1. Home
  2. Testovi
  3. AR test: Peugeot e-208 156 GT
AR test: Peugeot e-208 156 GT
23

AR test: Peugeot e-208 156 GT

1.22K
23
Podelite sa prijateljima:

Lavlja kandža ili mačija šapa?

Restilizacija električnog Peugeota e-208 ne ograničava se samo na atraktivnu prednju masku nego su i njegov motor, baterija i sistem multimedije znatno evoluirali, do te mere da ovaj mali „Lav“ postaje referenca u segmentu.

Druga generacija Peugeota 208 lansirana je pre pune četiri godine, isto toliko vremena ovaj mali „Lav“ najprodavaniji je model u Francuskoj. Uspeh koji se mogao očekivati, od samog pojavljivanja njegove obline dopadaju se kupcima, restilizacija na pola životnog puta nije dakle smela „uprskati“ stvar!

I nije, jednostavno korigovane su izvesne slabosti i ujedno pojačani estetski atributi kao što je nova prednja maska, sada još impozantnija i ekspresivnija. Umesto jednog očnjaka (led diode u funkciji dnevnog svetla) koji se spuštao sve do donjeg spojlera, sada ima čak tri, po ugledu na isto tako nedavno restilizovani 2008, koji smo već bili u prilici da vam predstavimo.

Pozadi, izmene su znatno skromnije, oštro oko primetiće samo svetlosnu grupu u kojoj su LED diode smeštene horizontalno, dok su ranije bile postavljene vertikalano, kao kod ostalih modela kuće. Ne očekujte dakle nekakvu metamorfozu, mali 208 zadržao je isti stil, sada samo deluje punije, agresivnije, posebno  kada je obuven u nove aluminijumske naplatke s gumama dimenzija 205/45 R17. Pažnja, navedene izmene odnose se na voženu električnu verziju, jedinu koju su imali u pres centru u Francuskoj.

Sada manje-više poznata stvar, elektromobili se guraju u prvi plan, na termičke verzije treba sačekati još mesec-dva, ukoliko ih uopšte i bude… Pored osnovne ponude zasnovane na atmosferskom 1.2/75, uvode se dve nove pogonske jedinice, nekadašnji 1.2 PureTech od 110/130 biće zamenjen hibridnim 1.2 48 V, snage 100 i 136 KS.

Na dizel agregat ne treba više računati, za razliku od konkurentskog Renaulta Clio, koji i dalje ima u ponudi 1.5 dCi/100. Uostalom ovaj mali „Lav“ najprodavaniji je električni model proizvođača, svaki četvrti 208 koji siđe s proizvodne trake je na struju! Upravo zato ozbiljno se poradilo na električnoj verziji, sada znatno performantnijoj.

Svakoga dana sve više i više napredujem…

Kada sam pre par godina po prvi put vozio e-208 ispod haube se nalazio agregat od 136 KS, napajan litijum-jonskom baterijom kapaciteta 50 kWh. Ova verzija je i dalje u ponudi no predviđeno je da uskoro ustupi mesto „nabildovanoj“, odnosno ovde predstavljenoj od 156 KS. Radi se o potpuno novoj pogonskoj jedinici proizvedenoj od strane kompanije eMotors, koja je nastala udruživanjem grupacije Stellantis sa japanskim Nidecom. Slabiji egragat, da ne kažem bivši, bio je nemačkog porekla, to jest razvio ga je Continental.

Osvrnimo se sada na kinesku bateriju čiji je „bruto“ kapacitet povećan na 51 kWh (upotrebljiv kapacitet s 46,2 na 48,1 kWh), uz smanjenu masu za 5 kg. Odgovorni kažu kako je „smeša“ u njoj sada efikasnija, što u kombinaciji sa snažnijim ali i ekonomičnijim motorom, podiže autonomiju na 416 km po „WLTP“ normama, što je mnogo više od slabije verzije.

Naime, ova je po mojim merenjima sposobna prevaliti tek oko 250 km, iako proizvođač obećava stotinak kilometara više. Kod sada voženog putni računar pokazao je po polasku autonomiju od 418 km, no sve je to nerealno i preterano optimistično, to jest zavisi od mnogo faktora, što se ubrzo pokazalo i na „terenu“.

Naime, temperature su tokom test vožnje bile izuzetno niske, noću su silazile i do -7° C, što baterije u bilo kojem elektronskom uređaju, nimalo ne vole! Nakon svake ovako hladne noći ujutru sam izgubio više desetina kilometara autonomije, srećom te je nakon par dana znatno otoplilo!

Ukoliko ništa drugo uverih se u jednu veliku prednosti elektromobila, nema potrebe kao kod SUS motora čekati da postignu radnu temperatutru kako bi se počelo s grejanjem kabine, ovde topli vazduh dolazi gotovo odmah po aktiviranju agregata. Kako se u našem slučaju radi o vrhunskom završnom nivou GT moj e-208 posedovao je toplotnu pumpu, za koju se u principu doplaćuje.

Naprotiv, nema izmena po pitanju punjača, e-208  sposoban je podneti punjenje od 100 kW, dok je ugrađeni punjač za naizmeničnu struju ograničen na 7,4 kW, to jest uz doplatu na 11 kW. Što se tiče snage motora i obrtnog momenta od 260 Nm (isti je kod slabije i snažnije verzije), treba reći da sve zavisi od izabranog programa rada, jedino u modu Sport razvija maksimalno deklarisanih 156 KS.

U modu Normal snaga je ograničena na 109 KS i 220 Nm, odnosno na skromnih 82 KS i 180 Nm, kada se prekidačem na centralnoj konzoli izabere program Eco. Dovoljno tek za svakodnevno mrcvarenje po gradu i vožnju od semafora do semafora, za razliku od programa Normal u kojem sam uglavnom vozio (samostalno se aktivira po startovanju agregata). Na izvestan način na to sam bio prinuđen jer u modu Eco grejanje kabine ne funkcioniše, u tom slučaju mora se zadovoljiti samo grejanjem sedišta.

No tek kada se taster za izbor programa vožnje postavi u poziciju Sport (nalazi se na centralnoj konzoli između sedišta, ali je nepristupačan jer je smešten previše unazad) vozilo postaje perfomantno (8,2 s do 100 km/h, što je za nepunu sekundu bolje od slabije verzije), s tim da tada treba računati na manju autonomiju nego li u standardnom programu rada.

Još su bolja međuubrzanja, od 80 do 120 km/h treba mu samo 5,3 s (naravno u modu Sport), što će reči da su preticanja čista formalnost.

Dakle, uzevši u obzir snagu i autonomiju, kao i veoma dobru voznu dinamiku, za upravljačem e-208 može se bez straha uključiti na ozbiljan auto put, posebno jer je u poslednjih godinu dana infrastruktura u Francuskoj znatno poboljšana, brojni snažni punjači nalaze se na svim benzinskim stanicama. Takvo zadovoljstvo košta više nego kada se vozi na benzin, no teško je dati tačne cifre jer cena isporučene električne energije zavisi od distributera, vremena i mesta na kom se vrši punjenje, pretplatne kartice…

Ovoga puta bateriju nisam punio na snažnim punjačima na auto putu snage 200-300 kW, već na jeftinijim u komšiluku, u ulici pored kuće, snage 7,4 kW. Ukratko, 10 kWh koštalo me je oko 7 evra (pogledajte sliku), te ukoliko se uzme u obzir da je moja prosečna potrošnja iznosila 17,5 kWh, ispada da me 100 pređenih kilometara košta malo nekih 12 evra. Za te pare se može kupiti oko 7 litara benzina, koliko u proseku troši jedan 208 1.2 PureTech/130!

E da, i to na relativno jeftinom uličnom punjaču (na auto putu su znatno skuplji), što će reči da je vožnja na struju isplativa isključivo ukoliko se baterije pune kod kuće, za šta je neophodno imati odgovarajuće uslove (čitajte posedovati kuću ili garažu s priključkom). Inače Peugeot je elektronski ograničio maksimalnu brzinu na 150 km/h, dok se potrošnja na auto-putu kreće oko 19-20 kWh. Mnogo, tako da je autonomija ograničena na maksimalno 250 km, i to pod uslovom da se ne vozi brže od 130 km/h.

Naravno da se po ovom pitanju e-208 ne može nadmetati s 208 1.2 PureTech/130, koji osim što pogura do nekih 200 km/h, ima barem duplo veći radijus kretanja s jednim  rezervoarom goriva. Na stranu što je za punjenje neophodno jedva par minuta, dok u najboljim okolnostima električnom 208 treba najmanje 20 minuta na znažnom punjaču, da bi se baterija s 10 % kapaciteta napunila do 80 % (nakon toga sve se odvija znatno sporije).

Podrazumeva se znači da je omiljeni teren električnog 208 grad i prigradska vožnja, u ovakvim okolnostima, pri optimalnoj temperaturi vazduha i s lakim stopalom na gasu, izvodljivo je preći oko 400 km s jednim punjenjem. No ovaj mali lav savršeno se dobro oseća i na krivudavim putevima izvan urbane sredine, bez da se može govoriti o sportskom ponašanju.

Komplet litijum jonskih ćelija s elektromotorom teži oko 350 kilograma, te su opruge i amortizeri prošli kroz kompletan tretman ispitivanja kako bi e-208 zadovoljio voznim osobinama. Za vozilo njegovog gabarita ovo je ozbiljna masa (prazan 1.455 kg), ali su na kraju Peugeotovi inženjeri uradili sjajan posao s trimovanjem ogibljenja. Uspešno se e-208 nosi s svojim kilogramima, bez preteranog ljuljanja i naginjanja u krivinama, kao i bez neprijatnih udaraca ogibljenja na neravninama.

Jednostavno, postignut je dobar balans između mekog i tvrdog, što važi i za upravljanje, koje je praktično identično kao kod benzinske verzije. U vožnji ovaj mališan se ni ne razlikuje od bilo kog automobila s automatskim menjačem, izuzmemo li odsustvo buke od agregata. Pritisak na dugme startera ne proizvodi nikakav zvuk, što zna da zbuni u početku, neiskusan vozač često ponovo pritisne na njega i ugasi već upaljen motor. Sam selektor pogona nije kao nekada u obliku ručice menjača, zamenjena je povećom sklopkom (vidi sliku), po meni ne toliko praktičnom.

Pored standardnog „D“ položaja, može se izabrati i mod „B“, čime se povećava nivo rekuperacije energije, po mom mišljenju nedovoljno. Drugim rečima po podizanju stopala s gasa nešto snažnije se koči motor kako bi se dopunile baterije, mada je naprednije rešenje imati ručice pored volana za podešavanje nivoa usporenja, kao kod pojedinih proizvođača. Ukoliko bi trebalo porediti ponašanje na putu električnog i benzinskog 208 rekao bih da je prvi za nijansu teži na upravljaču, no kako je zahvaljujući baterijama težište veoma nisko, ponašanje na putu je sigurno.

Nažalost, pade nam i sneg te sam morao voziti k’o po jajima, pogotovo jer je vozilo bilo obuveno u letnje gume. U Francuskoj zimske nisu obavezne, osim u planinskim predelima kada je to označeno saobraćajnim znakom.

U vožnji po gradu moj e-208 trošio je oko 13-14 kWh, odnosno par kWh više na otvorenom putu, naravno s umerenim desnim stopalom. No ponoviću još jednom, radilo se o zimskim uslovima i niskim temperaturama, što se negativno odražava na potrošnju. Sve u svemu realna autonomija se kreće u proseku između 300 i 350 km, nije loše za jedan gradski elektromobil koji nema pretenzija da krstari evropskim auto putevima.

Razlike, koje razlike?

Za upravljačem opet ista priča, između e-208 pre i posle restilizacije nema razlike, barem ih ja ne videh. Neću vas gnjaviti detaljnim opisivanjem jer ste do sada imali prilike pročitati utiske o svim SUS verzijama ili se i sami smestiti za upravljač jednog 208, samo napomena da se i ovde srećemo s famoznim i-Cockpitom.

Slike govore više od reči, spomenimo dva velika ekrana, jedan centralni i drugi u funkciji instrument table u „3D“ stilu. Dakle „vauuu efekat“ na delu, uz mogućnost personalizovanja ekrana i enterijera raznim bojama. U vezi ovog kokpita proliveno je mnogo mastila, atraktivan na prvi pogled, evidentno ne „leži“ svim tipovima vozača.

Naime, u rukama imamo ekstremno mali upravljač, podrezan na donjem i gornjem delu, kako bi što manje zaklanjao instrumente, na koje se gleda preko njega. Posledice ovakve koncepcije su poznate, ili se sedište mora podići ili se upravljač spušta u krilo, ponekad i jedno i drugo! No, kako je njihova amplituda podešavanja veoma velika vozač na kraju nekako pronađe manje-više željenu poziciju. Sam izbor materija je za pohvalu, na gornjem delu konzole pronalazimo mekanu sunđerastu plastiku, prošivenu koncem, u harmoniji s materijalom koji potseća na ugljenik.

Podignut je i nivo proizvodnje, na ovom polju 208 može se „ladno“ nadmetati sa superiornijim segmentom. Prednja sedišta kod voženog GT su s jakim bočnim osloncima, dovoljno široka i udobna, u kombinaciji koža/alkantara/platno. Za pohvalu je i praktični aspekt, sve sitnice i „krupnice „staju u police na vratima, pregradak za rukavice, boks koji ujedno služi i kao naslon za laktove između sedišta, dno centralne konsole i udubljenja za limenke.

Kako i priliči vremenu u kojem živimo, predviđen je pregradak za bežično punjenje smartfona, čiji poklopac, kada se otvori, služi kao držač za isti. Nisu zaboravljeni ni putnici pozadi, spotovi za čitanje su iza glave, a dva USB priključka omogučuju da se napune mobilni telefoni. Za kritiku je raspoloživ prostor na klupi pozadi, gde dve osobe moraju da se oslone na solidarnost vozača i suvozača.

Ukoliko nemaju više od 1,8 m još je i podnošljivo, iznad toga glavom dodiruju plafon i kolenima udaraju u naslone prednjih sedišta. Zbog izraženog tunela ukoliko uspe da se smesti nesretnik u sredini putuje s raširenim nogama. Nije jednostavan ni sam ulazak i izlazak iz vozila, za šta su kriva mala zadnja vrata, znatno skromnijih dimenzija nego li kod jednog Renaulta Clija, iako ovaj nije pogodan za poređenje jer ne poseduje čisto električnu izvedbu.

Dakle, iako je desetak centimetara duži od prve generacije (međuosovinsko rastojanje je naprotiv neizmenjeno), aktuelni 208 nije doneo ništa više prostora za putnike pozadi, što se odnosi i na prtljažnik. Kod e-208 je iste zapremine kao i kod standardnih verzija, to jest iznosi maksimalno 309 litara. Skromno, no kao što rekoh ovo mu se ne može uzeti za zlo uzevši u obzir da se radi o gradskom vozilu, pa uz to i električnom.

Modularnost se svela na obaranje zadnjih naslona, no bez police za poravnjanje nivoa dobijen prostor nije ravan, tačnije sedalni deo uzdignut je za nekih 7-8 cm. Podrazumeva se da rezervni točak ne postoji, sav slobodni prostor popunjen je baterijama.

Ostaje nam još da popričamo o ceni, ovoga puta Peugeot je nije podigao, tim bolje jer je u startu (pre)visoka. Kao i ranije predviđena su tri završna nivoa; Active, Allure i GT, prvi navedeni košta u Francuskoj  33.550 evra (verzija s slabijim agregatom od 136 KS, bez uračunatih subvencija).

Voženi GT 156 KS je osetno skuplji, na ovom tržištu za njega treba 38.850 evra, plus nekoliko opcija (snažniji punjač, panoramski krov, metalizirana boja…). Ukoliko se uračuna subvencija od 5.000 evra, s koliko država dotira elektromobile, cena u Francuskoj pada na 33.850 evra.

U Srbiji cene su još „jače“, za slabiju verziju od 136 KS kreću se između 39.890 i 43.890 evra (bez subvencija), dok za snažniju još nisu objavljene. Što se tiče konkurencije pre svega je treba tražiti u okviru same grupacije Stellantis (Jeep Avanger, Opel Corsa, novi C3, Fiat 500…), plus brojni kineski modeli o kojima vaš dopisnik iskreno rečeno ne zna mnogo, niti ga za sada interesuju.

Sve u svemu dobar je ovaj mali „lav“, atraktivan i performantan, nije dakle čudo što za njim vlada veliko interesovanje. Lično nalazim da je ovaj segment najzahvalniji za elektrifikaciju, upravo zbog toga 208 može spokojno nastaviti karijeru, bez obzira da li se radi o običnim verzijama ili električnoj.

Iako nemam preteranih afiniteta prema elektromobilima moram priznati da mi se dopao ovaj 208, kompaktnih dimenzija, sav ulickan i bogato opremljen, plus primerno performantan, idealan je za sredinu u kojoj živim. Još kada bih ga mogao svakodnevno puniti u domaćoj režiji, te odvojiti gore navedenu sumu za kupovinu, verujem da bih se definitivno preorjentisao na električne modele…

Tekst i slike: Perica Rajković

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: Hečbek
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4060/1750/1430 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.540 mm
Zapremina prtljažnika: 209-1.118 l
Masa praznog vozila: 1.450  kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: Sinhroni elektromotor
Zapremina:
Snaga: 156 KS
Maks. obrtni moment: 260 Nm

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: Jednostepena redukcija

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/torziona osovina
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 205/45 R17

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 8,2 s
Maks. brzina: 150 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Električna energija
Zapremina rezervoara: 54 kWh
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 14/18 kW
Emisija CO2:  0

Cena

Cena u FR: od 33.550 evra  

Peugeot e-208 GT 156

Dobre strane:

Dizajn, atraktivan enterijer, performanse, odnos vozna dinamika/udobnost, povećana autonomija, nivo opreme  

Loše strane:

Cena, težina, pozicija za upravljačem ne odgovara svim vozačima, pristup zadnjoj klupi i raspoloživ prostor, potrošnja na auto putu 
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 9 Ukupno 9
Enterijer: 9
Kvalitet izrade
Karoserija: 8 Ukupno 8
Kabina: 8
Praktičnost
Karoserija: 7 Ukupno 7
Kabina: 7
Komfor
Napred: 8 Ukupno 7,5
Pozadi: 7
Vozne osobine
Upravljivost: 8 Ukupno 8
Performanse: 8
Šasija
Ogibljenje: 8,5 Ukupno 8,25
Kočnice: 8
Motor
Performanse: 8,5 Ukupno 7,75
Potrošnja: 7
Menjač
Preciznost: 9 Ukupno 9
Efikasnost: 9
Cena
Prihvatljivost: 6,5
Ocena:7,889

 

(1222)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

23 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Branko

Pozdrav Peki, hvala na trudu. Lijep autić, ali… Znam da te “kinezi” ne zanimaju, ali usporedba s npr. MG4 je porazna, barem na “papiru”. MG ima bateriju od 64 kWh, motor od 204 KS, veći doseg i maksimalnu brzinu, više prostora (veći auto), stražnji pogon (meni je prednost) i nižu cijenu. I sve to nije samo na papiru, tako da se Stelantisu, po meni, ne piše dobro ako se ne trgnu.

Izmenjeno 2 meseci pre od strane Branko
MRN

Zašto je zadnji pogon po tvom mišljenju prednost ? I, da li je to tvoj stav u vezi kod električara ili i inače ?

p.s. Ako te mnogo ne mrzi, mogao bi da napišeš jedan test za taj MG. Zaista verujem da bi bilo interesantno čitati ga.

Branko

Svaki pogonski koncept ima prednosti i nedostatke. Npr. prednji pogon je jeftiniji u proizvodnji i “lakši” za vožnju na lošoj podlozi za manje iskusne vozače, no suvremeni sustavi za kontrolu stabilnosti su to uglavnom anulirali. S druge strane, prednji pogon u pravilu “trga” volan iz ruke kod snažnih ubrzanja (ima iznimki, ali neću sad o tome), rasterećuje prednje kotače pa auto ima sklonost “podupravljanju”, veći radijus okretanja, itd. Kod EV je to još izraženije radi krivulje momenta. Uglavnom, vozio sam Konu EV sa sličnom snagom i MG4 se ljepše vozi. I više voli stražnji pogon, jbg…😁

MRN

„prednji pogon u pravilu “trga” volan iz ruke kod snažnih ubrzanja (ima iznimki, ali neću sad o tome)“

Koji su izuzeci, ako nije mnogo zahtevno za jednostavan odgovor?

Branko

Renault Megane RS i Ford Focus RS (prednji pogon); imaju posebnu kinematiku prednjeg ovjesa. E da, i Honda Civic Type R

Matija

Usavrsenu geometriju danas imaju svi. Ostaje jos razlika u ceni komponenata, zato nije cudo da si odabrao sve skuplje modele. 🙂

Branko

Pa ne baš svi… puno je kompleksnija kinematika kod npr RS varijanti Focus-a ili Megane-a nego kod “običnih” varijanti. Nije samo stvar u kvaliteti komponenti.

Matija

Koliko kompleksnija kinematika? Sta je to sto RS ima a drugi nema? Samo amortizeri sa podesavanjem karakteristike i drugacije opruge. Razlike postoje samo na zadnjoj osovini, na prednjoj ne.

Branko

RS Megane, za razliku od “običnog” Megana ima tzv. Renault RS perfomance hub koji osigurava stabilniju geometriju prednjeg ovjesa kod upravljanja, jer smanjuje promjenu kuta osi kotača kod velikog pogonskog okretnog momenta i udarnih rupa. To je prvi imao Megane RS iz 2004, a nešto kasnije je i Ford primijenio tehničko rješenje sa sličnim djelovanjem kod Focusa RS. Zadnja generacija Focusa RS ima 4WD, jer su povećali snagu na 350 KS. Btw. vozio sam Megane RS F1 iz 2006. dvije godine.

Matija

Prednji pogon, na osnovu vrlo jednostavnog zakona fizike, sam od sebe stabilizuje vozilo na pravcu i mnogo sigurnije vozi kroz krivine jer vuce auto u krivinu. Pri naglim ubrzanjima, tj. naglom dodavanju gasa, nekada je bio poznat efekat „leprsanja“ prednjih tockova, sto se dobro osecalo na volanu. Ovaj efekat je vec odavno eliminisan pomocu nove geometrije vodjenja tocka i pomocu amortizera na sistemu upravljanja. Naglo dodavanje gasa izaziva proklizavanje pogonskih tockova, bez obzira da li su to prednji ili zadnji. Proklizavanje tockova znaci umanjeni kontakt tocka sa kolovozom i gubitak stabilnosti. Prednji pogon je skuplji u proizvodnji ali ne bitno.… Pročitaj više »

Branko

Pozdrav Matija, U mojem komentaru sam usporedio 2 BEV-a, MG4 i Konu EV. Dobio sam dojam da uspoređuješ koncepte SUS vozila motor/pogon sprijeda i motor/pogon straga. U nastavku moje mišljenje: 1.Prednji pogon, na osnovu vrlo jednostavnog zakona fizike, sam od sebe stabilizuje vozilo na pravcu i mnogo sigurnije vozi kroz krivine jer vuce auto u krivinu. Slažem se sa prvom tezom, ali ne sa drugom; prednji pogon teži podupravljanju pa “vuče” auto van krivine. Dodavanje gasa rasterećuje prednje kotače i smanjuje trakciju. Oduzimanjem gasa dolazi do efekta motornog kočenja, težište se pomiče prema naprijed i prednji kotači pojačano “hvataju”. Obzirom… Pročitaj više »

MRN

Po prvi put obratih pažnju na konačnu ocenu vozila ( 7,889 ) i počeh da vrtim arhivu unazad, da vidim kako je ocenjen ovaj ovaj e-208 u odnosu na ostale koje je Peki prethodno testirao. I morao sam da redom „otvaram“ 16 poslednjih Pekijevih testova, sve dok nisam naišao na neko vozilo sa testa sa boljom konačnom ocenom ( 8.0833). Bio je to Volvo XC-90. Sve ostalo u medjuvremenu je ocenjeno lošije od ovog e-208 … Pa i Stelvio. Ali, i razni električari, kao i hibridi. Sve u svemu, izgleda da je e-208 pun pogodak. Meni je on dizajnerski prihvatljiv.… Pročitaj više »

s mile

Vizuelno odličan, enterijer još bolji, naravno u ovoj FULL FULL ova opemi i ne čudi ;-). Snage dovoljno, čak je i autonomija prihvatljiva. Sva SUS vozila puno troše u gradu i muka ih je voziti ( manuelni menjač ), dok su EV za grad puno bolji izbor. 300L gepek je sasvim ok za ovu klasu / dužinu auta. Pitam se zašto je tako skupa struja na brzim punjačima. Logično bi bilo da se da povoljna cena zarad omasovljavanja EVa. A posle da se ovca šiša… Pitam se kako proizvođači dolaze do autonomije, jer niko ne vozi EV auto od max… Pročitaj više »

Suki

Puno hvala. Dizajnerski je Peugeot pomeo konkurenciju. A dizajn je najbitniji većini ljudi.

BB

A ništa drugo, imao si test u pravim (čitaj teškim) uslovima za jedog električara…

A zato farmeri po Parizu lože gume… Da otope snijeg… 😜😂🤣

M M

Zanimljivo je kako napreduju „električar“ testovi. Sad piše – kapacitet rezervoara:____ KW, potrošnja (proizvođač/test) ___/___KW. Ulazimo u novu eru. Elem, ako podelimo ove dve vrednosti dobijemo domet 300 km (dok ne stane teorijski). E sad, ako ja dam za ovo go****vance 33 000 evrova, a ne mogu njime ni do BG da stignem sigurno iz moje ruralne srpske sredine, hebo mu ja mater…..Zato i ne čitam ove testove. Pogledah slike i tabelu na kraju. Pozz EDIT: Pre 35 godina, radio sam na električnom viljuškaru, koji se noći punio, a ceo dan radio….. Tek, izgleda da bi se moglo reći da… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 meseci pre od strane M M
MRN

Ako bi na javnim punjačima u FR tako visoka cena električne energije bila trajnije stanje, za one koji nemaju svoj punjač, deluje mi da bi ekonomski isplativija (nabavka+trošak goriva) bila kupovina Clio hibrida. I opet bi se vozio u EV modu bar pola vremena.
Naravno, ni ECO-G verzija ne bi bila ekonomski za potceniti.
Sad, ko ima svoj punjač (kod kuće ili na poslu) ili mu je struja na poslu čak i besplatna, ekonomska slika može I drugačije da izgleda u uslovima urbane upotrebe.

M M

Zbog toga što navodiš, vrlo brzo će biti cena struje za domaćinstva, da spadaju uši. Sedeće ljudi u mraku, pod onim skiljavim LED-ovima od par vati snage. A grejanje na struju biće misaona imenica. A požari na instalacijama, postaće uobičajena stvar. Tek, kako davno rekoh dolaze turobna vremena za život, posebno u Evropi. Dal će ovaj moderni deo istorije, koji je neka faza hegemonističko-fašističke USA-UK-jevreji , početi da se piše sa „Dizelgejtom“, padom Diter Čečea, Karola Gona @ CO, ne znam, ali koliko vidim vratićemo se na konjsku zapregu i fenjer. Narod je stoka, koja je se primala i na… Pročitaj više »

Peki

Plan je vec spreman, 90 % domacinstva u Francuskoj poseduje „pametne“ satove za struju, koji prepoznaju potrosac i mogu da ga fakturisu posebno!

MRN

Još samo da se na te satove namami i onih preostalih 10% „zatucanih“ i „ekološki neosveštenih“.

BB

A šta ako staviš solarne panele pa „točiš“ fotone u bateriju? Hoće li akcizu posebno iskazati 😀

Matija

Visina je 1,43 m – zasto tako malo?
Tezina je 1,45 tona. Automobili iste duzine sa gorivnim motorom teski su od 1,1 do 1,15 tona.

BB

Dakle, lijep auto, skup, pa još i nizak, znači bez mene…