1. Home
  2. Vesti
  3. Automobili na metan nestaju sa nemačkog tržišta
Automobili na metan nestaju sa nemačkog tržišta

Automobili na metan nestaju sa nemačkog tržišta

8.55K
5
Podelite sa prijateljima:

CNG (KPG – komprimovani prirodni gas) je bio jedno od odličnih rešenja za smanjenje emisije CO2 u Evropi, ali su brendovi automobila koji su nudili ove verzije odlučili da ih eliminišu. Pre nekoliko nedelja je Seat eliminisao modele na metan sa oznakom TGI iz svoje ponude u Španiji, a modeli koji su imali tu mogućnost su Ibiza, Arona i Leon.

Ove verzije su bile veoma popularne prethodnih godina zbog niske potrošnje goriva (u novcu) i duge autonomije, nudeći odlične performanse vozilima koja putuju na velike udaljenosti. Iako prirodni gas za vozila nikada nije bio mnogo uspešan ni na jednom evropskom tržištu (osim možda u Italiji), istina je da je pre pet godina doživeo određeni uspeh na tržištu novih automobila, što je dovelo do toga da VW grupa započne pravu ofanzivu koja je stigla do premijum modela kao što je Audi A5 Sportback.

Međutim, visoka cena koju je ovo gorivo dostiglo na kraju je ubila CNG. Seat ih se rešio u Španiji zbog veoma niskih cifara prodaje tokom prošle 2022. godine, a sada je pala i Nemačka. Na nemačkom tržištu je u 2018. prodato 10.800 automobila na prirodni gas, tri puta više nego u prethodnoj godini, a ono što je izgledalo kao nezaustavljiv rast, zapravo je bio tako oštar pad da u ovih prvih pet meseci 2023. nije prodato nijedno vozilo.

Godine 2020, kada je Herbert Dis najavio svoju posvećenost električnim automobilima na najvišem nivou, on je takođe potvrdio da se VW odriče ove tehnologije, ostavljajući španskoj kompaniji da nastavi svoju posvećenost. Brendovi poput Fiata, koji je imao osam modela na CNG, tri iz Opela i neki iz BMW-a, Mercedesa ili Forda, ukinuti su kao da nikada nisu postojali. Veliki i ključni razlog koji je doveo do eutanazije automobila na CNG u Nemačkoj, gde se procenjuje da još uvek ima oko 80.000 jedinica u opticaju, jesu visoke premije za pomoć pri kupovini električnih automobila.

Mark-Oliver Princing, član upravnog odbora Savezne asocijacije za poslovnu mobilnost, istakao je ovo pitanje kao jedno od glavnih za eliminaciju automobila na CNG, takođe ističući da „proizvođači ne mogu računati na smanjenje emisije CO2 iz vozila u prirodni gas, što pokušavaju da nadoknade plug-in hibridima, tehnički koncept koji je više nego upitan sa ekološke tačke gledišta“.

Nestanak CNG-a sa evropskog tržišta je veliki problem, a posebno politički, za koji su nemački stručnjaci uvereni da je to strategija Brisela da Kini demonstrira svoj veliki kapacitet u tehnologiji koja se odnosi na elektrifikaciju na najvišem nivou, preko hibrida i plug-ina i čisto električnih. Vođenje ovakve politike donosi značajnu štetu ne samo kupcima, već i samim brendovima zbog ogromnih ulaganja neophodnih u baterijsku tehnologiju. A to je da se ovi finansiraju od prodaje novih automobila, a sa poskupljenjem, investicija se očigledno smanjuje.

AutoRepublika

(8550)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Kako je sve relativno. I može preko noći da se sve okrene.

Bungi

Dok je bilo jeftinog ruskog gasa, metan je bio ekološki energent.Sad kad je poskupio više puta, odjednom nije.?Sve ovo pokazuje nemoć zapadne Evrope.Neće biti dovoljno litijuma da se svi automobili preorjentišu na baterije.Niti dovoljno el.energije i punjača za njih.

Milan

Od cng se odustalo pre toga,Fiat i VW su prestali s fabrickom ugradnjom.

s mile

ima finih polovnjaka na oglasima mobile de, naravno CNG. kupujte kome odgovara taj pogon

Kimi

Ja mislim da se pojedinci nisu preračunali pravu uštedu u elektrifikovanim vozilima. Možda sada kada je njihov broj jako mali, sve to izgleda sjajno i bajno, međutim. Baš me zanima kako će se putovati na duže kada na par dostupnih punjača, pa neka ih je i 10ak, treba da se nakače 100nak vozila koja su čekala na granici, baterija im je pri kraju pa moraju da se dopune. Koliko će to trajati i do kada? Primer, krenem za Grčku, kako pređem granicu sa S. Makedonijom tako se na pumpa natoči gorivo u tih 15-20 minuta na desetine vozila, a da… Pročitaj više »