1. Home
  2. Zelene strane
  3. Svetu će u narednih 7 godina trebati još 10 gigafabrika baterija za EV
Svetu će u narednih 7 godina trebati još 10 gigafabrika baterija za EV
0

Svetu će u narednih 7 godina trebati još 10 gigafabrika baterija za EV

178
0
Podelite sa prijateljima:

Globalna tražnja za elektrifikovanim vozilima je prethodnih godina eksplodirala. Ovde samo da skrenemo pažnju da su i laki hibridi klasifikovani kao elektrifikovana vozila. Imajući na umu rast tražnje za EV, predviđanja su da će takav obim tražnje biti moguće podmiriti jedino ukoliko se do 2025. godine izgradi još deset gigafabrika.

Prema nalazima do kojih je došla Međunarodna agencija za energiju (International Energy Agency – IEA), sa sedištem u Parizu, koja je savetnik iz oblasti energetskih pitanja mnogim vladama, globalna flota elektrifikovanih vozila će porasti sa današnjih tri miliona primeraka, na 220 milona, do 2030. godine.

Ubrzani rast tržišnog učešća hibrida, čisto električnih i vozila pokretanih gorivnim ćelijama je počeo da dobija na zamahu, pa su očekivanja da će se broj elektrifikovanih vozila na drumovima, u naredne dve godine utrostručiti, mada podaci kojima raspolaže JATO Dynamics, ukazuju na suprotno. Broj stanica za punjenje baterija (javnih i privatnih) je takođe prevazišao cifru od jednog miliona, tokom prethodne godine.

IEA predviđa da će do 2030., rastuća populacija elektrifikovanih vozila dovesti do pada tražnje za naftom za oko 2,57 miliona barela dnevno. Međutim, kako bi se ovakav scenario obistinio, biće neophodno izgradi više gigafabrika za proizvodnju baterija, onakvih kakve je najavljivala kompanija Tesla.

Teslina fabrika u Nevadi, koja će kada bude završena, biti najveća po površini zgrada u svetu, biti u stanju da proizvede baterije ukupne snage 35 gigavat sati godišnje. Takva brojka čini polovinu današnje tražnje, ali IEA predviđa će svetu trebati više od deset takvih fabrika tokom naredne decenije.

Glavnina tražnje za baterije će dolaziti iz Kine, koja je već zacementirala svoju poziciju najvećeg tržišta elektrifikovanih automobile, ali Evropa i Amerika će takođe doživeti značajan rast. Norveška deluje na dobrom putu da očuva poziciju tržišnog lidera, mereno učešćem elektrifikovanih vozila u ukupnoj floti, gde EV čine 39% prodaje novih automobila.

Međutim, po broju prodatih elektrifikovanih automobila, Nemačka je po prvi put pretekla Norvešku, ove godine.

(178)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments