1. Home
  2. Vesti
  3. Porast prodaje automobila u Evropi od 7 odsto tokom januara
Porast prodaje automobila u Evropi od 7 odsto tokom januara
0

Porast prodaje automobila u Evropi od 7 odsto tokom januara

116
0
Podelite sa prijateljima:

Evropsko automobilsko tržište je otvorilo sezonu sa porastom od 6,8 odsto tokom januara, što nadmašivanje najboljeg desetogodišnjeg rezultata iz 2017.

Broj registracija u prvom mesecu ove godine je došao do 1,29 miliona na EU i EFTA tržištima, saopštila je industrijska asocijacija ACEA. Gotovo svi proizvođači su ostvarili bolje rezultate, naravno, zahvaljujući SUV/krosover ponudi. Evropski kupci se sve više okreću ka modelima s povišenim klirensom, koji su tradicionalno omiljeni na severnoameričkom kontinentu.

„Januar je poslovično dobar mesec, jer se obično iskoristi ono što je ušteđeno tokom prethodne godine“, izjavila je portparolka ACEA-e, dodavši da je broj prodajnih dana ostao neizmenjen u odnosu na isti mesec prošle godine.

Porast prodaje Volkswagen grupe od 8,7 odsto u najvećoj meri može da se zahvali Škodi i Seatu. Obe marke su prošle godine lansirale SUV/krosover modele. Škoda je svoju prodaju povećala za 21 odsto a Seat 20 odsto. Volkswagen kao marka je zabeležio napredak od 4 odsto.

PSA grupa je profitirala na Opel/Vauxhall akviziciji. Uključujući rezultate novog člana porodice, grupa je napredovala za čak 73 odsto, dok ne računajući bivšu GM-ovu diviziju, porast prodaje iznosi više nego solidnih 12 odsto.

Glavni rival iz Francuske, Renault, ostvario je boljitak od 9,5 odsto.

Fiat Chrysler Automobiles je prodao gotovo 68 odsto više Jeep modela, dok je prodaja Fiata pala za 6 odsto.

Boljoj prodaji je doprineo rast evropske ekonomije. Januar 2018. je bio najbolji za zapadnoevropsko tržište još od vremena recesije, saopštio je LMC Automotive.

Dva najveća evropska tržišta su ostvarila bolju prodaju. U Nemačkoj je rast iznosio 12 odsto, dok je Španija napredovala čak 20 odsto. Francuska i Italija su zabeležile jednocifren rast. Velika Britanija, koja ima probleme sa posledicama Brexita, beleži pad prodaje od 6,3 odsto.

 

(116)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments