1. Home
  2. Vesti
  3. Porsche Taycan cenovno između Cayennea i Panamere
Porsche Taycan cenovno između Cayennea i Panamere
0

Porsche Taycan cenovno između Cayennea i Panamere

257
0
Podelite sa prijateljima:

Porsche će novi Taycan cenovno pozicionirati ispod Panamere.

„Električni sportista“ sa četvoro vrata na tržište treba da stupi sledeće godine, i to sa startnom cenom iznad 80.000 evra.

„Očekujemo da cena bude negde između Cayennea i Panamere“, rekao je Robert Majer, direktor modelne linije Taycana.

Uključujući takse, cena za bazni model u Nemačkoj bi trebalo da se nađe između 74.828 i 90.665 evra.

Međutim, šef finansija Porschea, Luc Meške, izjavio je da želi da u ponudu stavi performantnije verzije koje bi mogle da dostignu cenu od 200.000 evra.

Taycanova dva permanentno sinhronizovana elektromotora, koje isporučuje Magneti Marelli, raspolagaće sa više od 600 ks, što će obezbeđivati sprint do stotke za manje od 3,5 sekundi. Porsche ima nameru da iskoristi Taycan za obaranje rekorda na Nirburgringu u konkurenciji serijskih električnih automobila, a cilj je vreme ispod 8 minuta.

„Asinhroni elektromotori su naravno jeftiniji, ali oni imaju jedan važan hendikep: možete preopteretiti motor samo jednom kada želite snažno da ubrzavate, pre nego što on dođe do svog limita drugi ili treći put“, rekao je Majer. „To je sasvim prihvatljivo za većinu električnih automobila ali ne i za visokoperformantni Porsche.“

Litijum-jonska baterija od 800 V dolazi iz firme Dräxlmaier Group, a sastavljena je od ćelija koje proizvodi korejski LG Chem u specijalnom odnosu snage i energije, da bi se dobio neophodan balans za isporučivanje visokih performansi.

Ukupno 400 baterijskih ćelija imaju gravimetričku gustinu energije ekvivalentnu 270 W po kilogramu.

Taycan će imati voznu autonomiju od preko 500 kilometara sa jednim punjenjem. Međutim, ova računica je izvedena po NEDC-u, što znači da je treba uzeti s rezervom. Kada se baterija istroši, potrebne su samo četiri minute, sa brzim punjačem od 350 kW, za dodatnih 100 kilometara vožnje. Po Porscheovoj proceni, Tesli je potrebno dva i po puta više vremena za obavljanje dotične radnje.

Nemačka marka očekuje da će proizvoditi 20.000 primeraka Taycana u dve smene godišnje, ali šef proizvodnje, Albreht Rajmold, rekao je da će treća smena biti dodata ukoliko bude potrebe.

 

(257)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments