1. Home
  2. Vesti
  3. Pada potražnja za plug-in hibridima u Evropi
Pada potražnja za plug-in hibridima u Evropi
2

Pada potražnja za plug-in hibridima u Evropi

577
2
Podelite sa prijateljima:

Da li će PHEV era trajati znato kraće nego što se mislilo? 

Kao što je to slučaj i kod električnih automobila, jaka prodaja plug-in hibrida u Evropi uslovljenja je pre svega sistemom državnih subvencija za kupovinu istih. No, sve je više onih zemalja koje uviđaju probleme sa tim sistemom, pogotovo kada je reč o priključnim hibridima.

Sve češće se čuju najave da će PHEV modeli morati da imaju domet od najmanje 100 km u EV režimu kako bi mogli da se kvalifikuju za subvencije. Danas je broj hibrida koji mogu da ispune takve norme izuzetno mali i svodi se na nekoliko vozila, kao što su recimo plug-in varijante nove Mercedesove C klase.

ACEA javlja da je u prvom tromesečju ove godine u Evropi ubeležen pad prodaje plug-in hibridnih vozila od 5,3%. U istom periodu, isporuke EV modela skočile su za 53%! Ukupno je dostavljeno više od 563.000 priključnih hibrida na Starom kontinentu, dok su električni automobili došli do 226.000 registracija.

Eksperti upućuju i da je cena goriva najverovatnije uticala na pad prodaje plug-in hibrida. Koliko oni troše je zapravo potpuno relativna i individualna stvar koja zavisi od mnogo toga, ali je primarna upotreba EV režima vožnje. Što se više vozi „na struju“ to je manja ukupna potrošnja benzina ili dizela.

Stručnjaci veruju da su zbog energetske krize oni koji su u potrazi za baterijskim četvorotočkašem krenuli ka električnim modelima, jer su cene njih i priključnih hibrida gotovo na istom nivou…

Da li je ovo početak kraja tranzicionog PHEV doba ili samo privremena kriza?! Vreme će reći…

AutoRepublika 

(577)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Najave o dometu od najmanje 100 km su veoma stare. Nije to od juče.

Iznogud Časni

ovaj sa slike je svemu kriv! 🙂