1. Home
  2. Vesti
  3. Još jedna legenda odlazi u istoriju zajedno sa modelom Chevrolet Camaro
Još jedna legenda odlazi u istoriju zajedno sa modelom Chevrolet Camaro
0

Još jedna legenda odlazi u istoriju zajedno sa modelom Chevrolet Camaro

203
0
Podelite sa prijateljima:

Približava se dan kada će poslednji primerak modela Chevrolet Camaro sići sa proizvodne trake. To bi se trebalo desiti u februaru naredne godine, što znači da će Camaro biti dostupan kao model za 2024. godinu, a ovaj detalj je bitan da se homologuje u nekim trkačkim šampionatima, kao što su serije NASCAR i Supercars.

Međutim, proizvodnja će se obavljati naredna tri meseca bez superiornog Camara ZL1-a. To znači da će kupci i dalje moći da kupe ovaj kupe sa četiri, šest i osam cilindara ispod haube, ali je ZL1 nedavno poslat u penziju zajedno sa svojim fantastičnim motorom pod kodnom oznakom LS4.

Koliko je takav automobil impresivan? Pa možda najbolje potvrđuje informacija da je prevezao krug na čuvenoj nemačkoj stazi Nirburgring za samo sedam minuta i šesnaest sekundi još 2018. godine, što ga stavlja u sam rang sa modelima kao što su Lamborghini Aventador SuperVeloce LP750-4, BMW M4 CSL i Porsche Cayman GT4 RS.

Američki proizvođač vozila je po prvi put predstavio ovaj motor 2015. godine i razvijao je 650 konjskih snaga iz radne zapremine 6,2 litra. Bio je dostupan u modelima Camaro ZL1 i Corvette Z06, a u svoje je smatran jednim od najmoćnijih serijskih agregata na svetu.

Ukoliko ste želeli da ga nadmašite po snazi, morali biste da kupite modele LaFerrari, McLaren P1, Porsche 918 ili Lamborghini Aventador. Isti motor ćemo kasnije videti i u dva Cadillacova modela i to CT5 Blackwing i Escalade-V.

U ovom poslednjem je razvijao 682 konjske snage i omogućavao terencu da ubrza od nule do 100 km/h za 4,4 sekunde. Poslednji LS4 je nedavno sklopljen u američkoj saveznoj državi Mičigen, a ponovo se našao ispod haube Camara. Spomenućemo da je naslednik pod imenom LS5 zapravo zasnovan na LS4-u i mogao se pohvaliti sa 750 „grla“ u modelu Corvette ZR1.

I šta onda budućnost donosi? Pa kao i za sve drugo ovih dana, i ovde se može upotrebiti reč – elektrifikacija. Cadillac nam je već najavio da su sadašnje generacije svih njegovih modela poslednje koje ćemo videti sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem goriva.

Camaro je, kao što smo rekli, na pragu penzije, ali nije odbačena budućnost da Chevrolet iskoristi takvo ime za neku buduću limuzinu s električnim motorom. Na kraju dana, svet je siromašniji za još jedan fantastični turbobenzinac u porodici motora LS…

AutoRepublika

(203)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments