1. Home
  2. Vesti
  3. Hyundai i Kia prodali milion vozila manje nego što su očekivali
Hyundai i Kia prodali milion vozila manje nego što su očekivali
0

Hyundai i Kia prodali milion vozila manje nego što su očekivali

721
0
Podelite sa prijateljima:

Protekla, 2017. godina bila je veoma loša za južnokorejskog giganta.

Hyundai i Kia planirali su prodaju najmanje 8,25 miliona vozila u 2017. godini, umesto toga prodali su 7,25 miliona, što je frapantno manja cifra. Ovo ne samo što je veliki promašaj što se tiče prognoza južnokorejskog proizvođača, već je ujedno i najmanji broj prodatih automobila na godišnjem nivou u poslednjih pet godina.

Ove informacije za nas ne dolaze kao neočekivane, jer smo pre nekoliko meseci ukazali na nesrazmernost prodajnih rezultata i očekivanja, kao i drastičan pad prodaje pomenuta dva brenda u našoj analizi. 

Čelnici ova dva brenda glavni razlog za pad globalne prodaje vide u tržišnom neuspehu u SAD i Kini. U SAD, Hyundai i Kia imali su samo jedan model u 20 najprodavanijih u toj državi. U pitanju je model Elantra koji se našao na začelju pomenute liste sa 198.210 prodatih komada i padom prodaje od 4,9% u odnosu na 2016. godinu. Loš tržišni rezultat je zapravo danak neadekvatnom nastupu Hyundaija i Kie u SAD, pre svega zbog slabe ponude SUV modela.

Problem slabije prodaje u Kini je ipak drugačije prirode. Naime, Kinezi masovno bojkotuju korejske brendove na političkoj osnovi, odnosno zbog odluke vlade Južne Koreje da dozvoli postavljanje američkog antiraketnog štita u toj državi.

Prema informacijama zaključno sa novembrom, najprodavaniji automobil Hyundaija u Evropi u 2017. godini bio je model Tucson, dok je to kod kod Kie Sportage. Dobra vest za Korejce na Starom kontinentu jeste rast prodaje modela i20 od 5,4% u 2017. godini.

U Hyundaiju i Kiji očekuju da će novi modeli Kona i Santa Fe uspeti da poprave loše rezultate u ovoj, tekućoj godini. Sada je postavljen i čini se realističniji cilj – 7,55 miliona globalno prodatih vozila u 2018.

U međuvremenu, Korejci se okrežu tehnologijama budućnosti. Prošle godine Hyundai je otvorio nekoliko razvojnih instituta širom sveta. Plan je da do 2025. godine, južnokorejski par Hyundai-Kia na tržište izbace čak 38 električnih, hibridnih i automobila na gorivne ćelije, uključujući i električnu varijantu modela Kona, kao i elektromobil luksuznog podbrenda Genesis.

Iako se još uvek čekaju zvanične brojke ostalih proizvođača za 2017. godinu, za sada se čini da će južnokorejski proizvođač ostati na petoj poziciji po broju prodatih automobila, iza Toyote, VW grupe, General Motorsa i Renault-Nissan alijanse.

 

 

 

(721)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments