice istoimene grupacije da odmah krenu putem „struje“. Za njim je usledio BMW koji je na tržište izbacio hibridni sportski automobil i8, kao i potpuno električni i3.

Iako je i8 opravdao očekivanja rukovodstva bavarske kompanije, i3 je po svemu sudeći potpuni promašaj, pre svega u komercijalnom smislu. Stoga je BMW usporio sa razvojem električnih modela, pokušavajući u međuvremenu da kroz konceptualne modele opipa puls tržišta.

Daimler, kao i ostala nemačka bratija, žuri u elektrifikaciju. Planira se posebna EQ linija automobila, koja će predstavljati Mercedesov električni odgovor rivalima.

Ipak, ubrzani razvoj električnih i elektrifikovanih modela je sve sem jeftin. VW grupacija uveliko prekraja svoj budžet, najavljuje se racionalizacija game, a dugo se govori i o mogućoj prodaji Ducatija kako bi se prikupila sredstva za proces elektrifikacije. Slično je i sa Daimlerom koji odvaja mnogo novca za „zelene“ varijante automobila.

Sa naredbom za povlačenje 774.000 vozila stiže i račun za popravke, te je Daimler već saopštio da će profit ove godine biti daleko manji od očekivanog.

Smart kao rak rana

Otkako je nemačka kompanija praktično bila primorana da preuzme Smart, ovaj brend beleži velike finansijske gubitke. Naime, Mercedes je godinama tražio način da se spusti ispod „D“ segmenta i otvori sebi nove tržišne niše. A klasa je dugo bila gubitaš, da bi se posle tri generacije tržišno konsolidovala, dok je poslednji izdanak tog modela pravo tehnološko remek-delo.

Sa druge strane, „A“ i „B“ segment ostali su potpuno strani Mercedesu, a analitičari te marke tvrdili su da bi bilo praktično nemoguće prodati automobil sa trokrakom zvezdom u te dve klase. Stoga je Mercedes zajedno sa švajcarskim Swatchom dugo radio na uspostavljanju brenda malih gradskih automobila.

Otkako Daimler u potpunosti rukovodi Smartom, ova marka je veliki problem za kompaniju. Samo u razdoblju od 2003. do 2006. godine Smart je izgubio neverovatne četiri milijarde evra.

Mada je to teško ustanoviti, veruje se da Mercedes još uvek nije „u plusu“ sa proizvođačem malih automobila. U prošloj godini Smart je prodao 136.000 automobila, što je za 6% manje nego 2016. godine, a prema svemu sudeći i u 2018. godini zabeležiće pad prodaje od najmanje 5%.

Aktuelni plan Daimlera je da Smart pretvori u potpuno električni brend.

Šta hoće Kinezi?

Postoji glasina da je Daimler već jednom odbio Geely za kupovinu Smarta. Trač dalje kaže da je vlasnik kineske kompanije, Li Šufu, bio toliko ljut da je odlučio da lično kupi skoro 10% udela u Daimleru. Da li je ovo istina ili puko naglabanje stranih novinara, teško je reći, ali činjenica je da je Šufu kupio udeo u nemačkoj kompaniji.

Geely se već dugo spominje kao najozbiljniji kandidat za kupovinu Smarta. Jednostavno, aktuelni plan kineskog velikana jeste da Volvo bude okosnica grupacije u Evropi, a pomoć mu pružaju Lotus, Lynk & Co i Polestar.

Pored 10% akcija Daimlera, Šufu poseduje i 5% udela u Tesli.

Kinezima u ovom planu nedostaje proizvođač koji bi mogao da ponudi velikoserijski ili premijum model u B i A segmentu. Volvo nema ambicije, a ni prostor za takav manevar, Lynk & Co će biti upućen na razvoj SUV modela, dok su Polestar i Lotus okrenuti performantnim automobilima.

Kupovinom Smarta Geely bi upotpunio nastup na Starom kontinentu i nudio bi modele u najbitnijim segmentima tržišta.

Epilog

Po svemu sudeći, sudbinu Smarta znaćemo do kraja tekuće godine. Ako nemačke vlasti nastave sa pritiskom na Daimler, i ukoliko zaista dođe do ostvarivanja zaprećene kazne od 3,75 milijardi evra, gotovo je sigurno da će Smart biti precrtan i kao „gubitaš“ poslat na prodaju.

U Evropi postoji nekoliko potencijalnih kupaca uz Geely. Pominje se i Renault-Nissan alijansa koja sa Daimlerom ima veoma prisne veze, ali i FCA, jer realno gledano, ko ume da napravi mali gradski automobil bolje od Fiata?!

Đorđe Platiša 

 

 

(192)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments