1. Home
  2. Vesti
  3. Cena litijuma otišla na gore za više od 600%
Cena litijuma otišla na gore za više od 600%

Cena litijuma otišla na gore za više od 600%

1.25K
4
Podelite sa prijateljima:

Veliki, crni i gradonosni oblaci su se nadvili nad idejom o procvatu proizvodnje i prodaje električnih automobila. Cena po kojoj se prometuje litijum je višestruko uvećana od početka ove godine do današnjeg dana, a to ide toliko daleko da počinje da predstavlja praktičnu pretnju konceptu održive mobilnosti. Jedna tona litijuma je već sada skuplja od 60 hiljada evra, dok je u jednom trenutku bila bliska i cifri od 80 hiljada evra.

Samo što je tranzicija ka elektromobilnosti doživela ekspanziju u poslednje vreme, pojavili su se veliki problemi s tim u vezi, što i nije bilo teško za pretpostaviti. S rastom popularnosti ovog tipa vozila, skočila je i tražnja za osnovnim sirovinama ključnim za njihovu proizvodnju i sada gledamo drugu stranu medalje zvane „nova ekološka revolucija“.

Podaci koje je obnarodovala izveštajna agencija Benchmark Mineral Intelligence pokazuju razmere problema. Naime, samo tokom prethodnih par meseci je cena litijuma otišla nebu pod oblake, pa je tako ona bila na nivou od oko 9,8 hiljada evra za tonu na početku godine, dok je rekordna vrednost od 76,565 evra dostignuta tokom aprila. Nakon dostizanja istorijskog maksimuma, cena se „stabilizovala“ na nivo od 60,860 evra u prošlom mesecu.

Meki metal poznat i kao „belo zlato“ igra vitalnu ulogu u omasovljenju električnih automobila. Kritično je važan elemenat beterija modernih automobila današnjice, pa je zato i došlo do utrostručenja tražnje za njim, što se odvijalo uporedo s prezentacijom dugoročnih planova tranzicija ka električnoj mobilnosti koje su usvojili skoro svi viđeni proizvođači automobila.

Pre oko godinu dana smo pročitali izveštaj koji je potpisala kompanija Platts Analytics a u kom se navodi da će prodaja elektromobila u 2030. godini dostići kotu od 26,7 miliona jedinica. Međutim, ako ne dođe do stabilizacije ponude litijuma, ništa od ovih predviđanja verovatno neće biti dostižno.

Šef popularnog američkog brenda tesle, Ilon Maskje već naglasio da vidi „litijum kao ograničavajući faktor, što je zaključak izveden iz elementarnog poznavanja matematike.“ Sudeći po objavi lista Al Jazeera, ako dođe do dodatne ponude litijuma za automobilsku industriju, ona će doći iz Australije koja je trenutno vodeći svetski proizvođač mekog i dragocenog metala u današnjoj epohi. Povrh toga, u planu je pokretanje još dva nova rudnika litijuma koji bi trebalo da počnu s radom u zemljama Okeanije.

Bolivija raspolaže najvećim svetskim rezervama litijuma

Kina takođe uvećava proizvodnju „belog zlata“. Pored nje, Argenitna, Bolivija i Čile nacionalizuju resurse koji omogućavaju eksploataciju litijuma, sve u želji da preuzmu liderstvo u ovoj oblasti. Nasuprot njima, kod nas je aktuelna priča o tome da ustupimo odnosne resurse inostranim firmama, što možda i najbolje oslikava sve razmere potonuća društva koje je dospelo u ruke „jednog čoveka“.

AutoRepublika

(1253)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Svaki razuman menadzer mora u ovakvoj situaciji da ima plan B. Politicari i eko-fanatici ne moraju. Njih to nista ne kosta. 🙂

moron

Sve će to narod pozlatiti.

Nikola

Ili platiti…

TheStig

Kad već spominju Boliviju dokle ide ova okupatorska politika i otimanje resursa. Sem što su im oteli litijum oteli su Bolivijcima i izvore vode i pokusali da zabrane da sakupljaju kišnicu. Zamisli ti tog nacizma?! Fuj. Sjeme im se zatrlo.

Vodonik je neizbježan. Ko je kupio el automobil,moja sućut što rekli komšije Hrvati.