1. Home
  2. Novo u Auto Republici
  3. Zanimljivost dana: Najduža limuzina na svetu
Zanimljivost dana: Najduža limuzina na svetu

Zanimljivost dana: Najduža limuzina na svetu

2.12K
0
Podelite sa prijateljima:

Većini nas ime Jay Ohrberg sigurno ne znači mnogo, ali njegova dela smo sigurno videli na malim ekranima.

General Lee iz „The Dukes of Hazzard“, KITT iz „Knight Rider“, DeLorean iz „Back to the Future“ i Ford Torino iz „Starsky and Hutch“ su njegova najpoznatija dela, a Ohrberg drži rekord i po najvećoj limuzini ikada proizvedenoj.

Krajem 1980-ih godina on je počeo rad na novoj limuzini koju je nazvao „American Dream“ (Američki san). Za bazu je uzet 1975-1978 Cadillac Eldorado, ali na kraju dana od Cadillaca nije ostalo mnogo sa izuzetkom prednjeg dela i par detalja enterijera. To je zato što American Dream ima čak šest točkova napred, osam u sredini i deset pozadi, a zvanična dužina iznosi 100 ft ili 30,48 metara, što je ujedno i Ginisov svetski rekord.

Limuzina je imala i đakuzi i pistu za helikopter, dok je enterijer bio pregrađen u nekoliko prostorija. American Dream je uglavnom mogao da ide samo u pravcu, ali je u sredini automobila imao i spojeni deo (sličan onom kao na zglobnom autobusu) pa je tehnički mogao i da skreće.

Ovo neobilčno vozilo je imalo filmsku karijeru u filmu „Mask“, a zatim je vlasništvo preuzela firma iz Njujorka koja ga je koristila u promotivne svrhe. Kada je popularnost opala, American Dream je parkiran i ostavljen da trune. Njega je kupio privatni fakultet pre nekoliko godina i planira da ga koristi za testiranje novih učenika u restauraciji.

(2117)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments