1. Home
  2. Zelene strane
  3. Daimler izabrao dobavljača za baterije čije je sedište u Kini
Daimler izabrao dobavljača za baterije čije je sedište u Kini
0

Daimler izabrao dobavljača za baterije čije je sedište u Kini

298
0
Podelite sa prijateljima:

Priličan broj reakcija čitalaca je izazvala izjava jednog od čelnika marke Volvo, u kojoj je izneo, po mišljenju mnogih, diskutabilnu tvrdnju da su “automobili proizvedeni u Kini, kvalitetniji od onih koje proizvode fabrike u Evropi”. Da predrasudama u današnjem svetu nema mesta, dokazuju i vesti koje upravo pristižu iz nemačkog Daimlera.

Nemačka kompanija je objavila da je izabrala dobavljača za baterijske jedinice koje će koristiti budući elektrifikovani modeli iz game marki Mercedes-Benz i Smart. Kao ni većina proizvođača, ni Daimler se neće upuštati u proizvodnju baterija, već će taj zadatak poveriti drugoj kompaniji, koja već poseduje značajnu ekspertizu u ovoj oblasti.

Šef odeljenja za nabavke u okviru Daimlera, Sabina Angerman (fotografija dole), je izjavila sredinom nedelje, da je posao proizvodnje baterija za potrebe primene u elektrifikovanim modelima nemačkog giganta, poveren kineskoj kompaniji Contemporary Amperex Technology (CATL). Pored toga, Daimler je ponovio svoju posvećenost poštovanju ugovora koji se odnosi na obavezu odgovorne eksploatacije kobalta (Responsible Cobalt Initiative), kako bi se minimizirali potencijalni štetni efekti eksploatacije retkog materijala u prirodi, kakav kobalt jeste.

Ipak, još uvek nije poznato da li se ugovor o nabavci baterija odnosi samo na vozila proizvedena na teritoriji Kine, ili samo na automobile koji će biti plasirani na tržištu jugoistočne Azije, ili se pak odnosi na sve elektrifikovane modele kompanije Daimler.

Daimler je ranije objavio da će do 2025. godine, elektromobili koje kompanija proizvede biti nuđeni kupcima, po manje-više istoj ceni po kojoj se prodaju i verzije pokretane motorom sa unutrašnjim sagorevanjem. Kompanija planira da investira desetak milijardi evra u razvoj električnih vozila, što znači da će svaki model koji se bude prodavao sa Mercedes-Benz oznakama posedovati neku opciju elektrifikacije. Za marku Smart, već smo vas izvestili da se u potpunosti okreće elektrifikaciji.

Jedna od mnogih potpuno električnih verzija iz Mercedesove game biće i jedna od varijanti perjanice, odnosno S klasa.

Verovatno je da se ovaj model neće nazivati S klasom, ali će svakako biti “zeleni” ekvivalent onom što S klasa jeste. Moguć je naziv EQ S, za ovaj model, a mogući izgled je prikazan na naslovnoj fotografiji. To će biti jedan od ukupno deset potpuno električnih automobila, koje će kompanija ponuditi u naredne četiri godine.

Dok će model EQ S biti potpuno električni automobil, dotle će predmet ponude biti i elektrifikovana verzija tradicionalne S klase. Hibridne verzije će ponuditi “drastično različitu” autonomiju od one koja je danas aktuelna, dok će ostali modeli S klase posedovati sistem “blagog hibrida”.

(298)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments