1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Honda Motor zabeležila rast prihoda i profita
Honda Motor zabeležila rast prihoda i profita

Honda Motor zabeležila rast prihoda i profita

192
1
Podelite sa prijateljima:

U petak smo zahvaljujući objavi iz kompanije Honda Motor saznali da je poslovni profit za godinu koja se u Japanu završava na dan 31. marta 2022. izneo 871,2 milijardi jena, što je predstavljeno kroz rast od 10,5% jer je veći za 211 milijardi jena no lane. Razlog je naveden i ondosi se na „uspeh u sprovođenju plana smanjenja troškova, politike podsticaja i usled povoljnih okolnosti uzrokovanih kursevima razmena inostranih valuta”.

Rezultat je ostvaren “uprkos određenim nepovoljnim fakturima među kojima se ističu ponovni udar korona virusa, smanjen obim isporuka usled nedostatka poluprovodnika, ali i rast cena sirovina”, naveo je proizvođač automobila u svojoj izjavi. Neto iznos profita (nakon odbitka poreza na dobit) je bio 707,0 milijardi jena, odnosno za 49,6 milijardi jena više nego prošle godine.

Što se tiče predviđanja za godinu koja će se završiti 31. marta 2023, uprkos prognoziranom rastu obima prodaje i povoljnim odnosima razmene stranih valuta, „očekuje se da poslovni ambijent ostane mučan, što uključuje i anticipirani dalji rast rashoda”. Kompanija planira da ostvari konsolidovanu dobit na nivou od 810 milijardi japanskih jena u toj godini. Ideja je da firma u ovom fiskalnom periodu ostvari neto dobit od 710 milijardi jena, odnosno za nepune 3 milijarde više no sada, delom i zbog dobiti uslovljenog dobrim investicionim odlukama.

Honda će isplatiti i dividendu u visini od 65 jena po akciji, što je nešto više od inicijalno budžetiranog, to jest prognoziranog. Veruje se da će isplata dividendi za godinu koja je krenula 1. aprila 2022 biti na nivou od 120 jena po jednoj akciji.

Profit automobilske divizije je porastao za 6,6%, nasuprot pomenutih 10,5% koji se tiču poslovanja celog konglomerata. Prodajni rezultati su splasnuli u Severnoj Americi u prvom redu, ali je zato plasman ojačan na tržištu Azije.

AutoRepublika

(192)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Klasika u doba „krize“ auto industrije. Pada im svima obim proizvodnje, ali, rastu im prihodi i profit 😊