1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Restrukturiranje vlasništva u Hyundai Motor Group – nervoza među akcionarima
Restrukturiranje vlasništva u Hyundai Motor Group – nervoza među akcionarima
0

Restrukturiranje vlasništva u Hyundai Motor Group – nervoza među akcionarima

304
0
Podelite sa prijateljima:

Hyundai Motor Group, drugi po veličini korejski konglomerat, kontrolisan od strane jedne porodice, tokom prethodne nedelje je objavio plan restrukturiranja vlasničke strukture, a kao odgovor na brojne pritiske od strane vlade i investitora.

Direktor južnokorejske Agencije sa sprečavanje stvaranja monopola, Kim Sang-džo je ocenio plan “korakom u dobrom smeru” u smislu unapređenja transparentnosti vlasničke strukture grupacije.

Holding kompanija je ona koja kontroliše sve entitete u sastavu jedne poslovne grupacije. U slučaju Hyundai Motor Group, holding kompanija je de fakto, Hyundai Mobis Co Ltd. U sklopu planiranog restrukturiranja grupe, koje izaziva zabrinutost manjih akcionara da će porodica koja kontroliše grupu steći dodatne pogodnosti u odnosu na ostale suvlasnike, akcije Mobisa su doživele drastičan pad vrednosti na berzi.

Prema zamislima plana, za čiju realizaciju je neophodna saglasnost akcionara obe kompanije na Skupštinama zakazanim za 29. maj, Hyundai Mobis će izmestiti domaće aktivnosti kao i post prodajne aktivnosti i proizvodnju delova, u Huyndai Glovis čija je osnovna delatnost u oblasti logistike.

Predsednik Hyundai Motor Group, Čang Mong-ku, njegov sin i potpredsednik Čang Jui-san planiraju da prodaju akcije Glovisa koje imaju u posedu, kako bi novac investirali u akcije Mobisa. Pridružena društva: Kia Motors, Glovis i Hyundai Steel će, takođe prodati akcije Mobisa koje poseduju, kao deo šire razmene.

Vrednost akcija Hyundai Glovisa je porasla za 4,9% na kraju trgovinskog dana, iako su u ranijoj fazi trgovanja doživele rast vrednosti od 23,6%, što je najveća promena vrednosti akcija na dnevnom nivou još od oktobra 2015. godine.

Zbog straha investitora da će svoj profitabilni biznis, kao deo plana restrukturiranja grupe, biti izmešten u Hyundai Glovis, vrednost akcija proizvođača komponenti, pale su za 3%. U jednom delu dana, pad je bio još izraženiji, pa su akcije vredele za čak 8% manje.

“Iz perspektive najvećih akcionara, ovako zamišljeno restrukutiranje je odličan potez…ali za manjinske akcionare, to i ne deluje baš tako,” kaže Hej Čeng Li, portfolio menadžer u Franklin Templeton Investment Trust Management.

Li, koji je prisustvovao Skupštini akcionara koju su vodili rukovodioci iz Mobisa i Glovisa, je jedan od mnogobrojnih učesnika koji se pitao kakve će posledice restrukturiranja biti za manjinske akcionare Mobisa.

Najmanje jedan predstavnik manjinskih akcionara je izjavio da će se suprotstaviti realizaciji plana restrukturiranja vlasništva.

“Na ovaj način, Glovis dobija previše,” izjavio je on, ne želeći da se predstavi medijima.

Park In-vu, analitičar u Mirae Asset Daewoo, je naveo, da iako procena vrednosti biznisa u vezi post prodajnih usluga deluje potcenjeno, na srednji ili dugi rok, perspektiva Mobisa je dobra.

“Nakon izdvajanja kompanija, i njihovog daljeg pripajanja, Hyundai Mobis praktično ostaje na vrhu vlasničke structure, pa je za očekivati i da se sav ostvareni profit prelije na račun ove kompanije, a što bi donelo značajan prinos na uloženi novac svim investitorima,” dodao je Park.

Investitori i analitičari procenjuju da će restrukturiranje vlasništva unutar grupe, a kao posledica pritiska regulatornih tela, utabati put preuzimanju kontrole nad celom grupom od strane mlađeg Čanga.

Delatnost koju će, ukoliko plan bude usvojen, sa Mobisa biti preneta na Glovis, obezbeđuje stabilne tokove gotovine. Bez te delatnosti, Mobis bi teško uspeo da obezbedi dovoljne novčane iznose, neophodne za dalji tehnološki razvoj, navodi Li Džej-il, analitičar iz Eugene Investment & Securities.

Ostale firme koje posluju u sastavu južnokorejskog giganta nisu lako podnele stres izazvan najavljenim planom: vrednost akcija Hyundai Motor je pala za 5,3% dok su akcije Kia Motors doživele pad od 3,5%. Ovakav razvoj berzanskih dešavanja je uslovljen razočaranjem investitora njihovim izostavljanjem iz plana restrukturiranja, ocenio je Džang jong-đin, analitičar iz Shinhan Investment Corp.

 

(304)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments