1. Home
  2. Vesti
  3. Aston Martin želi samostalno da razvija elektromotore, kao i V12
Aston Martin želi samostalno da razvija elektromotore, kao i V12
0

Aston Martin želi samostalno da razvija elektromotore, kao i V12

128
0
Podelite sa prijateljima:

U pojedinim delovima izlaganja čelnika Aston Martina, izgledalo je kao da ponovo slušamo izjave iz kompanije BMW, koji je pre nekoliko meseci imao sličan tekst za javnost.

Budućnost Aston Martina donosi značajan broj novih električnih vozila za koje će motori biti proizvedeni u okviru kompanije.

U razgovoru sa medijima na Salonu automobila u Ženevi, prvi čovek Aston Martina, Endi Palmer, izjavio je da će prelazak sa motora sa unutrašnjim sagorevanjem na elektromotore, prisiliti kompaniju da zaštiti intelektualnu svojinu, i započne proizvodnju električnih motora u sopstvenoj režiji.

“Verujem da ćemo na kraju, baterijske ćelije kupovati na tržištu. Od Samsunga ili kompanije LG, na primer. Međutim, želeo bi da elektromotore i tehnologiju invertera razvijemo unutar Aston Martina,” rekao je Palmer.

“Mi pravimo izbore. Moram da kažem da sam srećan što kupujemo pogonske sklopove, kao na primer V8 od Daimlera, ali postoje neke tehnologije koje želimo da razvijamo samostalno. Tu mislim i na V12 agregate, a u narednih deset godina, i na električne automobile.”

“Ono što želim, nije uvek i nužno samo izmeštanje proizvodnje određenih jedinica ka specijalizovanim kompanijama. Želim da neke sklopove naučimo da razvijamo interno. Hoću da probamo da stvorimo karakteran osećaj vožnje naših elektromobila, baš kao što smo podarili dušu i našem V12 agregatu,” Palmer je nastavio.

“Elektromotori sami po sebi… proizvodnja baterija koja je zahtevna, normalno je da na tim poljima kompanije u početnim fazama razvoja imaju probleme jer ne razumeju redukciju mase i aerodinamiku. Sreća je da ima stvari iz ovih oblasti o kojima već dosta znamo.”

Palmer veruje da će savladavanje tehnoloških znanja u vezi sa motorima i baterijama biti naporan proces, a posebno će biti teško isprofilisati elektromobil tako da probudi emocije. Cilj je napraviti vozilo koje će imati karakter.

“A kako to postići, pitanje je. Ne postoji univerzalni recept. Niko ga još nije napisao. Neki mogu da naprave mašinu sa najboljim ubrzanjem do “stotke”. Mi ne želimo da postignemo to”.

“Glavni razlog za proizvodnju modela RapidE i ograničavanje te serije na svega 155 primeraka, je baš taj što želimo povratnu informaciju u pogledu toga kako kupci koriste taj automobil. Ukoliko ga koriste da bi se vozili na zadnjoj klupi, pa što je onda važno da automobil ubrzava do standardne brzine za merenje, u roku od samo dve sekunde,” rezonuje Palmer.

“Takvi kupci žele sofisticiranu vožnju, što od nas zahteva da prilagodimo krivu obrtnog momenta. Pored toga, deluje da takvi klijente žele i apsolutnu tišinu u kabini, a to nije lako postići kada se suočavate sa bukom visoke frekvencije.”

Tek predstavljena Aston Martin Lagonda, biće elektromobil, a tehnologije o kojima je Palmer govorio, odnose se u prvom redu, upravo na ovaj model.

 

(128)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments