1. Home
  2. Vesti
  3. Merkel: Svaki grad da pronađe individualno rešenje za dizel
Merkel: Svaki grad da pronađe individualno rešenje za dizel
0

Merkel: Svaki grad da pronađe individualno rešenje za dizel

202
0
Podelite sa prijateljima:

Nemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila u petak da je protivna uspostavljanju opšte matrice koja bi bila u primeni na teritoriji cele zemlje, a koja bi omogućila savremenijim i čistijim dizel vozilima upotrebu u gradskim zonama u kojima bi inače lokalne vlasti uskratile ovu mogućnost. Umesto toga, založila se da svaka lokalna samouprava bude slobodna da nađe svoj individualni model usmeren ka smanjenju nivoa zagađenja.

Nemački Vrhovni sud je u februaru doneo presudu da lokalne samouprave imaju zakonski osnov da zabrane upotrebu dizel vozila koja najviše doprinose zagađenju vazduha, u gradskim zonama. Mnogi nemački gradovi se suočavaju sa činjenicom da je koncentracija azotnih oksida u vazduhu unutar centralnih zona, znatno viša od dozvoljenih nivoa prema regulativi Evropske unije, koja je u primeni. Ovo posebno dobija na značaju ako se zna da su upravo azotni oksidi odgovorni za mnogobrojne bolesti respiratornih organa.

Govoreći u Minhenu, nakon skupa sa značajnim poslovnim ljudima, Merkel je navela da je presuda Saveznog suda “veoma izbalansirana”. Ali, dodala je i da je dizel tehnologija i dalje neophodna, u procesu tranzicije ka čistijim rešenjima.

Neki zvaničnici su podržali ideju o označavanju dizel vozila opremljenih najmodernijom tehnologijom za prečišćavanje izduvnih gasova, plavim oznakama. Prema ovoj ideji, vozilima koja imaju pravo da ponesu “plavu nalepnicu”, bilo bi dozvoljeno da se koriste i u zonama gde bi inače, važila zabrana upotrebe dizel vozila. Međutim, Angela Merkel nije podržala ovaj koncept.

“Korišćenje ovakvih plavih identifikacionih nalepnica bi praktično bio prvi korak ka smanjenju pritiska usmerenog na iznalaženje konkretnih, relevantnih i specifičnih rešenja za svaki grad ponaosob. To je ono čemu dajemo prioritet,” rekla je ona.

Sud je u presudi jasno naznačio da uvođenje nacionalne obavezujuće strategije u vezi sa ovim pitanjem, nije neophodno.

Opštine i savezne države moraju da reaguju, nastavila je Merkel, a Savezna Vlada treba takođe da odigra svoju ulogu i ovom pitanju pruži prioritet. Predložila je unapređenje javnog prevoza u gradovima.

“Naravno da automobilska industrija ima obavezu da se isprave greške koje su u prošlosti počinjene,” zaključila je Merkel.

 

(202)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments