1. Home
  2. Glas Republike
  3. Rekapitulacija automobilske 2017. godine II deo
Rekapitulacija automobilske 2017. godine II deo
0

Rekapitulacija automobilske 2017. godine II deo

428
0
Podelite sa prijateljima:

Nastavljamo sa rekapitulacijom godine koja je za nama u svetu automobilizma. Na redu je drugo polugodište!

Jul

Šta je punilo novinske naslove tih dana? Volvo Cars, na primer, sa objavom da će cela gama preći na električnu energiju kao solističku ili dopunsku pogonsku silu. Puno je članaka i izveštaja bilo, takođe, na temu neizbežnog i brzog napuštanja motora sa unutrašnjim sagorevanjem. Međutim, ovo je najblaže rečeno, iznijansirana istina. Možda je bolje reći, poluistina. Ono što je Volvo zapravo mislio, odnosi se na plan da nijedno njihovo vozilo, počev od 2019., neće imati samo agregat sa unutrašnjim sagorevanjem, već će biti i elektro potpomognut. Ili, drugim rečima, neće svaki Volvo automobil biti električan. Elektrifikovana vozila su hibridi, plug-in hibrid ili 48 V blagi hibridi. Hibridi i dalje koriste SUS motor, pa je tako i nakon te godine, motor sa unutrašnjim sagorevanjem, potpuno neizbežan. Ovo je, znači, neporeciva istina.

Osnivač kompanije Tesla Ilon Mask je objavio početak proizvodnje velikoserijskog Modela 3. Maloprodajna cena osnovne verzije je 35.000 američkih dolara, uz autonomiju od oko 350 kilometara. Prve isporuke kupcima su se odigrale krajem meseca, ali je cela priča daleko iza planiranih okvira, uz brojne poteškoće. Da ne daje tako bombastične i naučno fantastične izjave, sigurno je da bi gajili saosećanje prema Masku.

Britanska vlada je, na sva zvona i uz puno pompe, objavila zabranu prodaje vozila sa SUS motorima, počev od 2040. godine.Ovo se dogodilo nakon slične objave francuske vlade. O ovakvim najavama mogli ste puno da pročitate u rubrikama Vesti i Zelene strane.

Brexit diskusije su konstantna tema, a biće i narednih nekoliko godina.Velika je želja britanske vlade, kao i tamošnje automobilske (pa i svake druge) industrije da nastavi sa što bliskijim trgovinskim vezama sa ekonomijama zemalja EU. Naravno, svesni su da to neće moći da bude onako kako je danas, kao i da će dodatni troškovi biti neizbežni. Brige Engleza malo je ublažio BMW sa najavom da će se električni Mini proizvoditi u pogonima u Oksfordu. Ipak, Brexit je zaustavio, moguće samo privremeno, brojne planove o investicijama na ostrvu.

Ford navodi da će sledeća generacija Focusa za američko tržište startovati sa proizvodnjom u okviru kompanije nastale kao rezultat zajedničkog poduhvata u Kini, a ne u Meksiku, kako je to prvobitno najavljeno. Na ovaj način, Ford će uštedeti dodatnih 500 miliona američkih dolara, pored još tolikog iznosa uštede, nastalog otkazivanjem planova za novu fabriku koja je trebalo da nikne u mestu San Luis Potosi, Meksiko. Umesto na toj lokaciji, proizvodnja je izmeštena u već postojeći pogon Hermosiljo, Meksiko. Američki pogon u kome se ranije proizvodio Focus, kapacitete će koristiti za montažu lakih komercijalnih vozila i SUV. Tramp je prećutao na ovu biznis gimnastiku.

Avgust

PSA je zaokružio kupoprodajnu transakciju sa GM, uz najavu da će uspostaviti profitabilnost i u Opel diviziji do 2020. Možemo samo da zamislimo kakav tip osmeha je ovo izazvalo na licu prvog “čoveka” GM, Meri Bare.

“Staro za novo” inicijative, prema kojima bi vlasnici starijih dizel vozila bili ohrabreni da ih zamene za nove, čistije, dobijaju na zamahu, posebno nakon sastanka nemačkih lidera automobilskih kompanija sa tamošnjim političkim liderima. VW grupa, BMW i Daimler su postigli saglasnost da unaprede softver zadužen za kontrolu izduvnih gasova. Ovo znači da će subjekt pregleda biti ukupno oko 5,3 miliona dizel vozila koja ispunjavaju Evro 5 i Evro 6 standarde. Procenjeni trošak ovim povodom je oko pola milijarde evra. Kupcima, voljnim da zamene stari dizel automobil za novi, biće ponuđene izvanredne pogodbe.

Nezaobilazna letnja tema, svakako su bile i spekulacije vezane za FCA koji je pokrenuo lavinu nagađanja svojom objavom da razmatra i evaluira pristigle zahteve za uspostavljanje strateške saradnje sa drugim proizvođačem. Na ovaj način FCA je sugerisao konkurenciji da je otvoren za pregovore oko eventualnog otuđenja nekog od brendova na koje polaže pravo. Najviše se spekulisalo o Kinezima kao potencijalnim kupcima, tačnije kompaniji Great Wall i njenom navodnom interesu za prisvajanjem Jeep branda. I sami smo se, u rubrici Biznis, zapitali, i zatražili vaše mišljenje o tome da li biste vi prodali Jeep.

Ford je objavio potpis Memoranduma o razumevanju (MoU) sa Anhui Zotye Automobile Co. Ltda, vodećim kineskim proizvođačem električnih automobila. Američka kompanija navodi da je cilj potpisa ovog dokumenta, istraživanje mogućnosti za zajedničkim poduhvatom u sferi razvoja, proizvodnje, marketinga i održavanja nove linije električnih vozila, u Kini. Vredno daljeg pomnog praćenja.

VW je potvrdio da će električni koncept ID Buzz ubrzo na proizvodne trake, a Audi je predstavio perjanicu A8 na specijalnom događaju organizovanom u Barseloni.

Domino Pizza delivery i Ford, objavili su saradnju u želji da “razumeju ulogu koja autonomna vozila mogu da preuzmu u isporučivanju pica”. Kao deo procesa testiranja, istraživači obe kompanije, ispitaće na koji način kupci reaguju u interakciji sa samovozećim automobilima koji bi predstavljali deo sveukupnog “naruči picu” iskustva. Interesantankoncept, mada se mora priznati da bi nam ovakva isporuka pice, probudila nostalgiju za onim klincima na malim motociklima i kartonskim pica kutijama u rukama. Jedini zaključak u pogledu ovog eksperimenta bi se mogao sažeti u sledeće reči: najskuplji robot je čovek.

Septembar

Neparni septembar se u automobilskoj industriji zove samo jednim imenom: Frankfurt. Na ovogodišnjoj manifestaciji, najznačajnije premijere serijskih modela su bile: Volkswagen Polo, Volkswagen T-Roc, Porsche Cayenne, Opel Grandland X, Škoda Karoq i SEAT Arona. O Frankfurtskom sajmu, kao i brojnim konceptima i važnim debijima, molimo vas da više saznate u rubrici Sajmovi.

 

Šef PSA grupe, Karlos Tavarez je izjavio da je elektrifikacija plod političkih pritisaka i histerije političkih vrhova, a govoreći na neizbežnu temu preuzimanja Opela, da je veliki posao pred PSA grupom, kako bi brend Opel postao jednako profitabilan kao ostali iz sastava grupe.

Od značajnih izjava, izdvajamo i onu koju je medijima dao Matijas Miler iz VW: „Elektrifikacija je mera našeg uspeha u budućnosti, a ne puka namera.” Na temu elektrifikacije su govorili skoro svi iz rukovodećih struktura raznih brendova, a nešto umerenije, i rekli bismo racionalnije stavove na ovu temu, izneli su i Diter Ceče kao i Jan Robertson (Daimler i BMW), koji elektrifikaciju doživljavaju kao dugoročni trend čija bi ekspanzija trebalo da zavisi, prevashodno od tržišta, a ne od nametnute volje. Sasvim logično, Daimler i BMW nisu pritisnuti skandalom gubitka poverenja javnosti, za razliku od njihovih zemljaka iz Volfsburga.

U avgustu je i Kina, nagovestila da će slediti druge zemlje u pogledu politike prema elektrifikaciji.

Prvi čovek Aston Martina, Endi Palmer je izrazio svoju zabrinutost povodom uticaja Brexita na privredni ambijent u zemlji, apostrofirajući činjenicu da više neće važiti pravila slobodne trgovine sa zemljama EU. Ovo je veliki izazov za proizvođače koji su svoje proizvodne lance, tokom prethodnih decenija, razvili širom Evrope, upravo se oslanjajući na principe koji ne uključuju carinske barijere.

Ford je najavio zajednički rad sa rideshare kompanijom Lyft koji bi trebao da rezultira korišćenjem Fordovih samovozećih automobila u ovom konceptu mobilnosti, počev od 2021. Prvi zajednički zadatak se odnosi na dizajniranje softvera kojim bi bila omogućena komunikacija između Fordovih vozila i Lyftove aplikacije za pametne telefone.

Intenzivirane su i priče u vezi sirovina koje su neophodne za proizvodnju baterija. Kobalt, na primer. Puno smo pisali o tome u Glasu Republike, Vestima i Zelenim stranama. Poenta je da su to sve retki elementi u prirodi (kobalt, litijum) a da su nalazišta geografski smeštena na ograničenom broju lokaliteta, kao i da u eksploataciji istih učestvuju i mnoga deca.

Volvo Cars je potvrdio da će nova generacija modela XC90 silaziti sa proizvodnih traka u Čarlstonu, Južna Karolina, počev od 2021. Veoma blizu porodilišta konkurentskog BMW X5.

Proizvođač usisivača Dyson je najavio skoru proizvodnju elektromobila. Predložili smo mu naš Aqos za saradnju, prevashodno na temu dizajnerskih rešenja.

Oktobar

U govoru pred investitorima, prvi čovek Forda, Džim Heket je izložio strategiju redukovanja troškova kao i fokusiranja na nove poslovne šanse i razvoj novih tehnologija. Agresivno kresanje troškova, uključujući i  10 milijardi američkih dolara kroz nabavku sirovina, u narednih pet godina, usmereno je na obezbeđivanje sredstava za razvoj električnih i autonomnih vozila. Nakon analize cena novijih modela iz Volkswagen palete, i nakon upoznavanja sa ovim planovima Forda, ali i drugih proizvođača koji listom najavljuju uštede u proizvodnji, jasno smo stavili do znanja da će razvoj novih tehnologija i elektrifikacija, nužno dovesti do pada kvaliteta i pouzdanosti konvencionalnih automobila.

General Motors je usredsređen, takođe na e-mobility koncept. Stižu najave o planovima za lansiranje dva električna vozila u narednih 18 meseci, a zasnovano na iskustvu sa Chevrolet Bolt EV. Biće to prvi od ukupno 20 potpuno električnih GM modela, do 2023.

U proizvodnoj mreži GM, Vauxhall Elezmir Port pogon, koji je konkurentan po mnogim osnovama, deluje relativno ranjivo, pre svega zbog svoje geografske pozicije, ali i očekivanih potresa izazvanih Brexitom.Ova postrojenja trenutno proizvode samo Astru, za kojom tražnja u Evropi nije nešto izražena. Najavljeno je smanjenje broja angažovanih ljudi za oko 400.

Jaguar Land Rover je objavio da će sledeća generacija modela Range Rover Sport biti ponuđena i u plug-in hibrid opciji.

Oktobar je poznat i po Salonu automobila u Tokiju – a o toj temi imate više izveštaja u rubrici Sajmovi.

Novembar

BMW, Daimler, Ford i Volkswagen griša su objavili da su formirali zajednički poduhvat nazvan IONITY, koji će biti usmeren na razvoj i instalaciju mreže punjača širom Evrope. Planom je predviđena izgradnja 400 stanica, koje bi prva elektropokretana vozila trebalo da dočekaju, spremna do 2020. Proizvođači navode da će ovo značajno olakšati dugometražna putovanja, i da smatraju da je ovo veoma važan korak u razvoju električnih vozila.

PSA je objavila biznis plan prema kome neće biti zatvaranja pogona a zbog realizacije cilja ostvarenja profita u Opel-Vauxhall diviziji do 2020. Akcenat je na povećanju efikasnosti.

Rusko tržište automobila je poraslo u 2017. godini, a rast broja proizvođača automobila i komponenti (OEM) se temelji na većem stepenu lokalizacije. Mercedes-Benz gradi pogon u Rusiji, a pored toga razvija i lokalni lanac dobavljača.

Indija je još jedno rastuće tržište koje animira pažnju sve šireg kruga etabliranih igrača. Toyota i Suzuki su objavili potpisivanje Memoranduma o razumevanju u vezi zajedničkog angažmana na uvođenju električnih vozila na indijsko tržište, do 2020. Pored toga, Toyota želi svoje EV u Kini do 2020. godine.

Tesla beleži dalji napredak u razvoju električnog kamiona.

Ćerka kompanija kineskog Geelyija, Volvo Cars potpisuje okvirni ugovor sa Uberom, kojim se reguliše prodaja „desetine hiljada vozila koja će biti kompatibilna sa tehnologijom autonomne vožnje, u intervalu 2019.do 2021. godine“. Ovo nije poslednja izjava posvećenosti na datu temu.

Što se tiče NAFTA sporazuma, dalji rasplet se očekuje u januaru, s obzirom da je runda pregovora tri potpisnice završila bez dogovora, krajem novembra.

Decembar

Saznajemo da kompanija u vlasništvu Tata-Motors, Jaguar Land Rover (JLR) planira mali SUV, koji bi bio pozicioniran niže u odnosu na dolazeći Defender, čije smo vam prve fotografije ranog prototipa prikazali, početkom meseca. Ciljna grupa: klinci i milenijalci. Na ovaj način, JLR bi pokrio apsolutno sve tržišne niše, svojim portfoliom.

Toyota ubrzava svoju elektro ofanzivu sa planom da lansira 10 modela u narednih nekoliko godina.

BMW grupa je objavila ispunjenje cilja o prodaji 100.000 elektrifikovanih vozila na globalnom nivou, u 2017. godini.

Priredio: Zvezdan Božinović

 

(428)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments