1. Home
  2. Zelene strane
  3. Proizvođači u strahu od reakcija kupaca na električne automobile
Proizvođači u strahu od reakcija kupaca na električne automobile
2

Proizvođači u strahu od reakcija kupaca na električne automobile

286
2
Podelite sa prijateljima:

Na Salonu automobila u Frankfurtu se, praktično među svim izlagačima, proizvođačima automobila odomaćila tvrdnja da će dostići samoproklamovane emisione ciljeve zacrtane za narednu godinu. Ipak, uprkos takvim javnim istupima, naglašavaju da intenzitet tražnje za elektromobilima ostaje glavna nepoznanica.

Trauma zvana ugljen-dioksid je neminovno utkana u svaki dah proizvođača u današnje vreme. Čak i kada bi proizvođači na trenutak uspeli da zaborave kontekst u kom se frankfurtska manifestacija održava, ne bi mogli da izbegnu podsećanje na mrski CO2. Naime aktivisti koji veruju da se bore za zaštitu prirode su se postarali da se na ulazu u sajamski kompleks nađe gigantski crni balo na kome je napisano samo „CO2“.

Ako bi izabrali da poklonimo veru proizvođačima, onda bi mogli da tvrdimo da će emisioni ciljevi biti ispunjeni, a oni za teritoriju Evropske unije moraju biti postavljeni na način da do sezone 2020/2021. prosečne flotne emisije ugljen-dioksida budu manje od 95 g/km. U Volkswagenu, BMW-u, PSA grupi, Renaultu ili Jaguar Land Roveru tvrde da nema odstupanja. „To je etičko pitanje, pitanje principa,“ kaže Karlos Tavares, prvi čovek PSA grupacije.

Samo je Ola Kelenijus, kao novi šef Daimlera bio dovoljno hrabar da prizna da je tema veoma škakljiva. „Ciljevi su zaista ambiciozni tako da zaista ne možemo da odbacimo mogućnost da omanemo u želji da ih ispunimo,“ iskreno će on, dodajući da svakako ne bi posegnuo za idejom „da ih ispuni ali na finansijski iracionalan način. Imamo odgovarajuće proizvode u ponudi, ali nema načina da bi mogli da nametnemo izbor kupcima. “

Kupci biraju

Celo pitanje jeste upravo to: „Hoće li kupci prihvatiti ono što nude proizvođači?“ Svi rukovodioci kompanija iz automobilske industrije koji su se okupili u Frankfurtu su apsolutno saglasni po tom pitanju. Samo predstavljanje baterijskih modela i njihovo izlaganje u izložbeno-prodajnim salonima možda i neće biti dovoljno, bez razlike koliko to bili uspeli proizvodi kao takvi.

„Uspeh električnih vozila nije vezan samo za njih same, već i za cenu po kojoj se nude. Cena će biti opredeljujuć faktor prilikom izbora,“ priznao je Herbert Dis, izvršni direktor Volkswagen grupe.

Još ima dosta nepoznatih u jednačini koja će opredeliti tražnju za elektromobilima.

„Današnju tražnju uglavnom generiše populacija koja kroz svoj izbor vozila želi da predstavi sebe kao ekološki svesnu individuu. Pravo pitanje nastupa onda kada se ova kategorija kupaca iscrpi. Hoće li tada biti neke nove grupe da preuzme primat na strani tražnje za ovim vozilima?,“ pita se Karlos Tavares.

Električni automobili su još uvek za desetak hiljada evra skuplji od svojih ekvivalenata pogonjenih benzinskim ili dizel motorima.

Vapaj upućen organima vlasti

Proizvođači apeluju na organe vlasti da podrže njihove napore u popularizaciji elektromobila. „Dv su problema prisutna kod plasmana baterijskih automobila. Jedan se odnosi na cenu samog vozila a drugi na praktičnost upotrebe istog. Kako bi cena bila što niža, a vozilo tako primamljivije za kupca, baterijsko pakovanje mora biti manje (jeftinije) a na taj način se dodatno ugrožava ionako problematična funkcionalnost elektromobila, ili je neophodno brzo postaviti veliki broj super brzih punjača. To jednostavno nije moguće u današnje doba,“ naveo je Ralf Spet, izvršni direktor kompanije Jaguar Land Rover.

„Veliki izazov za baterijska vozila predstavlja sama njihova cena,“ podvukao je Nikolas Peter, finansijski direktor kompanije BMW. Kako bismo anulirali efekat nužno viših cena u odnosu na konvencionalna vozila, bili smo prinuđeni na razne kompromise, izostavljanje pojedinih opcija sa vozila, smanjenje broja raspoloživih nijansi….

Kako bi izbegli plaćanje kazni, mnogi će iz ponude povući modele koji su najraskalašniji s aspekta štetnih emisija. Ili će možda, kao što je to uradio Fiat Chrysler, slomiti „kasicu prasicu“ i platiti impozantan iznos nekom ekološki naprednijem proizvođaču (Tesla u konkretnom slučaju) i na taj način kreirati grupu čija će flotna emisija biti razmatrana s aspekta svih marki koje posluju u oba društva.

Ipak, za Herbert Disa, dileme nema: „Električni automobili su najjeftinije rešenje za postizanje naših ciljeva.“

AutoRepublika

(286)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Dzoniz

Jel može neko da mi kaže što ovi „zeleni“ kampuju ispred sajma kad je donesena odluka kolika treba emisija da bude? Treba u budućnosti da kupac ima izbor između električnih, hibrida (plug-in), benzinskih, dizelaša i na vodonik. Čemu to biranje „ili-ili“ kad će se svakako emisija smanjiti ovim „šarenim“ izborom.

moron

A, zašto proizvodjači koji su u svoju ponudu uvrstili i EV misle da bi u postojećim okolnostima ljudi, koji imaju potrebu da kupovinom novog vozila, trebalo da pohrle baš na EV ( a ne na druge varijante dostpnih pogona ) i to u meri i kontinuitetu koja bi učinili isplativim i profitabilnim njihova ulaganja u razvoj tog EV-a? Jer, ako je EV već sada toliko dobra kupovina ( ili će to biti možda „sutra“), ja sam siguran da će kupci to prepoznati u meri koju proizvodjači EV-a žele. „U nekoj meri“ to je već odavno prepoznato, jer prodaja EV-a ni… Pročitaj više »