1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Karlos Tavarez naglašava potrebu evropske proizvodnje EV baterija
Karlos Tavarez naglašava potrebu evropske proizvodnje EV baterija
0

Karlos Tavarez naglašava potrebu evropske proizvodnje EV baterija

156
0
Podelite sa prijateljima:

Prvi čovek francuskog proizvođača automobila, PSA grupe, Karlos Tavarez, nedavno je naglasio da kompanija koju vodi, pruža podršku ideji da se osnuje firma koja bi se bavila proizvodnjom baterija za električna vozila, a koja bi imala svoje sedište na Starom kontinentu.

U formi podrške toj ideji, Tavarez je izneo stav da je odluka o prepuštanju liderstva na tom polju, azijskim kompanijama, izuzetno loša u strateškom smislu. Kada je pomenuo azijske firme, Tavarez je mislio na LG Chem, Panasonic, Samsung SDI, CATL, SK Innovation i brojne druge.

Šef PSA grupe je naglasio: “Posedujemo strateški interes da izbegnemo koncentraciju dela lanca nabavke na Aziju.”

Ove reči je Tavarez izgovorio pre nego što je izneo da PSA sa “puno entuzijazma podržava osnivanje preduzeća koje bi bilo evropski šampion u razvoju i proizvodnji baterija za električna vozila.” Stavovi istaknute figure evropske automobilske industrije, izneti su tokom održavanja sastanka Odbora za spoljne poslove, koji predstavljaju jedan od organa francuskog parlamenta.

Reuters je obezbedio dodatne informacije: “Evropska komisija pokušava da ohrabri proizvođače automobila i hemijski industriju, kako bi promovisali Evropu kao svetskog lidera u ovoj oblasti. Trebalo bi da sledimo primer koji je postavio Airbus u sektoru vazdušnog transporta. Bitno je da se investicije usmere na regionalnu proizvodnju.”

“Dok neki proizvođači “montiraju”, odnosno objedinjuju baterijske ćelije, Evropa nema značajnu ulogu u proizvodnji istih. Trenutno, ovim sektorom dominiraju kineski CATL i korejski rivali LG Chem i Samsung. Evropska investiciona banka je prošlog meseca odobrila fond od 52,5 miliona evra za razvoj švedske kompanije Northvolt, koja je osnovana sa ciljem proizvodnje baterija za EV.”

Govoreći na istom skupu, Karlos Gon, lider Renault-Nissan-Mitsubishi alijanse, je naglasio da iako alijansa nabavlja baterije od dobavljača LG Chem, svakako da postoji mesta za preusmeravanje dela nabavke od evropskih proizvođača.

“LG Chem nema monopol u lancu snabdevanja baterijskim jedinicama,” objasnio je Gon. “Ukoliko bi sa cenom bio kompetitivan, svakako da bi evropski proizvođač imao mesta na tržištu.”

(156)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments