1. Home
  2. Vesti
  3. Mazda radi na novim Wankel motorima
Mazda radi na novim Wankel motorima
0

Mazda radi na novim Wankel motorima

529
0
Podelite sa prijateljima:

Mazdin prvi rotacioni motor je lansiran pre pola stoleća, a japanski proizvođač trenutno razvija naslednika. Dobre vesti su da ćemo ga videti za manje od dve godine, međutim, agregat neće biti iskorišćen za pogon sportskim modela. Po poslednjim izveštajima, Wankel će poslužiti kao produživač autonomije u budućem električnom modelu kompanije.

Hipotetički, rotacioni motor je savršen izbor za tu ulogu zbog svojim malih dimenzija, velike izlazne snage i niskog stepena vibracija. Micuo Hitomi, šef globalnog Mazdinog odseka za pogonske jedinice je potvrdio da će novi Wankel najverovatnije proizvoditi električnu energiju za serijski EV.

Električni model koji je u pitanju će biti lansiran 2019. godine u dve verzije – jedna će biti čisto električni automobil dok će drugi koristiti i rotacioni motor. Prvonavedena varijanta je savršena solucija za Evropu, Kinu i Japan, gde je manja autonomija dovoljna za potrebe lokalnih vozača, dok je verzija sa Wankelom predviđena za američko tržište.

Da bi kreirala dva različita vozila na istoj platformi, Mazda razvija posebnu arhitekturu koja će debitovati 2019. Predviđena je za baterije, tako da je pogodna za električne i hibridne modele.

Ipak, nije sve izgubljeno kada je reč o potencijalnom sportskom modelu sa Wankel motorom, jer Hitomi je spomenuo da inženjeri rade na većoj jedinici, koja bi mogla da se nađe ispod haube sportiste jednog dana. Problem u ovom slučaju nije tehnologija već uspešan biznis plan, odnosno budući komercijalni aspekt.

 

(529)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments