1. Home
  2. Vesti
  3. BMW Serije 2 kupe (G42): Sve što znamo do sada
BMW Serije 2 kupe (G42): Sve što znamo do sada
0

BMW Serije 2 kupe (G42): Sve što znamo do sada

297
0
Podelite sa prijateljima:

Nedavno smo prisustvovali globalnoj promociji Gran Coupe verzije nove Serije 2. Za razliku od G42 generacije „običnog“ kupea iz Serije 2, Gran Coupe je koristio arhitekturu namenjenu bavarskim vozilima s prednjim pogonom. Dakle, kupe varijanta će se mnogo više dopasti puritancima i poklonicima izvornog DNK koda BMW-a. Očekujemo je u drugoj polovini sledeće godine pa deluje da je pravi momenat da vidimo šta se još zna o novitetu.

Dolazeća G42 Serija 2 je već uveliko odmakla u postupku razvoja, dok će prvi kamuflirani prototip primerci biti zapaženi, kada se tokom ovog leta pojave na ulicama, ukoliko sve protekne prema zamislima proizvođača, naravno. Novajlija će verovatno silaziti s traka nove fabrike kompanije BMW koja je smeštena u meksičkom gradu San Luis de Potosi.

Iz onoga što se već zna, i za šta smo dobili direktnu potvrdu od predstavnika kompanije BMW na pomenutoj promociji Gran Coupea u Portugaliji, kupe verzija će zadržati kultnu konfiguraciju s dvoja vrata i oblikom sedana, podesećajući tako na, sada već čuveni klasik, model 2002. Na taj način, G42 postaje moderan naslednik legendarnog automobila.

Kao što rekosmo, novitet će ležati na skraćenoj verziji platforme CLAR (Cluster Architecture) koja se koristi za modele s pogonom na zadnji par točkova. Arhitektura se implementira i kao kostur za dolazeću paletu verzija Serije 4 (G22/G23/G26). Zapravo, novi maleni kupe će predstavljati jedini primerak kompaktnog sedana iz game Bavaraca, a koji će koristiti koncept toliko obožavane RWD šasije.

Poznato je i da novi kompaktni kupe u obliku sedana neće dobiti kabriolet verziju. Razloge treba tražiti u skromnim prodajnim brojkama aktuelne generacije F23, kao i u fokusiranosti kompanije na elektromobilnost. Objektivno, tržišna niža u kojoj bi se pomenuti model bez (tvrdog) krova takmičio, izuzetno je skučena po obimu.

Što se tiče dizajnerske filozofije koju će slediti kupe iz G42 generacije, postoji više opcija koje proizvođač može da izabere. Dakle, nemamo sumnje da će maleni kupe imati obličje sedana, i da će tako zadržati smernice koje nameće istorija marke, ali isto tako verujemo da će neki stilski detalji biti preuzeti i sa nove Serije 8, ali i Serije 4. Radi se o nedavno predstavljenom velikom kupeu, kao i o kupeu čiju premijeru željno iščekujemo ove gdoine.

Još uvek je nepoznato koje veličine će biti čeljusti nove Serije 2 u kupe obliku, odnosno hoće li biti „u fazonu“ nove Serije 3 ili nove Serije 4. Ipak, teško nam je poverovati da će veliki „bubrezi“ biti smešteni na vozilu kompaktnijih dimenzija u odnosu na Seriju 4.

Zato nema previše nagađanja oko izgleda kabine Serije 2 u G42 generaciji. Svi su složni da će ona biti praktično preslikana verzija iz Gran Coupe alternative, uz poneki ekskluzivitet preuzet s prestižnije Serije 4.

Što se agregata tiče, logično je da će BMW Serije 2 (2021.) u kupe izdanju pogoniti jedinice s četiri ili šest redno postavljenih cilindara. Tu mislimo kako na benzinske, tako i na dizel verzije. Primetićete da nismo pomenuli motore s neparnim brojem cilindara. To je zato što se govori o isključenju iz ponude verzija koje su nekada, pa i danas, nosile i nose oznake 218i i 218d.

Verzije koje budu pod haubom posedovale četovorocilindraše biće označene sa nalepnicama 220i, 220d i 230i. Izvesno je da će svi pogonski sklopovi s punim pravom biti nazivani predstavnicima tehnologije lakih hibrida (48V), uz blago povećanje izlazne snage, u odnosu na jedinice koje trenutno nose ekvivalentne oznake.

Verovatno još neke verzije, ali 220d će zasigurno biti dostupan i s opcionim xDrive sistemom pogona na sve točkove. S priličnom dozom sigurnosti, lagodno je isto ustvrditi i za varijantu 230i. Očekujte šestostepene manuelne i osmostepene automatske menjačke kutije (standardne i sportske). ZF je zadužen za transmisiju na modelima postavljenim na CLAR platformu, dok je Aisin dobavljač koji u fabrike BMW-a isporučuje menjače za modele s FWD pogonom.

Samo će se jedan šestocilindraš naći pod haubom Serije 2 uopšte, pri čemu jasno mislimo i na paletu koja uključuje FWD varijante. Radi se o najprestižnijoj verziji M Performance. Veruje se da će biti nazvana M245i, umesto dosadašnje M240i, kako bi se naglasio prirast snage motora. To praktično znači da će dolazeći M245i koristiti blago „razoružanu“ verziju motora B58 koji pogoni i M340i. Moguće je ipak da ovo nagađanje nema osnova jer bi dovelo do toga da motor 45i isporučuje manje snage od 40i.

To praktično znači da će se pod haubom najmoćnije verzije noviteta naći motor koji razvija 354 konjske snage, kao i da će novi „M245i“ biti dostupan kao RWD ili AWD model, mada nije sigurno hoće li manuelni menjač uopšte biti dostupan na M Performance varijatetu.

Naposletku, i svakako ne najmanje važna je informacija koja govori o simultanom razvoju novog M2 modela iz generacije G87. Na tržište stiže 2022. godine. Zadržaće tradicionalnu šasiju podesnu za modele s pogonom na zadnjoj osovini, a za nju je izvesno da će ponuditi i šestostepeni ručni menjač. Novi M2 će koristiti opet pomalo obuzdani S58 motor koji će tako razvijati oko 420 konjskih snaga.

AutoRepublika

(297)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments