1. Home
  2. Novo u Auto Republici
  3. Najmanji potrošači među SUV/krosoverima – Top 10
Najmanji potrošači među SUV/krosoverima – Top 10

Najmanji potrošači među SUV/krosoverima – Top 10

32.72K
8
Podelite sa prijateljima:

SUV modeli su poznati po potrošnji većoj u odnosu na tradicionalne karoserijske konfiguracije. Ipak, danas su popularniji nego ikada.

Kada bismo pitali proizvođače automobila „koji segment vam je omiljeni?“, verovatno bismo u većini slučajeva dobili odgovor „SUV/krosover“. Automobili s povišenim klirensom doživljavaju svoj procvat, prvenstveno zbog kombinacije praktičnih atributa i robusnog izgleda, koji očigledno imponuje velikom broju kupaca. O psihološkim aspektima ovog fenomena smo već pisali.

Uglavnom, porodični kupci se često odlučuju za modele s tri reda sedišta, mada udarnu tržišnu snagu čine manji krosoveri, koji niču kao pečurke posle kiše.

Krosoveri su bazirani na konvencionalnim platformama, što znači da imaju svoje pandane u hedžbek ili sedan formama. Povišenog su klirensa, više pozicije sedenja i mahom nude nešto više unutrašnjeg prostora. Često su dostupni i sa pogonom na sve točkove.

Današnji modeli krosovera najčešće nisu veliki potrošači, poput terenskih 4×4 behemota, mada generalno troše više u odnosu na putničke automobile, prvenstveno zbog nešto veće mase, lošije aerodinamike itd. Primera radi, Honda Jazz troši u proseku od 6 do 7 litara goriva, dok njen krosover ekvivalent, HR-V, troši između 6,9 i 8,5 litara. Na godišnjem planu, neki grub račun kaže da vlasnik Jazza uštedi nekih dvestotinak, ako ne i više evra.

Američki Motor 1 je napravio listu 10 najefikasnijih „SUV“ modela. Dakle, svi su u ovom poređenju pogonjeni benzinskim agregatima i svi su bazirani na putničkim modelima. Ipak, neke smernice mogu da se izvuku i što se evropskog tržišta tiče.

  1. Nissan Qashqai

Potrošnja: 7,1 do 9 litara benzina na pređenih 100 kilometara. Ovo je jedini model na listi koji u ponudu stavlja i treći red sedišta. Dostupna je i hibridna verzija ovog modela, koja generalno vlasniku pruža beneficije u slučaju da je urbana eksploatacija dominantna.

  1. Jaguar F-Pace

Potrošnja: 7,1 do 9 l/100 km. Jaguarov sportski SUV je prvi model ove vrste za britansku marku. Imali smo ga na testu, ali u dizel verziji, koja je ujedno i najekonomičnija.

  1. Toyota CH-R

Potrošnja: 7,6 do 8,7 l/100 km. Toyotin krosover iz B segmenta krasi dramatičan stajling. On mu je verovatno i doneo odlične tržišne performanse, uz sjajnu voznu dinamiku za ovu kategoriju vozila.

  1. Subaru Crosstrek

Potrošnja: 7,10 do 8,7 l/100 km. Kao što je slučaj i sa ostalim modelima japanske marke, i Crosstrek dolazi sa čuvenim Subaruovim integralnim pogonom u standardu. Ovo je u suštini karavanska verzija Impreze sa nešto većim klirensom i SUV detaljima stajlinga. Navedena potrošnja je vezana za model sa sedmostepenim automatskim menjačem, dok standardna šestostepena jedinica donosi potrošnju od 8,10 do 10,2 l/100 km.

  1. Opel Mokka

Potrošnja: 7,1 do 8,7 l/100 km. Ovaj model, koji ima „blizanca“ u vidu Buick Encorea je u slučaju američke marke bestseler. Motor u pitanju je 1,4-litarski turbo.

  1. Hyundai Kona

Potrošnja: 7,3 do 8,4 l/100 km. Hyundaijev novajlija dolazi sa intrigantnim dizajnom, delujući „nabildovanije“ u odnosu na konkurentne modele.

  1. Honda CR-V

Potrošnja: 6,9 do 8,4 l/100 km. Pomalo neobično, veći CR-V ima identične rezultate kao i manji (i slabiji) HR-V. U pitanju je 1,5-litarska turbo jedinica sa 190 ks u slučaju CR-V-a.

  1. Honda HR-V

Potrošnja: 6,9 do 8,4 l/100 km. Hondin krosover iz B segmenta je nešto manja alternativa CR-V-u. Navedena potrošnja je vezana za CVT menjač. Ovaj model smo takođe imali na testu.

  1. Mazda CX-3

Potrošnja: 6,9 do 8,1 l/100 km. Idealan gradski krosover, o kojem ćete uskoro čitati u našem testu. Zabavan za vožnju, atraktivnog dizajna, nameće se kao sjajno rešenje za dame koje vole ovaj tip vozila.

  1. Chevrolet Equinox

Potrošnja: 6,0 do 8,4 l/100 km. Redizajniran za 2018. godinu, kompaktni Equinox nudi izbor u vidu tri turbo četvorocilindraša. Navedene brojke su vezane za 1,6-litarski turbo dizel, što ga nepravedno stavlja na prvo mesto, jer su svi ostali benzinci. Pogonjen 1,5-litarskim turbo benzinskim motorom sa 170 konja, Chevyjev krosover troši od 7,3 do 9 l benzina na 100 kilometara, što ga praktično stavlja van navedenih deset.

Izvor: Motor 1

 

(32715)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
STrider

Glupost od liste, postoji bar deset modela sa dizel agregatima koji troše manje od ovih

Dak

Lose vam ovo,moj captur trosi u proseku oko 6 litara

Omen

Da ga vozis samo nizbrdo ne bih imao tu potrosnju

Koks

Nisu tacni podaci. Ne zna se da li je naznacena potrosnja na papiru ili u stvarnosti. I kod pogona i motora pomjesane babe i zabe. Po svim testovima najmanji potrosac benzinac je novi suzuki s-cross sa 112 ks.

Трајче

Nissan Qashqai нема трет ред седишта и нема хибрид.

Поздрав 🙂

Crni

Čemu služe ovakvi članci rađeni za američko tržište? Podatcima nisu ni na koji način relevantni za naš region. Ne znam čemu trud prevođenja ovakvog texta osim popunjavanja stranice. Na stranu sto neke tvrdnje i specifikacije navedene u članku naprosto nisu istinite. Copy-paste novinari.

KRE

Mislim da vam fali Suzuki Vitara i S-cross i to u samom vrhu liste. ?

Милош

Мој Хјундаи Тусон троши у међуграду 6,2 литра ако не прелазим 90км по сату.А где је он на листи!?