1. Home
  2. Prezentacije
  3. Ford SuperDuty Limited (2018.) – Dobrodošao u klub
Ford SuperDuty Limited (2018.) – Dobrodošao u klub
0

Ford SuperDuty Limited (2018.) – Dobrodošao u klub

367
0
Podelite sa prijateljima:

Svako ko prati automobilsku industriju u Sjedinjenim Američkim Državama zna da su pikapi postali skuplji nego ikada pre. Zahvaljujući najmodernijoj tehnologiji, ulazak u svet takozvane „full-size“ (najveća klasa) danas košta minimalno 30.000 dolara, dok je prosečna prodajna cena ovakvog vozila oko 55.000 dolara. I pored toga, Ford, Chevrolet, GMC, Ram, pa i Toyota i Nissan, beleže rekordne prodajne rezultate, a posebno se izdvaja Ford. Američki gigant je sada spreman da još jednom napiše istoriju i ponudi prvi fabrički pikap sa cenom od preko 100.000 dolara. Upoznajte SuperDuty Limited.

Kratka istorija

SuperDuty je deo Fordove F-Series koja je u proizvodnji još od 1948. godine. Od tada je prodato približno 40 miliona primeraka, a od 1977. godine ovaj pikap je najprodavaniji na domaćem tržištu. On je takođe postao najprodavanije vozilo 1982. godine i tu titulu zadržao do današnjeg dana. Već duže vreme ponuda F-Series se deli na osnovni F-150 i veće SuperDuty, u koje spadaju F-250, F-350 i F-450 kao i veća komercijalna vozila koja se prodaju samo sa kabinom i praznom šasijom. Sve do 1998. godine SuperDuty je bio dizajnerski identičan F-150, ali veći i moćniji. Spomenute 1998. godine on je dobio sopstveni dizajn i od tada se značajno razlikuje. Ford ne deli prodaju između dva modela, ali po nekim pričama SuperDuty čini oko polovinu godišnje prodaje F-Series od oko milion primeraka. To znači da je veoma bitan za kompaniju i da čini većinski deo profita.

Cene

Visoke cene prikapa nisu nikakva novost za Ford. Kompanija nudi i nekoliko jeftinijih verzija (XL i XLT), ali za one sa dubokim džepom tu su Lariat, King Ranch i Platinum. Trenutno najskuplji model u ponudi je F-450 Platinum koji sa punom opremom košta čak 78.620 dolara. Ford nudi i Limited verziju popularnog F-150 pa kao logično rešenje je i takav model SuperDutyja. Počev od sledeće godine, svako ko izabere F-250 Limited će morati da izdvoji 80.835 dolara u osnovnoj verziji, za F-350 limited 82.810 dolara, a za F-450 Limited 87.100 dolara. Sa punom opremom cena raste na 94.455 dolara, a kada se pritom doda i porez i razne cene koje saloni naplaćuju cena lagano prelazi cifru od 100.000 dolara. Posle GT superautomobila, F-450 Limited je Fordov ubedljivo najskuplji proizvod.

Ko je u stvari kupac?

Iako važi verovanje da za takvu cenu kupac mora da vidi Mercedes ili BMW oznaku, Američke mušterije su sasvim drugačije. Oko polovina dosadašnje prodaje SuperDutyja su bogato opremljeni modeli kao što su Lariat, King Ranch i Platinum pa Ford ne sumnja da će Limited činiti oko 15% ukupne prodaje. Todd Eckert, Fordov menadžer za marketing, kaže da sve veći broj kupaca bira takve proizvode iz prostog razloga što oni ne žele da izgube luksuz, a u isto vreme im treba veći pikap za posao ili za hobije. Fordova istraživanja su pokazala da kupac takvog vozila ima godišnju platu od preko 250.000 dolara i da koristi pikap za različite svrhe. To znači da kupac može da bude bogati vlasnik farmi, koji je navikao na pikap i svako jutro obilazi svoje imanje, a može da bude i onaj ko provodi pet dana u sedmici u kancelariji, a zatim želi da povuče kamp prikolicu ili brod tokom vikenda.

Šta se zapravo dobija za 100.000 dolara?

Za početak, sedišta su potpuno nova. Dizajner Aileen Barraza je njih okarakterisala kao dolazak kući i sedanje u omiljenu fotelju pred gledanje utakmice. Ona su urađena od najkvalitetnije kože i dolaze u dve različite boje, a istom kožom je presvučen i volan i ručica menjača. Grejači i klima su standardni u sedištima kao i masažer koji se može koristiti tokom vožnje. Tu je i veliki broj sigurnosnih mera, kao što je kamera pod uglom od 360 stepeni, upozorenja ukoliko vozilo skrene sa glavne linije, automatske kočnice ukoliko kompjuter detektuje opasnost i maksimalne ocene u testovima sudara.

Limited se razlikuje od dosadašnjeg najluksuznijeg modela Platinum po standardnom LED osvetljenju, hromiranom maskom hladnjaka, panoramskim krovom i posebnom kukom za prikolicu sa kojom je SuperDuty u stanju da povuče terete od preko 15 tona. To je moguće zahvaljujući 6,7-litarskom PowerStroke dizel motoru od osam cilindara koji razvija 440 ks i čak 1.254 Nm obrtnog momenta. Snaga se prenosi na sva četiri točka preko šestostepenog automatskog menjača, a iako ostale verzije imaju i opciju pogona na zadnje točkove, on neće biti dostupan na Limitedu. Slična situacija je i sa 6,2-litarskim benzinskim motorom, mada nije isključena mogućnost da on bude ponuđen u bliskoj budućnosti kao jeftinija alternativa. Samim tim jedna od retkih opcija je da li kupac želi dva točka pozadi (F-250 i F-350) ili četiri (F-450).

Zaključak

Ford je uvek bio veoma uspešan sa proizvodnjom pikapa pa nema sumnje da će i Limited imati svoje limitirane kupce. Postavlja se samo pitanje da li se situacija otima kontroliša i da li izbor za one koji koriste pikape za radničke poslove još uvek postoji. Neke priče kažu da Ford želi da pomeri F-Series u veći cenovni rang i da novi Ranger, koji stiže 2019. godine, popuni njegovu nekadašnju ulogu, a da li će uspeti u tom planu pokazaće vreme.

Zoran Tomasović

 

 

(367)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments