1. Home
  2. Vesti
  3. Budući Volkswagenovi modeli sa R oznakom će biti ekstremniji
Budući Volkswagenovi modeli sa R oznakom će biti ekstremniji
3

Budući Volkswagenovi modeli sa R oznakom će biti ekstremniji

603
3
Podelite sa prijateljima:

Volkswagen kaže da će budući modeli sa „R“ bedžom biti ekstremniji u odnosu na ove aktuelne, sugerišući da bi performantni portfolio nove generacije mogao da uključi Golf R, R verzije članova I.D. porodice i ono najmanje zanimljivo, SUV modele sa „R“ oznakom.

Govoreći za medije na Salonu automobila u Pekingu, Jirgen Štakman, Volkswagenov šef prodaje i marketinga, izjavio je da će se „R“ kao brend izdvojiti od aktuelne linije.

„R marka će biti ekstremna i ekstremno će se voziti“, rekao je on. „Uloga R-a je takva da može da pređe granice čistog racija; nikome nije potreban kompaktni automobil sa preko 400 ks, ali definitivno postoji prostor za njega.

Sa nešto izražajnijim dizajnom, R može prevazići racionalne barijere. Ova marka može pronaći svoje mesto u jednoj drugoj ligi, ligi čistih performansi, a tu postoji prostor, gde su tjunerske kuće spremne da plate značajne novčane sume“, dodao je on.

Štakmanovi komentari su jasno sugerisali šta možemo očekivati od nove generacije Golfa R, koji bi mogao da se približi barijeri od 300 kW, da bi se bolje nosio sa modelima poput Audija RS3 i Mercedesa-AMG A45.

Nije jasno kako će to kompanija postići. Potencijalno, u igri je 2,0-litarski turbo sa većom izlaznom snagom ili u kombinaciji sa elektroasistencijom, mada bi ljubitelji Golfa R400 u konceptnom izdanju, koji nikada nisu dočekali serijski model, mogli konačno da dobiju svoj „hot heč“ iz snova.

Predstavljen 2014., Golf R400 je isporučivao 400 ks i 450 Nm iz 2,0-litarskog turbo četvorocilindraša. Do „stotke“ je stizao sa samo 3,9 sekundi, uz maksimalnu brzinu od 280 km/h. Bio je u rasporedu za proizvodnju ove godine, ali je čuveni „dizelgejt“ to sprečio zbog uštede novca.

U međuvremenu, I.D. R je na putu za Pikes Peak, kao prethodnica Volkswagenovog potencijala u domenu performantnih električnih četvorotočkaša.

„I.D. R, koji treba da što brže pređe Pikes Peak uspon, pokazuje da je „R“ strategiji potrebna posebna dimenzija u električnom svetu“, zaključio je Štakman. „Ne možemo se držati samo konvencionalnih pogonskih solucija, to je nova dimenzija za našu marku.“

I.D. R. isporučuje monstruoznih 690 ks i 650 Nm iz tandema elektromotora. Sprint do stotke obavlja za 2,5 sekunde.

Štakman je dodao da specijalan pogonski za Pikes Peak demonstrira „koliko moćan VW može da bude sa MEB električnom platformom, i gde se zapravo „R“ ideja nalazi kada je reč o električnoj porodici.

R divizija bi bila značajan marketinški alat za kompaniju, koji u velikoj meri potpomogao prodaju „mejnstrim“ modela.

 

(603)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdan Božinović

Svi su počeli da proizvode sve 🙂 Bliži se trenutak prezasićenja tržišta, barem tako deluje

Odesza

Mislim da današnja autoindustrija u goroj poziciji nikad nije bila.
Inovativnost je podosta niska,nikakva,gleda se samo pouzdanost ili „reliability“
Zasićenost Suv modelima, segmenata automobila.
Ukidaju se sedan modeli čitav D segment odumire,cabrio,coupe verzije kao i da ne postoje,…

Zvezdan Božinović

Ne mogu da budem saglasniji sa vama 🙂